用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Deleted
樓主: babies_mama
go

Deleted [複製鏈接]

引用:請問有冇人知單簧管和雙簧管幾多歲可以開始

原帖由 babies_mama 於 16-04-17 發表
請問有冇人知單簧管和雙簧管幾多歲可以開始學? 4-5歲小朋友吹管樂會傷害肺部嗎?

...
起碼6~7歲。太細又唔夠氣,手指又唔夠長。傷肺----難道吹唔響強迫要他吹?不會的。最多吹來吹去吹唔響,於是放棄,平賣樂器罷了。

引用:Quote:Oboe_FRSM+發表於+16-4-18+23:03+If+

原帖由 heebo 於 16-04-19 發表
Why would the location make a difference?
because hong Kong parents are monsters. still not get it?

heebo  Got it now.  Thanks  發表於 16-4-19 13:25

引用:+本帖最後由+Oboe_FRSM+於+16-4-19+14:28+

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-04-19 發表
 Beside, even if the child stops learning, the instrument is not a write-off - you can always sell it.

agree. the instrument price vs tuition fee is far incomparable, unless one buys it and takes only just a few lessons and quits.

引用:題外話,想請教一下,如果想讓K1+的小朋友

原帖由 Taka12 於 16-04-21 發表
題外話,想請教一下,如果想讓K1 的小朋友接觸一下樂器,那一類樂器較為合適呢?

...
手鈴。無得輸

引用:Quote:Oboe_FRSM+發表於+16-4-21+23:35+Tri

原帖由 Kanax 於 16-04-26 發表
唔好意思,路過見討論緊安全問題,想順便問一個管樂問題:
我女(快10歲)學緊Euphonium,粗管上低音號,學左 ...
我多嘴答。你女應該真係吹錯。我從來無見過紫色咀。我親戚由6歲開始吹吹左咁多年銅管我都未見過。

回覆:單簧管和雙簧管幾多歲可以學

has nothing to do with blowing, but with the pressure the mouthpiece exerts on her lips. 

同意oboe所講, brass唔係吹的,是用唇震,還是分上下唇。我吹木管的,但識少少少少少少銅管。不要以為都是管樂所以差不多,其實是壓根兒不同的東西。唯一相同,是大家都要夠氣。

‹ 上一主題|下一主題