用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實小朋友起學校整親係咪好平常?家長遇到應該點做好呢? ...
go

其實小朋友起學校整親係咪好平常?家長遇到應該點做好呢? [複製鏈接]

我都好同意...最緊要係老師的態度....

上個星期老師打比我話阿仔同另一個小朋友玩...玩玩下撞左落去個櫃....跟住喊左好耐...我放工時見到一條好深的紅色痕...個心都實晒...

老師打比我時...我一聽到...心想有無搞錯....都好想問同鬧...但係我控制自己情緒....冷靜下來時都會想老師邊睇到咁多...個個小朋友都跳跳紮...無可能睇到咁多...所以都算了...我明白為人家長見到自己小朋友撞到或比人整到會好唔開心...不過, 大家都唔想...所以你都不要介懷...

另外, 我個女9月第一日返學...家長帶同小朋友一起返...在放學時我見到有個同學突然打佢隔里個小朋友一下...大家家長都呆一呆...當然打人一方的家長立刻道歉及教訓個小朋友...但事實已經打左...那又可以如何呢?? 所以返學總會有這樣的情形出現...惟有同自己講最緊要小朋友無事...

原帖由 crystal媽咪 於 10-5-2 17:01 發表
其實在學校整親好常見的, 有時玩下玩具,
d玩具都會刮損手.
反而留意是老師的態度,
佢唔講邊個小朋友整親你個女係無錯的,
但可以主動講下次會多d留意.
停學唔需要, 因為小朋友去邊度都有受傷的機會,
反而教佢保護自 ...

學校有follow up都算有個交代...

原帖由 jswailam928 於 10-5-3 15:06 發表
今日放學亞女番黎同我講老師已經同佢轉左位了.........
‹ 上一主題|下一主題