用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

校車時間

我的兒子今年已經二年級了, 我住在第一城, 早上6時55分上校車. 校學特點在小班教學, 有專人煮飯, 我的仔一向偏食, 但都話好味道!

原帖由 laam1228 於 08-9-22 18:43 發表

會.....如果天氣惡劣或自己身體不適時,都幾唔方便, 長遠計是坐校車為上................

RYTS,

SORRY.

現在才回覆, 但很高興聽到你已選了嶺南小學, 和我當年的做法一樣!
我想我們選嶺南小學的媽媽都是有相同信念才會選這校, 最重要是子女快樂地上學! 不過當然擔心中學派位問題, 請放心讀嶺南小學, 因為這學的鄭校長和一班老師都很用心教學, 中文有饒老人, 英文有外籍老師Mr. Steven. 總而言之, 學校雖小, 但就是喜歡它小, 我的子女才不致忽略!

原帖由 RYTS 於 08-9-23 00:19 發表
babykwokmh

你係唔係都對嶺南有讚無彈呢?

今天在屋苑想尋找英文科補習資料, 得知嶺小的英文課本"My Pals"是英文課本中最深的, 課程是根據Singapore改編, 不要擔心課程太淺!

原帖由 RYTS 於 08-10-1 12:39 發表
babykwokmh

絕對同意你嘅講法, 尤其是知道自己小朋友係邊一類人, 又唔可以用硬功迫, 又好動, 又唔悶得等, 且我對嶺南嘅老師印象唔錯, 加上學生數目唔多, 應更能照顧到各小朋友嘅需要, 希望我們都作了個正確嘅選擇啦 ...

之前聽個一個講座, 啟基是採用傳統教學方法的!

原帖由 MMM888 於 08-10-3 09:03 發表
啟基都係一間好好的小學,都係好愛學生,不過學費就會貴d.
[/quote]

Dear 車迷,

空手道;籃球班;小提琴班;中國
水墨畫班;數碼
鋼琴班;普通話
手工班;布偶班;幼童軍;圍棋班;足球訓練班;小小天才建
築師(一/二);乒乓球班;戲劇班;英語美食班

學校可安排接送, 無附加費, 無得頂!

原帖由 車迷 於 08-10-13 14:21 發表
請問知唔知多唔多課外活動?

我個仔已二年級了, 可以分享小小.
中文你已知, 便不說了.
英文由Mr. Steven 教的部份, 多是活動式, 上`年Helloween時Mr. Steven 買了一個大南瓜讓學生一起創作.
常識科, 是我仔仔的favour subject, 經常看錄影帶, 透過活動去教授知識!

放心吧!

原帖由 車迷 於 08-10-16 00:31 發表
請問是否除左英文科外, 其他科都係用中文教?除左中英科有自己一套教學法外, 其他科又有什麼特色? 不好意思咁多問題問, 因為已經收左小女, 但又怕自己揀錯校, 所以有好多野想知, 唔該哂 ...

星期日, 返完教會去食飯, 問個仔想去那裡?他竟然答去那裡都無所謂, 總之有得食便可以!這個答案令我喜出望外, 因為基本上, 他每次的答案總離不開M記or KFC. 這全因他在常識堂時看到一些影片, 加上老師教導.  平時你怎樣和他說食物的好處, 不要偏食都不聽!
我都住沙田, 都不是太遠, 可接受!

原帖由 RYTS 於 08-10-18 04:46 發表
車迷

其實我嘅心情同你一樣, 我自己都好喜歡嶺南, 但我住沙田, 離校較遠, 且嶺南無中學連接, 所以嚟緊仲有兩間學校要見, 我都唸住照見, 俾多個機會自己, 又可比較一吓, 哈哈, 女人都係貪心啲嫁. 不過小朋友鍾唔鍾意 ...

你入讀嶺南直資的原因和我當年一模一樣, 一樣被人問點解選嶺南直資,雖這不是一所出名的小學; 最重要是小朋友學得開心!

原帖由 stephanieching 於 08-10-24 09:33 發表
多謝你的意見 ! 其實你所講的就是我喜歡這小學之原因, 雖然我小囡未入讀, 但我對此校充滿信心的, 雖然呢段期間會有不少朋友詢問我囡囡報了什麼小學, 我同佢哋講註冊了唔出名嶺南直資時, 佢哋都會有點奇怪, 佢哋會好 ...
‹ 上一主題|下一主題