用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校 (Part II)
樓主: belairmonte
go

聖母無玷聖心學校 (Part II) [複製鏈接]

mickeywinnie3
你小朋友又作得幾有創意喎 ,有時小朋友做錯卷,真係唔知好嬲定好笑.

原文章由 mickeywinnie3 於 07-10-30 14:09 硐表
我都喜歡派回卷,因知道錯那裡再重溫那part !
想問點解亞仔話中文默考試只寫在手冊100分但沒有卷,
不知是真是假?
中文作文得83分! 佢d作文攪笑扣了多分!
e.g. 爸爸和媽媽在家裹賽跑。
       星期天,爸爸在操場 ...

man-man媽
想問吓你屋企樓下附近那間吳xx幼稚園好嗎?我都想上去睇吓個環境呀.

有次我個仔要填色,佢都問我點解d頭髮一定要油黑色,唔可以油藍色,點解d樹要油綠色,唔可以油其他色,我都要解釋好耐,但見佢心中都係有很多問題,有時小朋友真係幾有創意的,但好多時都要跟標準答案.

爸爸和媽媽在巴士上休息~~呢題.....你地係咪成日都係巴士上瞓覺呀 ,又或者佢地成日都見到巴士上有人瞓覺,所以咁作句.

原文章由 mickeywinnie3 於 07-10-30 14:55 硐表
嘔血 + 笑死  !
同佢講番;佢真係唔覺得有問題

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-30 15:12 編輯 ]

man-man
咁我呢到上你嗰到架小巴,去唔去到幼稚園的,轉咗老師.....咁我又要諗諗佢啦.

原文章由 man-man媽咪 於 07-10-30 15:52 硐表
wing:

屋企樓下個間幼稚園環境o.k.,但聽聞今年走左幾個較好嘅老師,新嚟嘅老師好唔好就唔知,幫你打聽下先!

man-man
多謝你的報料呀 ,咁睇來我都唔洗考慮啦,我驚到時要小一辛苦呀,小b都係跟番哥哥間學校讀算啦,真係唔得先再轉啦,唔該曬你呀.

原文章由 man-man媽咪 於 07-10-31 20:14 硐表
wing:

你個度架小巴去到總站,行去幼稚園都好近,2,3分鐘路程喇!問過讀左二年同啱啱入去讀嘅媽咪,毀譽參半,綜合意見,都話睇你彩數,跟到邊個老師,中文及數學都ok.但英文比較淺,要出去讀先可以跟上小學課程,其實佢地選 ...

我唔知道學校有得報普通話朗誦比賽,我個囡係出面報咗,老師之後先問佢,今日知道比賽日期,要去到上水比賽,希望趕得切返學啦,

哈哈.....你係咪有壓力,未解決呀

原文章由 898998 於 07-11-1 16:00 硐表
聖心................

呢輪bk成日都上唔到:evil:

請問知唔知學校要求女仔扎辮的紅色絲帶係邊到買呀,同埋有無話係邊隻紅呀.(深紅?大紅?)

還有一個問題,來緊天氣凍,你們會帶暖水壺比佢地返學嗎?我舊年試過帶,但個囡話d水唔夠暖,嗰個款係普通有公仔細細個嗰d外面包膠的,若果買個嗰d不锈鋼的,又會唔會d水太熱呢?想問你地會邊款的暖水壺.

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-7 09:21 編輯 ]

PC2529
THX~~你咁醒目知道我去比賽用嗎 之前都買過2條,小一的時候買的,但忘記咗係邊到買的,但嗰2條好幼的,我見有D姐姐戴嗰D好似粗D的,所以嗰2條無用過,唔知去咗邊.

原文章由 pc2529 於 07-11-7 11:13 硐表

wing1206

我在花園街街尾,由旺角火車站穿過新世紀行落去,在十字路口果汁店那條行人路,向花園街街市方向走,差不多街尾,有一間賣髮飾的鋪,那裹有一些紅色絲帶連夾的髮飾,大約 $12.- 一隻,還有很多其他選擇,我買給女兒用了兩 ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-7 14:30 編輯 ]

因為我個囡氣管敏感,所以佢冬天一定要飲暖水的,我開頭就係落d凍水等佢無咁熱,但去到小息就變咗唔暖,因為我個囡上堂前又要飲,但我又驚佢太熱.等我買個不锈鋼應該好d的.

原文章由 mickeywinnie3 於 07-11-7 11:26 硐表
哈 !返而妳提醒了我冬天帶暖水好呀! 我用開bb的銀色那款, 頭3個鐘好熱的, 所以早上的熱水溝d凍好d! 小息應剛剛好暖 !

我意思係話....你係咪估到我買d絲帶要來參加比賽用.

原文章由 pc2529 於 07-11-7 17:59 硐表

係你在前幾頁講要參加朗誦比賽的。

man-man媽咪
send咗比你啦,你一叫我,我即刻到呀

原文章由 man-man媽咪 於 07-11-9 13:41 硐表
wing:

PM個E.MAIL比我,有事告知.....

man-man
收到啦,呢次實大出血呀
原文章由 wing1206 於 07-11-9 13:43 硐表
man-man媽咪
send咗比你啦,你一叫我,我即刻到呀

我相信我應該係攞成績表內成績最差的一個,但我真係唔會灰心,真的還有咁多次考試,一次比一次更好,我還開心,好似我考車牌咁,第一次唔得咪第二次囉,第二次終於成功,只要有下次,就唔怕啦.  
學業成績唔代表一切的,身心健康更重要呀.

原文章由 man-man媽咪 於 07-11-12 09:24 硐表
第一次考試,通常個心都未返嚟,係會差小小,況且今次冇聖經拉吓分,平均分係會低左啲.重有三次考試,努力,加油,好快會追得番架!!

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-12 17:27 編輯 ]

ho528man
祝妳生個肥肥白白的bb,最緊要係順順利利.

PC2529
我終於買咗個暖水壺比個囡用啦,$65好似一個杯型的水壺,係改衫舖到買到紅色絲帶啦. thx

man-man媽
尋晚我老公又因為那幾條數學題,又對個囡說出我都唔多想聽的說話,真係有無辦法同佢洗洗腦.

難道我要生個天才出來,先合佢心意,佢成日都話我慈母多敗兒喎,真係比佢激C

belairmonte
多謝你的打氣呀,今日比賽完成個人輕鬆曬,我想問你今日係咪都有去比賽的.

原文章由 belairmonte 於 07-11-19 15:01 硐表
明天參加朗誦比賽的同學, 努力,加油!!  

littlechi
你星期一點呀,去唔去睇比賽呀.
‹ 上一主題|下一主題