用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

BMW, Bird-bird,

你哋講個款墊是用嚟上V.Art ,定係下星期食飯用 ?

我尋日去過jusco $10店睇, 見有一款食飯用台墊都可以, 中間可捲起, 幾輕, 另可買一款似紅白藍袋質地, 是大張picnic 用枱布, 但我唸可以返嚟按自已要用嘅size cut 開, 可用作吃飯或v.art , 只水抹就得.

BMW, 祝你囡囡Ice-skating 比賽有好成績.

BMW, kk_mickey,

阿囡上星期自己mark 底 19/9 叫爸爸媽媽返學見老師, 早幾日佢話遲d會出通告.

1a班老師無收phonics 1.

學校出咗家長會通告啦.

日期 : 19/9 星期六 9:30am
德望禮堂
學生無需返校, 一位家長代表參加.

下星期一起全日制, 要準備食具和抬墊.  大家要去預備啦.

另今日仲有好多英文課外讀物訂閱表格.

我囡囡今日派返英文writing book, 因寫得唔靚, 要改正3次, 終於迫到阿囡認真寫字啦

阿十,

有目標係件好事

關於RAINCOAT, 如果大雨我比囡囡穿前面有button, 後面都有一粒button那款, 可以放書包係裡面, 精品店有.  如果少少雨或好天, 我比件輕便雨衣比佢, 但唔係7-11那款, 因7-11那款太薄弱, 我覺得日本城那款較好, 只係袖較長, 但質地比7-11那款好.你哋睇睇.

bkt,

V ART 枱墊我比PICNIC用膠墊比佢, 因用水抺就得, 但我囡囡講V.ART跟食飯台枱墊要唔一樣.

阿十,

我日日問阿囡MAGIC教咗未, 佢都係答我未開始, 英數都係, 呢家日日都好似好得閒, 但我驚TEST時要急追其他班...

想問吓B-E班大概英數, 中數和英文MAGIC教到邊?

阿十,

我老公話A班係資優班, 所以太淺唔使上, 遲D一日就教3課, 立即追上. (呢個係咪好好解釋, 真係個超級大笑話!!!)

阿十,

CHECK PM

你哋係咪都會去星期六家長會, 有無人知係做什麼, 係全級, 分班定係全校?

會唔會我哋都見見呀 ?

阿十,

明白啦, 唔該哂, 希望好似你朋友囡囡所講啦, 你有無參加旅行呀 ? 聽日再傾.

A班終於開MAGIC 書啦.

我阿囡話今日唔係食豆腐同糙米飯, 係食白飯同青瓜, 牛肉, 我問你點知係牛肉, 係咪老師講, 佢話自己覺得. 我問佢有無食哂, 佢話食哂所有肉 (我阿囡係食肉獸), 如果食得太少會比老師叫返位食多D, 所以唔使驚變"排骨"

阿十,

唔使驚, 做個COLOUR, 年年21 ^.^

原帖由 十月媽咪 於 09-9-17 21:05 發表
vvmon,

嗚嗚嗚....自從H1N1殺到, 提早放暑假, 我D白頭髮就開始蒲頭...嗚嗚...以前一條都無架, 而家....嗚嗚....間唔中又有一條, 間唔中又多一條.....越唻越老呀, 嗚嗚嗚....

...

終於教英文MAGIC 課文嗎, 阿囡話教咗UNIT ONE?!

你囡囡本手冊有無寫要带樹業? 我囡囡無, 仲要連食具, 筆袋都無带返屋企, 又DAY DREAM 啦

Thks Cheer_ma, 聽朝問問大小姐先, small_egg 希望你囡囡快D好返返學啦, 阿囡好鍾意係學校食飯, 佢日日仲問我有無worry佢, 因大小姐最煩就係食飯, 好多O野都唔食, 所以最怕就係12:00-1:00收到學校電話, 驚阿囡嘔, 點知佢呢幾日居然詰比我知佢食飯全班TOP 3 快, 都唔知係咪 ??

係呢你哋會唔會係學校打針, 我囡囡之前打咗 MMR, 所以10月唔使打, 但有支六合一未打, 我想佢係自己醫生到打, 但學校KEEP 住針CARD, 我點樣可以攞返比醫生寫 ???

阿十,

阿囡都有講有同學調咗位, 佢仲話老師尋日同佢講下次調佢, 比佢激c, 好似好好執輸o甘, 要落樓下接女啦, 4:00pm要同佢去swimming, 今晚傾啦!!!

見到今日阿囡放學個大file, 裡面將會放中文科教材, 果然係好有系統, 但個6張生詞都真係好多, 唔知做唔使學寫, 我問阿囡其中圈咗d生詞做mum ? 佢只係答我呢d係家長功課, , 即係咪叫我哋開始溫習備課呀?! 我哋真係要加油啦!!! 唔知精英B班D英文如何, 有大file收未 ?

唔知聽日有無機會見班主任呢?  阿囡今晚游完水後再去學琴, 所以今日都唔會做到功課, 希望聽日仲有記憶啦  

大家努力啦 !

阿十, barney2009,

我囡囡瞓咗啦, 因之前學開游水, 剛懂自由式, 唔想忽佢停, 因去年SUMMER就係10月停咗, 今年又要重新學返, 難得佢今年肯游, 唯有辛苦D啦, 剛剛佢琴老師星期六FULL哂, 唯有定係星期五7:00PM學, 所以佢星期五超忙, 4:00PM附近游水, 返屋企沖涼, 吃飯, 6:20PM過海學琴, 8:30PM餐廳飲盒奶或食少少, 9:15PM瞓覺.

功課唯有星期六做.

阿十,

你好厲害, 重有比額外功課囡囡做, 你囡囡重有做什麼功課呀? 我呢排都無, 因下星期要去考琴, 呢家都要佢日日练琴, 之前好懶O架.

阿囡話聽日我哋會上課室, 重會坐返自己囡囡個位.

我估無, 我都唔覺有通知, 只係張通告話19/9家長會.

原帖由 parentslove2 於 09-9-18 22:09 發表
Dear all,

Is any entrance ticket for parents' day tomorrow?

Or, need to bring any document.

我估大小姐無錯, 我哋A班都係做P.1-2

原帖由 vvmon 於 09-9-18 22:04 發表
各1E媽咪,
請問G.S.的國民護照是否要全部完成,我個女無寫,但是她話比我聽做估頭兩頁,我唔係好信!
大小姐寫手冊寫到靠估咁,出年二小姐要上一年級時,我肯定吐血身X!
Thank you!
vvmon ...
‹ 上一主題|下一主題