用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

我記憶中唔係玩一次...上年我個女都玩左幾個counter...不過, 真係玩唔晒...都幾多counter...至於d遊戲其實都有d難度...不過, 會比家長一起玩...其實都ok架...當帶佢地去玩囉...

至於賣物...我又好似無睇過這一部份....因為有d counter都要排隊...

原帖由 ahnew 於 10-10-28 12:56 發表
想問下明愛賣物會攤位遊戲.....係唔係用一張遊戲劵玩一次 ?? 適合幼稚園生玩嗎? 多唔多攤位遊戲呢 ??

我想去玩但未決定買幾多遊戲劵......

唔好意思... 因為之前未去過... 無嘜 concept .... 係唔係有好多野買 o架 ...

去祈禱....嘻嘻!!!! 係wor...你小朋友之前都參加小幼苗, 之後轉左??

雖然你話學校比k2以上小朋友換季...但係學校無正式circular...咁以後要靠你取得第一手資訊啦....麻煩你啦!!!!

原帖由 iadalovebb 於 10-10-28 17:20 發表
請問小幼苗去馬鞍山甘遠做乜呢?

係呀...之前阿仔睇醫生...個醫生都話如果咳得耐就會容易變哮喘..真係要小心....不過, 我試過餵氣管藥比小朋友食...之後佢好容易發脾氣...又好似好精神咁四圍衝...好驚呀....小朋友咳都幾麻煩...夜晚咳又睡不好....現在天氣真係一時冷一時熱..你都要小心小朋友...仲有大人都一樣...take care!!!!

原帖由 fifi_chan 於 10-10-28 22:30 發表
你講得啱 ! 佢哋睇醫生的確好貴 ! 兒科醫生診金吓吓500元,未計藥費,荷包真係好乾. . .
今日阿仔冇返學,睇咗一轉醫生,醫生話今期d細菌專攻氣管,令阿仔條氣管收縮,所以咳成咁。醫生仲話中多幾次呢d病毒,担心引起哮喘. . . 我 ...

你小朋友不喜歡參加小幼苗??

30號天氣真係唔錯...不過, 回程時阿女同我都好累了!!!那天是宣誓的日子...我有些小不明白既然全是港島區學校為什麼要去到馬鞍山呢?? 去年原來是去長洲呀....

原帖由 iadalovebb 於 10-10-29 23:06 發表
原來去祈禱,幾好啊,天氣吾錯,又可以去郊遊,正!玩得開心啲啦!
我個女吾係參加小幼苗,件衫系朋友個女畢業後留俾佢。
我地以後有時間多啲上來交流心得。
...

你好, 歡迎你呀!!!

請問你小朋友讀哪一班呢??

我見你寫twins媽媽...請問你係咪有對twins??

原帖由 lorraine2007 於 10-11-2 00:24 發表
各位好終於等到有PART 4啦!
           我囡囡都係今年幼班架!
           請多多指教!

Twins媽媽

有呀...尤其是家姐仔仲鍾意睡覺...所以要返基督小幼苗時要催促佢快d睡覺...我住東區我都唔想次次坐的士返呀!!!

原帖由 iadalovebb 於 10-11-2 14:39 發表
吾係,佢樣樣都鍾意,不過無甘多時間。佢依家放學仲要瞓一陣。係呢,你小朋友重使吾使午睡?
去遠啲,幾好啊!可以去郊外玩。

多謝你的資料...我個仔病左幾天無返學...不過, 真係仲未有換季通告??

o...今年我只餘下半日大假...要留返來等聖誕睇佢地係學校表演...不過, 唔知今年有無呢?? 我問阿仔阿女有無綵排...佢地又話無....

原帖由 fifi_chan 於 10-11-5 13:33 發表
好消息 !
今日收到學校通告,幼兒班於12月2日(四)舉行秋季旅行 ! 地點係香港仔郊野公園 。十分期待呢 !

家長可以參加做義工,有興趣的話,11月10日前要簽回條俾班主任 ^^

可惜每逢周四上午我都有野做,所以今次唔可以担當 ...

我睇返資料是去年的12月22日....不過, 我真係唔記得那天是宗教活動還是聯歡...我只記得睇完表演家長就要走, 小朋友則留在學校直到活動完畢...如果今年有...記得早d去攞個靚位...

昨天的明愛賣物會有無人去呀?? 今年我無去...因為兩個小朋友都病了....

原帖由 ahnew 於 10-11-8 09:20 發表
原來聖誕有表演...我都留番一日大假 .... 咁會係20號 宗教活動 ... 定21號 聯歡會 ??

我都無幾多大假剩 ... 心思思想放 no pay leave .....

2號我都想去做家長義工但又多野做又無嘜假剩 ..... 我都怕阿囡見到我會 ...

去年有個好大型的滑梯...我個女好鍾意呀...不過, 每人只可以玩幾分鐘...

