用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

搵返喇, 佢真係收左係屋企, 放學返到屋企係sofa到跳跳下, 先睇到原來攝左係sofa既cushion後面, 好彩搵得返, 而老師又冇發覺佢今日冇帶咋!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-20 18:48 發表
siufo,

揾番匡匡張alphabet card未呀?

又想問下你地使唔使做書後頁張咭, 即要貼樹葉果張, 老師早兩日mit左出黎, 亞仔話唔使貼樹葉, 因為之前已經執左樹葉俾老師, 只係用顏色筆畫圖畫就OK, 所以有D奇

你地冇收到書咩?自從mit左後頁, 本書就冇再派翻喇!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-23 21:51 發表
頭先問咗亞囡,枯葉嗰份親子功課要做,但未曾mit出嚟,我諗住今個weekend先同佢做。

我只知亞仔話學校有佈置halloween咋

原帖由 graceshumwy 於 08-10-23 21:58 發表
請問知唔知下星期五開party係咪連埋halloween一齊攪呢?

我問左好幾次, 亞仔只係話如果冇執過樹葉交返去, 就要貼樹葉, 如果已經執左, 就畫圖畫已經可以, 但我攝左係folder度幾日, 冇收又冇改喎, 唔知點呢?

原帖由 Kangaroo 於 08-10-23 22:19 發表
Jeffrey said he need to stick some leaves on the that page and submit to Miss Wu, some kids have done already. SO we did it last tuesday and brought back to school yesterday.

我尋日終於都問左老師, 佢話書後頁係要交, 而且仲要貼樹葉, 亞仔都唔知邊度聽到個咁既版本返黎, 仲要去到尋日先講話要做風車, 激死!

上次家長日, 留意過班房, 四圍有好多主題佈置, 例如新聞角、自然角、秋天主題等, 上次亞仔帶返去show and tell張圖都貼左係秋天既主題下面, 合用既老師會貼起, 唔合用既就會派返囉。

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-28 14:09 發表
亞囡冇講養寵物,佢淨係用poster paint畫咗隻好大嘅馬攞咗番學校佈置課室,佢噚日放學返嚟話幅畫放咗喺班房嘅"自然角"。

今日因為要同亞仔辦証件, 所以請左日假, 順使送埋亞仔返學, 無論上晝班定下晝班, 男既造型有南瓜、彊屍、海盜、蜘蛛俠、連哈利波特都有, 女既有白雪公主、女巫、蜘蛛女等, 好利害, 不過亞仔唔肯扮, 佢話唔想嚇d同學喎

Joslau,

Congratulations! 8lb4真係唔錯呀, 多D休息下喇, 好好坐月呀!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-3 10:34 發表
Hi All,

Joslau gave birth to a 8lb4 babygirl yesterday.

Joslau,

Congratulations to your family!!  Really glad to hear the good news.

boygirl,
咁個agent都有問題喎, 中英文都唔識仲介紹俾客, 又浪費金錢又浪費時間, 希望你下個會搵到好工人喇。

原帖由 boygirl 於 08-11-4 09:52 發表
Hi, 各位!好多日無上網,但係你地都已經訊息萬變,果然厲害!

Joslau,恭喜你呀! 希望小baby健健康康、快快樂樂!你都要好好調養身體,快D上黎BK同我地再傾過!第時我地再出來,可以同你個小公主一起出來玩!

唉! ...

好消息呀, 起碼你地同hei hei都冇咁大壓力先丫, 順其自然喇, hei hei 一定可以越戰越勇, 全部都順利過關!

原帖由 sunphoto88 於 08-11-4 22:03 發表
chingchingb ,

收到, thanks.今個星期十分忙, 五六日都要和晞晞interview, 但有好消息, 跑馬地寶血收了晞晞, 我想晞晞只要去st cat, 根德園 和st rose, 其他可以不去, 一會和ngo ma 談談

ngo daddy,
...

