用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校 (Part II)
樓主: belairmonte
go

聖母無玷聖心學校 (Part II) [複製鏈接]

無論我們點樣處理及教導,大家的出發點都係為我們的小孩子.
各位媽咪,我們一同努力....

belairmonte
你講出我的心聲

原文章由 belairmonte 於 07-10-12 14:05 發表
man-man媽咪,

我地支持你出嚟幫手做家教會委員,家教會好需要你幫手,你的熱誠服務,得到我地呢班家長欣賞!!!

嘩....默書終於新低點啦(真係希望係最低),全部錯曬課外句子.....有個字因為擦得唔乾淨,變咗有影咁,老師當佢錯,呢個做得好,佢成日都係咁的(罰吓佢都好呀),o....重要默漏咗幾個字....呢輪真係發緊夢呀

唔好打佢啦, 佢唔記得交錢可以補交的,功課做錯可以再做過,你越打佢,佢就會越差的,你比多幾次機會佢啦,教小朋友係要不斷重複又重複的.

我每次教到好生氣的時候,嗰晚我就會拎番佢細個時候的相片出來睇,想吓以前,我不是好用心咁教佢行路嗎?,不停咁教佢叫媽媽嗎?,點解今時今日我只係講咗一次就咁發火,唔通大過咗就唔洗教,唔洗耐性嗎?做媽媽的放鬆d......

原文章由 mickeywinnie3 於 07-10-17 14:00 硐表
蔡栢謙, Noddy !

剛又比我打了! (忍不住! ) $40在手冊中"無交", 數學功課倒數變順數題目都唔睇, 功課自己劃花了, 3枝鉛筆不見了所以家課冊沒有寫 !! (死未.......!!)

...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-17 22:56 編輯 ]

ho528man
咁你又唔洗咁自責,由明天開始你都可以做一個好媽媽的,加油呀,我們同小朋友一樣,每天都在學習,我們一出世就無學過做人媽媽,所以真係要邊做邊學的.
我好like小朋友遇到失意或傷害的時候,佢第一時間投入我懷抱,我就同佢講,唔洗驚有媽媽係到,媽媽會保護你,唔比人傷害你的,我好享受呢個時刻的,但我常常鬧他們的話,佢想 人保護的時候...又會唔會第一時間想起我呢?可能到時佢第一個害怕的人就係我.
應該你都聽過,有人拎住一張有一粒黑點,問一班人你地睇到甚麼,個個都係話睇到一點黑點,但無一個人係睇到白色的地方,所以我們唔好只睇缺點,應多睇優點.

原文章由 ho528man 於 07-10-17 22:05 硐表
我尋晚都因為教仔仔嘅問題唔開心到瞓唔著:-|
每次見到佢熟睡個可愛樣就好自責,
點解我今日咁大聲鬧佢!
點解我咁冇耐性!
點解我唔識企喺佢角度諗吓!
點解我剩係想住佢點曳,唔想吓佢點乖!
點解自己EQ咁低!
咁啱電視no ...

我地終於搬番去沙田區啦 ,唔該曬bk負責人

真係唔好意思呀 ,我每次都要去黃大仙揾一大餐先入到來,所以叫咗bk負責人改返去沙田區呀,搞到你地入唔到來真係唔好意思啦.

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-19 23:04 編輯 ]

mickeywinnie3
記得帶手冊呀.

belairmonte
多謝你的資料呀,今日print了給囡囡,點知佢帶咗返學,咁啱老師又問開,佢攞咗出來大家一齊睇.

我自己之前都有揾曬成個政府組織圖,但係其他就真係攞得唔多,今次好彩有你咋 ,多謝.....

原文章由 pc2529 於 07-10-22 19:54 硐表
belairmonte,

勁!
每次都多謝你的常識參考題!
: : : : :

ho528man
有小息的,你可帶水及小食.

原文章由 ho528man 於 07-10-23 20:33 硐表
我想問考試嗰3日有冇小息?
使唔使帶水&小食??
thx:

各位家長請留意

幼稚園爆呼吸道感染,若有坐校車的小朋友真的要勤洗手,注重個人衛生,因小學與幼稚園有機會在校車內接觸,所以大家真的要小心.

沙田一幼稚園爆呼吸道感染 (星島) 10月 24日 星期三 06:19PM

[url=]衛生署
[/url][url=]衛生防護中心
[/url]今日(24日)接獲[url=]沙田
[/url]一間幼稚園二十一名兒童出現上呼吸道感染徵狀的報告,中心的調查顯示,受影響者為九男十二女,全為三歲,他們在十月九日至二十四日期間出現發燒、咳嗽

、流鼻水及喉嚨痛的病徵。十七人向私家醫生或政府門診求醫,另有二人入住[url=]威爾斯醫院
[/url],二人入住私家醫院,其中三人已出院,一人現時情況穩定。衛生防護中心職員已視察該院舍,並教導院舍員工採取預防措施。衛生防護中心正繼續密切監察情況,並會向院舍提供進一步的健康教育。

mickeywinnie
隔離幼稚園呀.

原文章由 mickeywinnie3 於 07-10-25 09:57 硐表
thank you 火龍果 !

幼稚園爆呼吸道感染 邊間呀?

你朋友都幾有心,不過記性就......

其實我個囝月頭已經發咗燒的,不過當初都無為意,但今次學校的反應就慢咗好多.

我今日都見到個小4的學生,發燒都返學校考試,還要早上去了補習,我同佢講,現在補考唔扣分喎,佢話媽媽一定要佢返呀,真係辛苦了呢位小妹妹.