其實d遊戲都有一定難度...小朋友未必玩到...要家長協助才可完成...

原帖由 ahnew 於 10-11-8 09:59 發表
昨天的明愛賣物會我地有去 .... 3點左右到 ...都好多人, 有d 年宵 feel ....hehe ...無想像中咁好玩 ... 阿囡只係有興趣玩"兒童樂園" 的踏單車... 行一陣...我地大人好熱...佢又眼瞓.... ...

thank you bobo的一手資料...今年又有得睇表演...hehe....

bobo返小學習慣嗎?? 是不是很掛念聖大呢??

原帖由 BoBo1021 於 10-11-9 13:06 發表
今年有....係12月21日, 我家小姐早兩日都問緊我幾時可以返去玩....尤其係3樓新既滑梯呀...........

我相信小學與幼稚園的生活總有不同...她那麼快便適應實在太好了!! 到時記得帶bobo返學校玩啦....

原帖由 BoBo1021 於 10-11-9 16:14 發表
其實學校網頁既行事歷有寫既, 我都係嗰度睇既.

小姐仔都好快習慣小一生活, 呢個week考試啦, 考完就知佢上堂有冇聽書啦. 佢係好掛架, 特別係個滑梯佢未玩過, 所以更加想返去玩, 我叫佢自己打電話問羅主任架, 不過佢 ...

原來有義工這一part...都幾好wor...不過, 我個仔如果見到我實唔比我走....所以都係等下一年.....

原帖由 iadalovebb 於 10-11-16 00:51 發表
我記得舊年睇阿囡聖誕表演,好興奮!如果有時間可以做埋義工,幫手照顧佢地吃茶點,好開心架!

今年升小派位又開始緊張...下年就到我個女...我都好緊張...亦都留意行情...

唉! 針無兩頭利....我地當然不想縮班啦...個個都想子女入好學校...不過, 那些將被殺校的老師及學生又會嘈...
我睇緊今年15分入唔入到隔離聖保祿...如果今年有我都安心d...不過, 仲未睇到有家長講...好緊張呀!!!!

原帖由 fifi_chan 於 10-11-23 10:54 發表
係。我都非常緊張。見到D媽咪幫仔女頻撲,我都替佢哋辛苦。希望政府可以優化一下個制度,唔好不斷迫D好學校縮班 !

係咪只有學校網站睇到呢??不過, 我見這幾年派位的情況都是差不多...聽去年k3的家長講大部份都係聖保祿及瑪利曼...

另外, 我睇到有家長講15分入左St. Francis...聽聞這間學校都比較熱門...因為有新校舍...又返全日...

原帖由 ahnew 於 10-11-23 14:23 發表
學校網站仍然未有上年 (2009-2010年度) 升小一結果, 知唔知邊度可以睇到??

Hello JoJo

你的小朋友讀小學如何?? ok嗎??

原帖由 JoJo 於 10-11-30 00:06 發表
很久沒有進來了.

K3 的小朋友今次第一Round 派到心儀小學嗎?

未知家長們會否幫手做家長義工 for 黎緊既 interview?

在此祝願黎緊既 Interview 順順利利.

各位K3家長的小朋友能派到心儀小學 ...

係呀...出年選小一....我已經有心水..不過, 唔知可唔可以係首輪入到....近這幾年出生率不斷上升...今年20分一定入到都唔代表下一年得....所以都有d擔心....

原帖由 JoJo 於 10-12-1 11:10 發表
七點半,
小朋友返學開心的. 不過測驗考試會令人有壓力. (因按成績分班嘛)
你又點呢. 出年要揀小一啦喎, right?

咁緊張...9月1日先知....小d心血都唔得....突然要買過所有野...又要安排接送問題....

原帖由 BoBo1021 於 10-12-2 10:09 發表
有機會既, 就算唔得都可以扣門, 軒官講明有填佢係頭3位, 先有得見, 冇填就要見第二輪, 所以係心儀既, 跨區都要填甲一呀. 我知今年有人9月1日先收到電話, 佢立刻去另一間學校接仔走, 然後去買校服同書.
...

我明白難得心儀學校收...咩都得....不過, 我只係奇怪原來9月都仲有機會....

原帖由 BoBo1021 於 10-12-2 21:18 發表
難得有心儀學校收喎, 就算9月尾先話收, 仲唔立刻去辦手續啦, 可惜小姐仔間心儀學校話年中唔收插班生喎, 要下年先可以再考.

你小朋友interview怎樣?? 聽講今年轉左模式....

原帖由 tabo817 於 10-12-2 09:50 發表
大家好!我好似很久未在此留言了,我仔仔讀上高義.
轉眼間,很快便畢業了,我很喜歡此校,仔仔也是.最喜歡是老師對學生都採取鼓勵方法,功課每次都有印仔,做得好可以有三個,仔仔很願意做功課.相比我囡囡讀果間就不太好,初 ...
‹ 上一主題|下一主題