用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於選自一和自二的問題
樓主: 熱媽
go

關於選自一和自二的問題 [複製鏈接]

熱媽 發表於 17-9-17 19:42
想問有經驗的家長,聽人説自一可選高些少或同級的中學,自二便要找一間穩入的中學,例小朋友屬B1中,自一可 ...

自行2的選擇係一個輸唔輸得起的遊戲。輸得起的人(如有Backup或直/聯位),通常會搏啲。輸唔起的人(叩門條件弱或自命運氣差的人),通常就穩陣啲。由朋友的經驗知道,我係接受唔到派咗去一間唔接受的中學的,因會攪到派位日好憂愁,所以情願用揸住自二再去叩門的策略。

另外,選自二時,亦可考慮面試會唔會同自一面試日期相撞。

yf03 發表於 17-9-18 14:15
回覆 BBKDWLAM 的帖子

如自一和自二的面試日期相撞, 通知自二改期, 會不會扣分?

學校實話唔會扣分,但要衡量小朋友的能力/心情(趕頭趕命去面試,表現可能會差咗),車程問題。
我當年因一間香港,一間九龍,睇過校曆已知一定撞,決定改自二選擇。

其實都算好彩,因為自一面試時間騎正中間,仲攪成三個幾鐘!如果當日晨早或黃昏去見自二,見自一的表現應該都會打折。

yf03 發表於 17-9-18 15:05
回覆 BBKDWLAM 的帖子

我睇左校曆, 自一有兩日面試, 自二有一日.

私/直/官/津校都可以有第二輪面試,無一定,打去問下學校或唔介意就係EK度問大家的經驗。

有好多人同日見兩校,同一晝都係EK聽過,當然好睇小朋友心理質素。
‹ 上一主題|下一主題