用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

祝你好運及快d搵到份好工。

原帖由 Joslau 於 09-3-25 17:49 發表
I miss you all too. For the past weeks, busy at looking for a job and preparing for written tests and interviews...

我都好混淆, 到底使唔使寫多次?

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-25 01:26 發表
好似有關又好似冇關,攪到頭都大埋!!但亞囡今日另外交標語,老師又收咗wor,所以好混淆。

我仔返黎只會講邊個邊個曳, 俾老師叫左出課室外面做功課, 又話邊個畫花老師本簿, 呢d咁學術既野, 佢一於少講。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-27 09:50 發表
噚日英文寫個"tie"字,我估唔到英文老師可以教埋d咁深入嘅嘢,亞囡返嚟寫"tie"時講:

"tie"可以係daddy打嗰d tie,又可以有bowtie,而我哋香港嘅特首曾蔭權,叫Donald Tsang,又名Bowtie曾,因為佢係打bowtie,哈哈哈...." ...

希望你今次試舉成功。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-27 13:44 發表
今日進行第2次試舉,再交過...hehe...!!

細問之下, 原來亞仔都試過一次俾老師叫出門口

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-27 14:03 發表
"出課室外面做功課, 又話邊個畫花老師本簿"....呢個同學仔都好犀利喎!!我囡班都有個好曳。

亞仔都有講話老師同佢地講熄燈一小時呀

原帖由 Kangaroo 於 09-3-28 12:24 發表
Jeffrey said Misss Wu ask him to swich off all lights including TV for an hour. I think is the part of the environmental education. So tonight we have to go to bed earlier.

嘩!利害, 明天最後係中文喇, 跟住就可以relax下囉。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-31 19:33 發表
今日英文assessment又同上次format有d唔同,今次有:

(1) Fill in the blanks,係星簿裏面d sentence咁,比句sentence及個圖你,然後喺個blank度寫番過英文;

(2) 選擇題 - 要揀A or B,類似常識題, "A cow eats (A) a fi ...

Cambridge有個talk, 第一場係18/4(4:30), 第二場係21/4(7:00), 大家可以上去登記

http://www.britishcouncil.org.hk/ylexams/seminar09/index.html

boygirl,
多謝你邀請呀, 亞仔都一樣玩得好開心, 而且黃埔果度又特別多機動遊戲, 好正呀, 詩樺大個女左好多, 哥哥又好鬼醒呀, 四圍去招呼客人。

原帖由 boygirl 於 09-4-6 14:59 發表
各位,真的很多謝你地到來參加這個生日會,令詩樺可以同大家一齊渡過一個咁難忘又快樂的生日會! 詩樺見番你地後,所有記憶都番哂黎,番到屋企仲係咁講以前k1c 的事,我諗下星期我地再見時,她又可以同大家玩一餐 ...

各位,

好多謝大家參加匡匡既生日會, 仲有好多謝大家既禮物, 亞仔玩得好開心, 返屋企之後拆禮物就更加開心, 尋日冇好好招呼大家真係唔好意思, 樣樣都要你地自便, 仲有多謝chingching ma你地幫我攞野添, 祈待星期日Josephine Party再見!

係咪你朋友係portfolio寫左小朋友好叻游水, 所以要水試呢?我只係聽過d名校有"星探"咋, 我姨甥個同學(沙田區)係陸運會某獎項度攞第一, 之後就有唔知係拔萃定喇沙連絡佢, 問佢有冇興趣轉校, 所以成日就話, 只要有一兩個強項, 就唔憂冇學校收。

原帖由 sunphoto88 於 09-4-14 01:48 發表
hi all

just walk around in other topic & see this one "面試要小朋友游水, 你地信唔信? -上星期見到位朋友, 和她閒談中得知她收到DBSPD來電通知小朋友有機會參加第三次面試.  係第三次????? 不過,我都鄧呢位小朋 ...

boygirl,
亞仔係16/5(12:45), 佢首詩係"風箏", 我同你可能係同一組喎!

原帖由 boygirl 於 09-4-21 22:58 發表
我地都係個日同一個地點,不過就十二點幾先比賽,可能我地首詩唔同呀!

Thanks sunphoto and kangaroo,

I submitted 3rd session

原帖由 sunphoto88 於 09-4-26 22:48 發表
k2j mama gives the inf

英華小學的2010-2011年度小一直資簡介會
已開始報名留位,可到學校網址睇睇 :
http://www.yingwaps.edu.hk

i submitted 第二場
            第一場
2009年           7月11日(星期六) 上午 ...

我地都係上環, 我估分組係以年齡同語言分組, 未必會用詩黎分組。

原帖由 boygirl 於 09-4-24 12:29 發表
siufo,

我地首詩唔同果喎,應該唔會同一組架?你係邊到比賽呀?我地係上環呀!

近排一有DD事就好緊張, 上星期我只係小小感冒 , 仲以為自己中招, 其實休息下已經冇事, 亞仔尋日朝嘔 , 又以為大件事, 不過無發燒, 醫生只係話食錯野, 不過我今日都唔比佢返學住喇, sure佢好返先。

做主角又有咁多禮物, 當然開心喇, 亞仔果日都玩得好開心添, 多謝晒你地邀請呀!

原帖由 graceshumwy 於 09-5-2 10:51 發表
各位:

真的真的好多謝大家賞面嚟parco個生日會::" /> ::" /> , 帶給佢一個開心難忘生日會, 佢玩得好開心 , (事關佢話自己係主角, 所以就算咁短時間佢都覺得好開心), 仲有要多謝晒大家d禮物呀::" /> ::" /> , 佢 ...

咁係咪大仔都收左pm class呀?

原帖由 MaggieHuang 於 09-5-6 23:12 發表

I order all for my elder son.   As for my younger one, i skip the English reading Felix can use Edwin's old one.

by the way, anyone know why need to bring a envelope back school ?

亞仔同我講話學校又有畢業表演, 今次佢扮鴨仔

Thanks for you info. 但亞仔冇玩珠心算呢!

原帖由 Kangaroo 於 09-5-9 20:24 發表

香港珠心算專業教育協會 http://www.abacusedu.org/page50.html
2009年第五屆香港校際盃珠心算比賽暨檢定公開試

Anyone interested?

有呀, 星期一帶左返去lu.

原帖由 graceshumwy 於 09-5-13 01:52 發表
阿仔話要拎紙杯返學學做手錶呀, 仲話要填埋顏色添, 你地有無呀?
‹ 上一主題|下一主題