用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南
go

聖道迦南 [複製鏈接]

聽聞呢間學校越做越好, 比較差既學生已經是高年級。而家眼見低年班既學生, 都幾乖, 唔錯。

好似上年已經唔是點收BAND 3生。

總之, 中學呢家野, 自己用成績對號入座啦。

呢間學校真是唔算差喎, 當然BAND 1生一定唔會選佢啦。

如果你是BAND 2中-尾, 已經唔錯, 起碼是英中, 你響出面派BAND 2中中, 要分班試考得好先入到英文班。

上年已經有朋友BAND 3成績考, 是唔收囉。

咁你看返自己咩成績, 先對號入座啦。反正你們還有兩次呈分試未考。

回復 21# abc.fion 的帖子

每間學校都有所謂往績, 總之唔會同前一年差太遠, 例如小女以前小學有50%同學是BAND 1, 咁考90名前都叫BAND 1, 你看返自己名次大約知自己BAND 1頭中尾, 或BAND 2頭中尾。

考完第二次呈分試, 通常有家長會, 你自己是什麼BANDING, 老師一般都會講, 你自己到時心中有數, 自然會對號入座, 選兩間岩程度既作自行報考。至於DSS, 其實可以考多幾間無防, 不過要習中火力於interview表現好一點, 尤其自己好想入果間。

回復 26# qwe987 的帖子

都有可能架, 高增值中, 有機會升呢。

小女就讀隔離果間, 當年創校都是好屎, 不過好快升呢至BAND 1。
‹ 上一主題|下一主題