用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梭利:專注力問題;家居改革:教具架,閱讀角,書架 ...
go

蒙特梭利:專注力問題;家居改革:教具架,閱讀角,書架 [複製鏈接]

你真的花了很好的心機呀..

1. 有關專注及興趣
我女女現2歲, 其實佢1歲前的專注都不好, 其實我估真係太細, 跟本本性就喜歡不同的刺激,但我會同佢一齊玩, 玩得好高興及示範下點樣,佢就可以投入,如果唔係跟本人就唔知點樣好玩。其實我都信MON的理念, 不過都要家長去少少的引導, 不是講答案的...同埋我會加入PLAY Theraphy的概念, 不停的稱讚及形容佢玩。

2. 有關看書
到女女1歲, 她才開始學習到自己看書... 因用的教材有DVD同配合的圖書, 我開始教佢時係同佢一同揭書, 跟住再看DVD, 之後她看到書入面的畫面與DVD的相始,她看書的興趣就更加提升。就會得閒自己去攞佢熟悉的書。

到而家2歲, 我有時講一d其他的故事書, 講左佢就了解同佢先知係咩, 都會自己再取來看。我想, mami的陪伴都好重要。

3. 書架同玩具display...
我就會用個矮架... 真係要佢地攞到, 不過我估你女女9個月, 你點都要協助, (因仲細同太矮啦..) 不過因地方我都係棟起d書, 佢書背都認得d書... 所以都ok... 不過我想有地方好似你咁, 最低平放好d, 我都想買d如雜誌display的架, 跟住定時可以更換書...
玩具我無架... 放晒係佢自己的玩具房...
分享下我女女個玩具房... 因地方不能方架令到好似mon咁的理念, 不過佢都好專注係入面玩每一樣玩具。

http://www.baby-kingdom.com/?uid-168943-action-viewspace-itemid-15504

我學過遊戲治療同蒙特梳梭利的...我combine左兩套去教女女同建立親子關係....

[ 本文章最後由 Mqchris 於 08-3-26 00:39 編輯 ]
Mqchris :>

hi..
play theraphy 係同蒙特係兩樣野來的...

蒙特係一套協助小朋友成長的方法
遊戲治療係一套輔導技巧, 亦有助提昇及改善親子關係的方法
(我都係學過下, 解錯希望唔好見怪)

所以係兩樣野. 不過我自己就覺我兩樣野係可以互相配合, 以蒙特的理念教導bb, 培養佢的智能及習慣, 以遊戲治療的方式去同佢玩, 增加親子良好的關係, 互相補足... haha 我都係自己覺得的, so far, 女女學到野又建立到好關係...

其實遊戲治療都係由得小朋友不停的玩, 以小朋友為中心.當中家長只會加入不停的稱讚及形容佢玩的動作, 不會阻止亦不會教他, 會陪佢玩, 但不會太多, 10分鐘的過程, 有5次的讚及5次的形容都好夠.。 我自己就唔覺阻礙小朋友的, 相反佢會覺得你明白佢...好開心tim。

不過我想以蒙特的理念, 少d的阻礙讓他自己摸索係重點。所以平衡到就最好.... haha 好像講完無講tim

其實
原文章由 Joshua0318 於 08-3-26 12:39 發表
I 不停的稱讚及形容佢玩, too...   but I doubt if tht would be too distracting. Should I sit back more?
Mqchris :>
‹ 上一主題|下一主題