用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

尋日連中文都做埋喇, 亞仔話做完之後就睇電視, 睇左好耐添喎, 佢仲睇到好倦伏低瞌下, 我問老師冇話你瞌眼瞓咩?佢答話老師俾佢地伏低喎, 可能做完paper實在太倦。

chingchingb.ma,
check pm.

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-20 18:44 發表
亞囡都唔係主動講,係我問佢先講dd,係當我誤解佢或我有心講錯試佢時,佢覺得我講極都唔明,然後先至話"唔係呀.....係咁..咁..咁",跟住一五一十講出嚟。

...

咁快有花冧, 真係開心呀, 我果盆都仲未有呢!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-8 22:27 發表
啱啱睇到盆三色蓳有兩個花冧,好開心呀!!

係咪大家近排都忙呢, 包括我都少左上黎添, haha, 尋日派左家長日回條, 我係2:30pm, 你地幾多點呀?

我同上年一樣, 犯同樣既錯, 就係種到超多葉, 唔長花, 上年係插左開花肥之後就有花蕾喇, 今年又係種極唔開花先記得要插開花肥, 噢!我d記性去晒邊呀

原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-17 15:14 發表
盆三色堇終於開咗花喇!!

?ib_____Dd3DLdyb2

哎!有工返都係件好事黎, 好過我公司, 依家迫人清晒d舊假, 下一步都唔會知想做咩

原帖由 boygirl 於 09-2-19 09:32 發表
我本來個時間都同你一樣 : 9:45a.m.,但係因為要番工,所以同老師改左時間,而家係下午3:30,但係見完老師,我又要去開會,所以都同唔到你地tea啦!  ...

好慘呀, 柯足7日, 應該一早去睇醫生嘛, 祝你地快d痊癒, 呢幾日食d清淡野喇!

原帖由 sunphoto88 於 09-2-23 23:39 發表
囡囡上星期都柯了3日, 最後日星期4,5 都冇返, 等囡囡休息, 及因為驚學校太多箘, 我自己遲囡囡一天, 但柯了7日, 今天第一次看醫生,我想醫生好想打我, 我自己想看看會不會柯3日好, 但失敗

ngo daddy

...

今曰亞仔係畫班做左個立體cake返黎, 只係用紙碟膠碗同泥膠, 有時間可以同小朋友做返個當親子勞作。

boygirl,
我估詩樺係習慣唔到近期成日轉工人姐姐掛, 希望黎緊新工人very good喇, 試下搵日同佢深入d傾下, 因咩事唔開心, 放假同佢去玩下喇, 屋企亂d都尤佢先喇, 個囡緊要嘛!

原帖由 boygirl 於 09-2-27 09:18 發表
Sunphoto88,其實我都諗左好多方法比詩樺,又叫佢睇電視,睇書,做練習,都係咁,連公文的導師都話佢近排情緒有些不尋常,叫我們要多留意佢。 所以唯有放工後陪佢多的,但日透番工後的情況就暫時解決唔到住啦!
...

我只係去環保資源中心攞左d單張然後帶返學校咋, 剛預備完show & tell資料, 真係冇時間做咁多野喇!

原帖由 Kangaroo 於 09-3-1 22:38 發表
Have you start working on the environmental project? How to do it.

亞仔回條上係寫9/3開始show & tell, topic係"幫助我們的人", 亞仔上星期自把自為帶左架消防車返去俾老師話係做show & tell, 我驚老師會提早同佢做所以我先嗱嗱臨同佢準備資料囉。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-3 13:49 發表
我都係上網求其揾咗d料print出嚟比亞囡放完CNY假時交咋!

乜咁快輪到匡匡show & tell,咁下一輪咪到亞囡囉,今次亞仔topic係乜?

陳守仁係3月21日open day, 時間:11-6

冇錯, 張attendance代表唔到d咩, Ngo身體緊要, 不過容許佢返畫班而唔返學, 就

原帖由 Kangaroo 於 09-3-4 22:12 發表
Don't worry about the cert of attendance. If Ngo is sick, let him stay at home. Jeff doesn't have it also, not even the cleanliness award.

亞仔下個月生日, 我打算幫佢攪個生日會, 日期暫定係13號or19號下晝, 等緊會所回覆, confirm左再通知大家喇!

原帖由 Kangaroo 於 09-3-4 22:39 發表
Shall we have gathering during Easter holiday?

boygirl,
嘩!黃埔冒險樂園, 亞仔一定好開心!

原帖由 boygirl 於 09-3-5 09:17 發表
各位,其實係四月五日詩樺會開個生日會,到時會請你地黎,不過諗住時間尚早,所以就未同大家講,到時你地會唔會安排到時間黎到呀?其實我地都好耐無見過,所以希望你地可以抽空黎,當大家一個gathering!
生日會詳情 :
日期: 5th April ...

我都係第一年同亞仔攪返個似樣既birthday party咋, 每次去完同學仔生日會就問點解佢冇, 剛好今年五歲, 就同佢開返個難忘生日會囉, 下次可能係十歲喇, hahaha

原帖由 v.lo 於 09-3-5 23:29 發表
講開生日會,我都諗住今年同阿女攪個生日會,第一次咋,咁啱正日17/5係星期日,不過我呢個漏氣媽咪一直未有時間take action,睇怕要快嘞,唔係book唔到地方就攪唔成lu!

...

亞仔最快果次係15分鐘攪掂中英數, 佢d字係點可想而知, 家長日都有同老師傾過字體問題, 老師口中雖然話唔係寫到打風咁就尤佢, 但d功課依然都係改得較嚴, 一向唔多想用玩具同功課掛鉤, 但近排都用左呢招, 功課明顯好左, 亞仔仲好開心咁返黎話miss讚佢, 仲更加比心機左, 真係希望keep住有改善就好。

原帖由 sunphoto88 於 09-3-6 01:36 發表
上次見老師問了做功課時間, 大約45分鐘 (大家有得捱 ) 如果功課的字複雜, 可能要長些, 但一定靚 , 中間可以小休。
大家要提大大提昇自己的EQ, 不要給小鬼激c ...

唔知你地有冇留意, 佢地開始畫四格漫畫, 前日字個"hen"字, 係右邊亞仔好有心機咁畫左母雞生仔連環圖, 畫完仲第一時間走黎同我講故事, 學校教育真令人佩服。

「第二屆全港學生公開朗誦比賽」現已開始接受報名
http://www.recital.com.hk/cms/run/Page/index?displayLanguage=TC

有呀, 比亞仔上台練下膽囉

原帖由 Kangaroo 於 09-3-7 14:22 發表
Are you planning to sign up for yur son?
‹ 上一主題|下一主題