用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

我唔係SPK或SH學生既媽咪.但前面有人提到"成日都話spk好, 究竟真係有幾好呢 ?  有幾多個叻人,名人響st. paul出黎呢 ?"我相信好多人想知.

我只識一個ST PAUL畢業既, 佢雖然HKU畢業, 但30幾歲人重好幼稚, 事業無成, 除英文外,中五畢業的同事都比佢叻.

另一個SH畢業生,30幾歲已係銀行既高層,佢一直sell我俾個女讀SH.

我地想俾子女讀名校最終都係希望佢地事業有成, 我認為成功與否不只看成績,能力也很重要.這唔多唔少也是學校培養的.

其實,只係2個人無代表性.如果用'多少個名人'來比較應有參考價值.

最終1個小朋友只可讀1間學校.考k1時不也是1個人hold幾個位.

肯俾學生參加大抽獎的學校係有信心可收到更好既學生.

原文章由 Sindy 於 08-3-26 16:41 發表

其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,所以學校方面唔想一人hold兩個位,咁對其他學生唔公平,所以先有咁既情況 ...

如果講公平,spk對'細B'最唔公平.從之前既統計可以見到spk只收7月或之前既'大B',如果SPK公平既話,依家有部分收了的根本入唔到.

如果說'細B'performance'差啲,其他名校也應好像spk咁唔會收'細B'.我個女亦都唔會有咁多名校收?!最重要係SPK既INTERVIEW只問一些非常簡單既問題,跟本分不到高下.老師雖然話我個女全部答對,最終也是唔收.

平均來說如果收180人,每個月份出生的小朋友大概應是15人. 如果'大B' 叻啲,收多啲,正常'細B'每個月份也有5-8個叻既吧,SPK究竟有冇收咁既數呢?!

正如有人話自己個小朋友間間都唔收,唔知點解SPK收了,好簡單佢係'大女'.

如果spk所有'大仔''大女'都收,開多幾十班都收唔晒啦?

原文章由 Sindy 於 08-3-31 23:54 發表

根本就唔係睇個小朋友既表現,我仔果時唔出聲,兩分鐘就痴返住我啦,但老師就好勤力咁同我傾計囉....可能我仔係大仔掛,不過我見有d大過我仔,都唔收喎.....大小我諗唔係主要因素 ...

二歲的smart kid 長大後未必成精英,係事實?但學校也不會奢望個個學生都成精英. 但起碼smart kids長大後變蠢既機會一定比 non smart kids長大後變聰明既機會細啲?

原文章由 KK07 於 08-4-1 13:06 發表
喺呀! 所以年齡不是唯一因素.  講真, 任何面試都有bias, 實在無需要深究, 因為永遠無標準答案. 這麽小的孩子, 那能在幾分鐘內分出smart or not?  又有誰可gurantee二歲的smart kid 長大後一定成精英? 平常心看之.... ...
‹ 上一主題|下一主題