用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從上而下的藝術往往會創造一些垃圾,例如朗誦比賽冠軍 ...
樓主: eviepa
go

從上而下的藝術往往會創造一些垃圾,例如朗誦比賽冠軍 [複製鏈接]

回覆 eviepa 的帖子

言猶在耳,故態復萌。

溫故知新...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2738521&page=1

回覆 eviepa 的帖子

你講咗咁長,又嚟幾篇。 唔怪得你小學已自稱博覽群書,近代少見。

除蕭若元,幾十年前唔知另一名嘴黃毓民又冇攞獎。 幾大名畫家,陳寶珠,皇帝的新衣,一些故事,幾個回文,咁你這幾篇打擊文章,用心比較有力。

我對朗誦不認識,見你花咁大心機去批評得獎者為垃圾,志高意大,又發文於此,小學雜談,志不應此。 努力過都被批評,如個地球依你去轉,評審更佳,又如何呢,唔通垃圾變黃金?

朗誦只不過一比賽項目,提倡學生朗讀文章詩詞歌賦,你當佢藝術,都唔好去到意大利女高音層次。

引用網友以前的一段回文.....

「.......

有人說如果花時間在別的事情上又如何如何........對不起!真的是個不懂計算的人,如何如何,有關係嗎?

有人說對妻女要求低,生活更美滿,女兒更出色,..............如果方向正確,對別的孩子的表現形式,寬厚一點,對藝術創作,包容一點,想是很好吧!!!

這些不是道德高岸的話,而是簡單的修養而已。

.......」

其實我想回應「點評」,惜字數過多,只留空白。

幾天才搵倒些例證文章,是否黔驢技窮。 你咁作文式去討論,如何致勝? 你首篇文章作出結論,應該自我信心早已滿瀉,再繼續數篇文章,是否狗尾續貂。

你常用自己的情況,去各自回應人講的實理。半世紀前的可以作冠軍參考丶你相遇於大廈平台的女同學,短暫相識之下可作學習榜樣。唔怪得你如風水先生一樣,經常對不同學子評頭品足!對中學老師又話佢垃圾及.....,自稱博覽群書丶多讀之人,用詞如此,實覺悲哀!

以上都是你的習慣,以前每種論題,屢見不鮮,失敗成例。

eviepa 發表於 17-6-28 00:26
個到這刻,我覺得這論題是非常成功的。在所有發言中,再沒有一個為極之誇張,令非常多人覺得毛管戙、甚至噁 ...

講到朗誦,  我找到一些資料, 主旨如下:-

“朗誦,是一種聲情意結合的表演藝術;透過處理聲音的輕、重、緩、急、抑、揚、頓、挫等技巧,把文字作品由平面的書面文字,演化成立體的實際場景,更重要的是透過聲音把聽眾與優美的文學作品結合而產生共鳴感,此乃文學作品的創作藝術。“

唔知係咪啲大佬所作, 影響力咁深。咁啲去聽比賽的觀眾咪貼錢買難受, 聽到......

我對朗誦認識不深, 但都聽過幾次, 唔知係咪咁。 不過, 朗誦都有長久歷史, 近十多年來都出了不少冠軍, 有二三千掛, 唔合你準則都有一大班, 變咗垃圾成塘。我想這些冠軍之輩, 未必會在社會失色。

蕭先生係你偶像, 不過除咗佢在影藝我認同之外, 佢啲行徑唔合我意。Henry 我唔識。好在你近日成日提住Judy, 你成日拿佢頂檔, 我又唔覺佢同意你。

費話講多了, 你花時間再作多幾篇, 我一定再答你。

judy 發表於 17-6-28 09:42
不知其他人目的,我係度得閒吹水,吹水嘅嘢,最好講完就算。

你和eviepa喜歡掘返舊時文章,我就覺得好驚 ...

驚就唔洗驚, 我都知你被提名時的感受。

不過Eviepa佢近來作啲論文, 又長又論盡, 又話見識高, 舊時佢讀過都搬番出離, 全部耳熟能詳, 近來越見拉雜成軍, 以佢自稱之人, 對人批評用詞真有些失格, 失讀書人之態。

我多年對佢觀感冇變, 亦唔會跟佢所作去回應, 佢一向讀埋的舊嘢, 再化大量時間在網上推銷佢啲自我意念, 我拿番以前講過的已足証明。風水佬呃你十年八年, 睇番十年應最清楚。

小學雜談上來都係吹水, 好少人覺得自己啱哂。但有人講咗十幾年都冇次講贏, 仲要重覆去講, 就是我說的多讀不明理之輩, 社會上好多!
‹ 上一主題|下一主題