用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊
go

值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊   [複製鏈接]

我哋班家長係衝著陳校長而來報讀的,而事實係陳校長的領導有方,創校一D都唔容易,但係陳校長做得超好,佢帶領的團隊富有特色富有成績。真係諗唔到咁好既校長、主任、老師全因無知無品既一班人狼狽為奸,為錢不擇手段地辭退他們。道理何在?面對這一切,我哋班家長非常無助。真心祝願陳校長及被逼走嘅老師,搵到一份好的工作。

千語mami 發表於 18-7-22 17:56
我以為所有現任家長都好開心朱校長加盟添
(利申:不是用家)
開心?可憐小朋友的童年就是iPad,iPad,iPad。唔好講話傷眼,傷頸。。。如何學好寫中文,英文spelling都已經令我好擔心。唔識寫或拼錯中英字?不要怕。要寫(身體健康)4字。。。打(stjk)就搞掂。要學拼technology? 打tech自動彈出來,諗都唔洗諗。開心?小朋友就開心!但身為父母,就擔心多過開心。

當朱校長講咩未來的世界,就令我想起電視劇(黑鏡),真係值得一睇。其實電視劇都像朱校長一樣,兩個都是猜未來世界充滿科技是如何。未來是如何誰知?但我估無論係考DSE或IB,一樣都要用紙筆考,都唔可以靠iPad幫你拼字。想到未來,不能不擔心!

開心? 一直大家都感到擔心,傷心,嘔心,痛心,灰心。未聽過其他家長們有感開心,至少P2打後應該無
乜。
無得走,只能真心希望朱校長和他新的團隊能跟陳校長一樣,帶領一班有經驗,有熱心和有愛心的老師去用心教導我們的孩子!

回覆 hohoho888 的帖子

據我所知,都有6個唔讀,有朋友本來想轉去旺角分校都唔敢轉。我就想睇下今年咩情況但一日7堂變4堂,遲下都可能要轉。

回覆 哈哈寶寶 的帖子

停電咪去執紙皮賣。(執紙皮Dreamstarter)

KittenKitten 發表於 18-7-23 00:42

點解會咁覺得? 我諗現任家長大部份係反感,無奈, 存 ...
仲記得早前學校出通告叫家長捐錢俾香港兒童基金。之後睇返原來香港兒童基金又係德萃校董會徐飛做主席,朱景玄(新界校長會會長& 朱子穎校長爸爸)做會長, 朱子穎校長做顧問。唔知有無其他家長捐過錢俾呢個機構?我好想知道每個捐款佢地自己收幾多行政費幾多係出糧,最後幾多先係捐俾有需要的人。平時慈善機構都會寫明捐款佔幾多,行政費佔幾多,不過呢個香港兒童基金就無公佈。有無人知道可以點樣先知?

Soundervolt 發表於 18-7-24 16:07
喺EK間間學校所討論嘅嘢好多都講過,大同少異。若果係咁,大家就唔使上EK討論啦,就算討論嘅題材重覆,但 ...

Hi Soundervolt,
你係到提起,我都好想討論下(大數據)對於教學係乜!正如kittenkitten 所講 “只安排一次不設提問嘅見面會, 然後一場FB Live 選擇性答問題” 問學校又話要等新學年新校長來才答到。。。真係好無奈!

朱校長就在article講過“在家中,學生就是看老師的互動教學片,當中有個system,不可以讓片段fast-forward,老師會問問題,答對了就繼續看片,答錯就重新再看。這樣老師上堂就有了這些數據,可能發現每個同學看一次就全部答對。”

如果講每天的英,中,數都要睇片(未計其他科),返到屋企咪好唔得閒?睇得明就話每科睇一次。。。咁我個仔睇唔明,又無得問老師,要等到返學先問,係咁重複睇有意思咩?我估除非我同佢一起睇,佢唔明都未必會重複睇。
加上,答錯問題有時唔係睇多幾次就明,俾你睇100次都可能唔明。。。咁但是唔可以fast-forward 咁佢點睇片內其他內容?

對呢個方法睇數據唔太明有何好處?有無EK朋友讀過一間學校係咁睇數據,可以分享一下? 定係我連個concept都錯曬所以唔係好明對教學有咩好處。。。

回覆 KittenKitten 的帖子

非常同意!

KittenKitten 發表於 18-7-25 23:22
舊校長想好好攪個圖書館, 都冇錢冇資源俾佢攪, 呢個新校長想有人科錢俾佢攪app?  佢真係諗得太天真,入 ...
對學校攪好個圖書館已經絕望,只希望新校長唔好一句(學校行iPad路線)睇ebooks就得啦,連間圖書館都無埋。希望新學年可以開始用新泳池,2016講到呢家都未用得。。。下年會有更多學生上學,希望學校盡快加返足夠洗手間俾學生用,特別係呢家小息時間短左,廁格少左,等用洗手間,用完洗手間,應該小息都差不多完。
身為家長,好希望學校處理好各種問題才好建立咩電腦室,發展學校I.T各種方面。

miriam 發表於 18-7-26 17:49
咁大張相

好耐之前已經見到,今日忍不住講。。。還未新學年,其實陳校長都仲係德萃的校長,咁大個字(朱子穎德萃小學總校長)太唔尊重陳校長喇。      (https://www.hkcf.org.hk)

joeyfriends 發表於 18-7-26 21:13
回覆 lyflyk 的帖子

陳校長真是無辜,俾人呃咗來當校長,創校咁困難,沒錢沒財力的情況下創校,如今收生ok ...
去到呢個地步,真係對校董會,對呢間學校好失望。

KittenKitten 發表於 18-7-28 08:12

呢個"腫校長",家長想問野時就話自己未上任身份尷尬,  ...
認同!
‹ 上一主題|下一主題