用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我們爲什麽要孩子功課好?
樓主: 200904
go

我們爲什麽要孩子功課好? [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

我同你一樣, 不過我hea d 一星期都無去抽看一次。不過連續三天red marks 我會出聲。
其實功課是責任感問題, 家長唔要求全A無錯及超級靚字。

little_yolky  對啊,只要唔要求「名列前茅」,中規中矩都收貨就大家好做。  發表於 15-11-20 12:02

回覆 palmchristy 的帖子

更本不應該check功課包括有無做齊, 小一開頭就話。重有唔應該因字寫得不達家長要求就擦左佢做的功課, 好慘的。

回覆 palmchristy 的帖子

該說要面的小孩一定交齊功課, 日日行出去老師到冩red marks好無面。我女最高記錄5日red marks, 當然有丙佢, 不過我唔會幫佢。功課重改有三次, 是抄寫詞語。唔想不停抄寫, 佢咪小心d囉。
P3多左功課, 我開頭要睇睇, 現在又不理。其實給老師批改, 錯左佢先記得。

回覆 MASAYA 的帖子

我不反對補充, 不過是針對, 不是係咪都做, 浪費時間。每個小朋友都唔同, 所以温書方法也是不同。

回覆 ANChan59 的帖子

我就是之前p1 看你的post, 咪跟你放手。只要肯行出第一步, 間中red marks 不是大問題。不過考試某些科目由佢, 其實我都好驚唔知佢考左d乜成績。
‹ 上一主題|下一主題