原文章由 man-man媽咪 於 07-10-25 14:26 硐表
我有個朋友今日打比我,問我個女有冇返學,學校咁多病菌佢仲叫我唔好比個女返學,我話女女而家三年級喇,唔係讀緊幼稚園呀.

多謝亞WING提醒,頭先已經叫啲搭校車小朋友注意,搭完校車返到學校一定要先去洗手呀!!; ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-25 23:00 編輯 ]

好耐未是過發火啦,今朝終於要鬧個囡啦.

佢整唔見咗一樣超級緊要的物件.

原文章由 wing1206 於 07-10-25 22:57 硐表
你朋友都幾有心,不過記性就......

其實我個囝月頭已經發咗燒的,不過當初都無為意,但今次學校的反應就慢咗好多.

我今日都見到個小4的學生,發燒都返學校考試,還要早上去了補習,我同佢講,現在補考唔扣分喎,佢話媽 ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-26 14:08 編輯 ]

pc2529
我起初就係太冷靜,叫佢冷靜d慢慢諗事發經過,點知重衰,佢講咗一大輪話係學校,麻煩咗老師一個上午,後來係屋企比我揾到出來我就發火啦

呢樣嘢每日都要帶返學校,學校講到明好重要的,唔見咗要罰的,佢都可以隨隨便便亂咁放,重要賴個細佬,重麻煩咗老師一個上午,真係比佢激c我.

原文章由 pc2529 於 07-10-26 22:03 硐表

wing1206

平時要凑小朋友,脾氣一定練到爐火純青,會令妳咁嬲, 一定很重要的,不過冷靜d,重要物件會跳出來的!

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-26 23:37 編輯 ]

man-man媽
我費事講到咁"白",咪等你地自己諗吓,我都知道你聰明的.

考完常識科,個囡返到屋企問佢考過的時事常識題,佢只記得一條,真係比佢激c...考完就真係放底曬,佢話數學唔係好夠時間,佢都係剛剛好做曬,無時間覆卷,但佢話已經睇清楚,無將乘數計除數.

原文章由 man-man媽咪 於 07-10-27 10:40 硐表
wing:

你好似猜謎咁,你係咪講緊手冊呀??

呢樣嘢每日都要帶返學校,學校講到明好重要的,唔見咗要罰的,佢 ...
[/quote]

呢位媽媽都係聽返來的,佢都無真真正正了解過,若果佢個親友覺得學校咁差的,為何不轉校呢?我諗呢位家長都無思考過佢親友的說話,校際話劇係個人活動,自由選擇,老師更加唔會唔比佢地食飯,個老師咁做家長都唔放過佢地啦,基本上除咗話學校無冷氣係事實,其餘的事,有理性的人都可以思考到的.

還有呢位媽咪係讀聖幼的,小朋友未讀小學,佢一定唔知道參加校際比賽,任何一項都係好需要時間去培訓的.

原文章由 man-man媽咪 於 07-10-27 22:12 硐表
dear all:

有冇睇過以下呢個post,大家點睇??

"我的親友兩個小朋友都係小學讀,咪係一未考試測驗,操場又細,無冷氣,資源又少,,英文又差,一未d書深,oral超差,個小朋友話老師上英文堂唔使佢地讀書,我話英文唔 ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-27 23:17 編輯 ]

man-man媽
我只係問佢時事常識,其他都無問呀,不過有時等佢改正嗰日,佢都係唔多記得的,但好似話5年班家長會講話派卷喎,唔知正唔正確呢?

原文章由 man-man媽咪 於 07-10-27 11:16 硐表
wing:

考完就算,我通常唔會問,剩係派卷時叫佢記低錯左啲乜野,之後教番佢.

littlechi
我都覺得現今有好多父母過份緊張小朋友呀,4,5歲還要餵食飯,7,8歲還要幫佢著衫,著鞋,著襪......食飯還要剪爛曬d餸,驚佢咬唔到 ,見到真係想暈,真的唔知係為小朋友好定還是係害咗佢地.

有幾次我個囡同d同齡的小朋友一齊食嘢,佢地連開都唔識開,叫我個囡幫佢地開來食,真係.......,我平時要我個囡自己開,唔識開無得食的,佢地會諗盡辦法去開來食的.

原文章由 littlechi 於 07-10-28 20:38 硐表
man man 媽咪 & wing

看完你們的post, 我也去幼稚園的post 看看, 佢地都好誇張吓, 講到流禽嗰單嘢, 入院留醫嗰位小朋友是住我樓下的,他說老師都很關心他小朋友。原本他打算明天上學,但老師叫他再下星期才上學, 因為怕 ...

尋日派咗卷,真係失望....失望....又再失望,真係低處未見低,一次比一次低分,尋晚無向佢發火,只係問佢有無盡到力,佢自己都覺得未盡全力,英文科最低分,以前係英文科最高分,今次考英文最差嗰part係reading,全part有20分,佢得2分,唉......期考要超努力先可以追到d分,好彩學校今次派卷,若果唔係我又要特登走返去學校check卷,尋晚將全部卷再教一次,講解一次,真係希望學校以後都可以派卷,每次都可以教番佢,等佢更加有印像.

我個囡話尋日老師係講咗份卷先再派番卷,所以佢唔知道老師講咩.

原文章由 littlechi 於 07-10-29 16:55 硐表
wing1206

check pm pls

littlechi
pls check pm

原文章由 littlechi 於 07-10-29 16:55 硐表
wing1206

check pm pls
‹ 上一主題|下一主題