剛剛一連三日假, 同亞仔上左廣州及番禺玩, 你地有仔女要interview既一定好緊張喇, relax relax, 哎!出年又要in小學, 諗起都驚

另外今日功課得兩張paper, 問過亞仔佢話今日做assessment, 所以少功課囉

亞仔以前都係, 尤其係呢個age, 一轉天氣就running nose加咳, 有時嚴重到坐係度玩車仔都扯蝦咁聲, 睇醫生都睇到爆quota, 後尾揾到個西醫睇氣管得先禁到佢, 唔使下下都病足成個月咁辛苦, 家陣大左又加埋打左流感針, 睇醫生次數大幅度回落, 所以都唔使太擔心, Hei Hei應該無事。

原帖由 sunphoto88 於 08-11-13 00:59 發表
亞妹有 running nose 1個月, 有"譚" , 醫生話有少少氣促,驚支氣管有事, 有機會他日變"呔"喘,入了法國。如果不用在手仔插針, 住院都冇問題, 但聽到插針時的大哭(其實可能見不到媽媽), 我個心都出血, ...

你地交左親子閱讀d書未?亞仔星期二時已經叫我帶, 尋日真係俾老師收左, 另外尋日仲調左位, 佢轉左去獅子組, 今朝仲好開心咁同我講話佢有得做組長, 佢第一次做組長咋, so特別興奮。

我每日都會刨鉛筆嘛, 我只係知道星期二同星期三返黎, 支鉛筆寫到好"鑿", 所以我估份卷都唔少野, 尋日有特別恩賜唔使做功課, 希望返黎份卷亞仔係OK喇。

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-14 00:34 發表
我都好想知K2份papers深咗幾多?

亞仔好開心呀, 我問佢做d咩, 佢話負責拎個筆籃出黎, haha, 小朋友真係易滿足。

原帖由 MaggieHuang 於 08-11-14 23:37 發表

Wah great ! Hon Hon you are the team leader!!

Mmm, what will the leader do in class?

good idea. 地點後議, 先夾日子先喇!

Dec 7  :graceshumwy
Dec 14:sunphoto88, graceshumwy, siufo
Dec 21:sunphoto88
Dec 25:siufo
Dec 26:siufo
Dec 28:sunphoto88, graceshumwy, siufo

原帖由 graceshumwy 於 08-11-16 14:08 發表
Dec 7  :graceshumwy
Dec 14:sunphoto88, graceshumwy
Dec 21:sunphoto88
Dec 28:sunphoto88, graceshumwy

亞仔都係話聖誕裝飾黎, 但佢仲攪野, 叫我攞張白色紙貼上去, 其他咩都唔使, 佢話咁係落雪喎   , 最後佢先agree左做個聖誕老人, 再用張閃令令藍色紙punch左d雪貼上去咋。

原帖由 v.lo 於 08-11-16 23:27 發表
阿女話要做靚靚聖誕裝飾.要閃令令,猛叫我俾金粉銀粉佢貼係張紙度(佢話係老師叫咁做)........最後屋企無金粉銀粉,淨係用左老師俾果兩張閃令令顏色紙(紅同綠)同佢一齊剪左棵聖誕樹貼係張A4紙上,同埋用閃令令顏色筆畫左 ...

Dec 7  : graceshumwy, v.lo, smilefinn, maggiehuang, boygirl(am)

Dec 14: sunphoto88, graceshumwy, siufo, chingchingb.ma, v.lo,
smilefinn, maggiehuang

Dec 21: sunphoto88, chingchingb.ma,
smilefinn

Dec 25: siufo

Dec 26: siufo, boygirl

Dec 28: sunphoto88, graceshumwy, siufo, chingchingb.ma, boygirl (pm), maggiehuang

maybe we can confirm Dec 14.   Anyone can call Joselau to see if Milton +papa will join or not ?

any suggestions where to go BBQ ?

葛量洪號滅火輪展覽館同樂日
Fun Day at the Fireboat Alexander Grantham Exhibition Gallery

地點 Venue:葛量洪號滅火輪展覽館 Fireboat Alexander Grantham Exhibition Gallery

(
香港魚涌公園內 In Quarry Bay Park)

日期 Date22 & 23/11/2008 (六及日 Sat & Sun)
時間 Time10 am - 5 pm
費用 Fee:全免 Free
查詢電話 Enquiry 3580 6770
傳真 Fax3580 0498
電郵 Email[email protected]
網址 Websitehttp://hk.history.museum
‹ 上一主題|下一主題