用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 siumuichu 於 10-4-21 15:07 發表
我係中學老師~~playgroup預埋我,不過我唔想教﹗

hahahahahahaha.............

原帖由 ahnew 於 10-4-21 15:21 發表
我 o架 第六感覺得今個星期五先 send 信 ... 部份原因係5月第一個星期六係五一公眾假期 .... 咁即係最早會5月8日 Interview (如果係星期六的話.....)

大家唔好太緊張啦~~ ...

ahnew,不過以往都好似是weekday in 喎

原帖由 kiteli 於 10-4-21 15:24 發表

哈哈, 講時講,

亞大女返學後, 車上, mtr 不准飲食 ... 佢真係可以 唔食

有次我帶佢去游水, 妹好都有去 .. 當家姐見我在車上食燒賣,

姐 : 媽咪, 車上唔准食野
妳 : (跟住講 )

我最後... 食了一粒, 因為太 ...

係呀! 尤其係我們教乜,自己都要做到.......咁先可以"言行一致"

好似我最近開始教阿女睇"紅綠燈"之後,現在要好守規則咁過馬路啦........

大熱天時...你話死未.......

原帖由 cckay 於 10-4-21 15:42 發表
你女女好叻wor!! 咁快識睇"紅綠燈"

梗係........未得啦!
只不過你開始教佢,你自己就要守規則啦!

oh~hi,  just came back

1. ahnew          0710    Chaiwan
2. pandabonita  0804    TST
3. stinkyrabbit111 0712  TKO
4. siumuichu      0712    Quarry Bay
5. cckay            0807    Quarry Bay
6. baby_jkk       0801    Fortress Hill
7. kiteli              0711    Lam Tin
8. lukbuk           0711    Tai Kok Tsui
9.lovelinda         0805    Cheung Sha Wan

pandabonita, baby_jkk, nice to meet you both!

又講"日本", 唔掣呀.........我又要去呀呀呀呀.......

........激動中

不過今日都未到派信時間,可能下午有人有好消息呢........

原帖由 kiteli 於 10-4-22 13:42 發表

陣間又去開信箱先 ...

lovelinda,

想問妳有無經驗幫小朋友介片呀 ?
其實應該點入手呢 ?
我細女仲未介片 . 係唔係唔比片佢著 , 定時定候叫佢 wee... 萬一佢 瀨濕咗, 就 再提佢 咁呢 ..

因為我大女當年 同 st ...

hi, kiteli, 剛剛出咗去, 先答你的問題:

其實我自己仲未開始訓練阿女,因為我認為唔需要太早幫小朋友介片,所以諗住今個summer or 5-6月才開始,如果你覺得小朋友已經行動自如,有良好的表達能力(識講去toilet)...etc. (所以大約兩歲之後) 你可以開始train 佢,今個summer 你個女有兩歲半,都應該可以開始啦!
關於經驗方面,你有個大女, 應該我請教你就真...
不過你所講的方法都是一個正當合理的好方法,你可以照try...

至於大女 and 細女的 difference, 我覺得你唔需要擔心,因為每個小朋友的發展都有差異,不能一概而論...

不過, 你可以令大女多點做細女的榜樣,這樣對細女的學習(任何方面)都可以"是半功倍"

有問題再分享........

welcome to all new comers!

原帖由 siumuichu 於 10-4-22 15:13 發表
我想响23/5之前老爺奶奶去一次 Disney~~宜家等緊一個 sunny sunday~~

我24/5去disney....

各位, 我返來啦!

lukbuk,
tai po spn 22/4出咗信啦, 你呢兩日都留意信箱啦!

pandabonita,
nice to meet you too.......我都好開心有08mami 呀,希望我們都收到信啦!

siumuichu,
我"梗"投你票啦!

lukbuk, 因為我在tai po spn 的 forum 都有打message給你呢.......

不如我們在呢度講啦!

生日快樂! 祝你spcn 同spn 都收你囡囡! 不過最緊要快啲放番其中一間出嚟喎, hehe!...........by lukbuk

多謝你呀!如果有一間"收", 都真是我最最最最好的生日禮物....

lukbuk, 各位,郵差叔叔已派了信啦........

"承我貴言", 今日收唔到,可以"安樂"過生日啦! (其實仲好驚)

lukbuk, 快啲報喜呀!知無...

Step_C, 你都快啲上來報喜啦!

是呢? 你都等緊spn信?

原帖由 Lukbuk 於 10-4-23 13:41 發表
收到spcn信喇, waiting, 即係無啦,嗚嗚嗚, 唯有寄望下星期有spn嘅好消息啦!祝各位好運!

lukbuk,你收到信嗱.......咁唔知點解仲未派到我呢?

waiting 都可能wait 到架....add oil.....
又或者收到spn嘅信仲開心啦!

(知道你收到信我仲緊張呀...我寧願生日唔開心啦,快啲收到信啦,心大心細仲慘......不過我諗我都是 waiting 架啦......唉........今個生日真難過, 現在街又唔想去,老公安排的自助餐都無心情食呀........)

澄澄天下, 歡迎你! 快啲加入我們個 list 啦!

kiteli, 各位,你們個個都"如火如荼"咁同阿b介片..........咁我諗我都要開始啦!

原帖由 kiteli 於 10-4-23 14:01 發表

lovelinda,

因為我女0711 ka .. 快 2.5 yrs old, 佢遲 介 la .

妳女女仲細 ..不過妳都可以 this summer 試下, 介得成,  尿片錢 save 好多 .. 如果唔得就要 出年summer la ..

冬天好難介 ..妳唔忍心佢濕住, 又 ...

我知道啦! 其實我都一早諗住今個 summer 才介, 所以之前一直都無 train 佢住........

cckay, 因為你女女同我女一樣仲細(好像是0807, right? ), 所以我們今個 summer 一齊努力啦!

‹ 上一主題|下一主題