用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

咁即係有好消息喇, 恭喜晒喎!但我地就仍需努力。

原帖由 Kangaroo 於 09-10-15 20:42 發表
而家應該唔會報啦!

重複.........

v.lo,

上年我都有朋友個女20分入到st mary, 所以有機會架, 不過佢就話英文深, 小一用小二書, 但無論如何, 呢間都係一間好學校黎架, 祝好運!

原帖由 v.lo 於 09-10-16 00:59 發表
承你貴言,望first round好彩啦,否則都好危,因我無好努力幫阿女報學校.....阿女上年坐保母車有個kv k3姊姊入左st mary,佢就一心諗住要讀呢間學校,幾攪笑!

阿女鼻膜薄,久唔久都會流鼻血,可能天氣又乾燥啦,唉,佢早唔流 ...

重複.......

小朋友鼻膜係薄d架, 亞仔都成日流鼻血, 尤其乾燥, 成日一朝早起身就流, 係學校都流過, 我自已細過都係咁, 只要止得到, 應該都唔使太擔心, 所以你阿女冇驚, 已經好叻喇!

原帖由 v.lo 於 09-10-16 23:55 發表
完全同意志在參與,其實果日突發流鼻血事件,阿女無驚到喊已算係咁,可能係流慣左.......果日係washroom同waiting room有3個小朋友喊呀!

多謝大家關心,之前已睇過醫生,個dr話佢鼻膜薄,無事wor,可能都要搵第二個醫生che ...

not in list. so poor....

原帖由 chingchingb.ma 於 09-10-20 23:05 發表
YW released the shortlist for final interview.  Good luck to all of the boys!!!!
http://www.yingwaps.edu.hk/newsflash/2010P1_300list.pdf

我好奇怪cky點解佢係網上只公佈第一個batch? 電話通知就話有先有後, 但出得notice, 冇理由分幾次公佈, 第二個batch既家長見到not on list未以為冇行好失望囉?
but anyway, 我同事有句話好應境: 起碼有糊叫!

今日學校開party, 係咁烽火時勢, 記唔記同囝囝囡囡打扮, 仲有係學校留影呀?今年係佢地last year at KV la.

原帖由 chingchingb.ma 於 09-10-22 19:35 發表
Thanks!!  I noticed they posted the shortlist (for those interviewed on Oct 10) on their website.  Awaiting their announcement for the 2nd batch later on.  Not much hope though as my girl was not in t ...

Kangaroo,
真係恭喜呀!依家只係坐B望A, 飲得杯落喇!

原帖由 Kangaroo 於 09-10-22 20:55 發表
I am very surprised and happy today because Jeff got acceptance letter from EC. I expect EC will send out letter next week as this saturday still have interview. But they sent out the letter earlier t ...

hehe, 咁自行派位得左係咪叫"自摸", 而統一派位就叫"海底撈月"呢?

原帖由 boygirl 於 09-10-23 22:07 發表
suifo,
你有兩間叫糊,也實在太好啦!希望聽到你的好消息!

今日去交培正, 原來面試時要帶家課簿, 哎!真係唔睇好

Haha, 如果可以借就好喇, 不過好彩佢地就快開新簿, 唯有篤住亞仔寫靚D喇。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-10-29 08:12 發表
吓...."要帶家課簿"!!咁大整蠱。

亞囡問借佢嗰d比匡匡得唔得喎?

Congratualtions!!! Add oil for both girls and boys with 2nd in.

原帖由 smilefinn 於 09-10-30 20:08 發表

Tiffany fail in 陳守仁.  But surprise that she get DGJS 2nd in next Tue.

v.lo,
恭喜晒呀, spcc同自行分配同一日出result, so到時兩邊都收的話, 都仲可以考慮, 另外我知spcc係13/12有open day, 如果到時係選佢的話, 不妨去參觀下了解多D

原帖由 v.lo 於 09-11-7 23:39 發表
chingchingma,啱啱係other thread知道你收到GH offer,恭喜哂!起碼依家有間可以做back up,祝黎梗dgjs都成功啦,咁就唔使等派位lu!

Good news from other girls as well?
就快都知埋sfa result,very exciting!

very s ...

你亞囡咁醒其實真係少擔心喇, 依家你總算可以鬆一口氣, 證明你既努力係冇白費到, 遲D等你就煩太多choice, 唔知選邊間好喇。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-11-8 00:05 發表
Thank you ar!!!

其實我冇expect GH咁早出result,因之前話Nov 20出,所以今早收到信時令我有d意外及驚喜,終於有間一條龍私校喺手,定咗好多(因之前我冇去d直資學校及某私校註冊)。其實喺"等待"呢個真空期間真係有d驚, ...

應該未call晒, 佢地順no.咁call, 你等埋今日先喇, good luck.

原帖由 sunphoto88 於 09-11-7 00:09 發表
hi all

cant receive the phone call fm DBS ar? so disappointed, ngo only got 2nd on KTS ar  :(
so afraid no school accept him ar!

ngo mum

其實你付出咁多, 加上亞囡真係好叻, 一定sure win, 反而亞仔咩獎都冇, 可以有DBS 2nd in我先覺得異數, 入到圍我已經覺得好安慰喇, 到時得唔得, 睇彩數喇。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-11-9 00:25 發表
smilefinn,

Thank you!! GH啱啱先出信,可能你明日會接到offer,祝成功!!

講到心情,又點止"患得患失",呢2-3個月直情係"百感交集"!!!

-  由開始留意P1 applications及prepare portfolio時嘅擔心,因冇idea點做portfo ...

聽見好多人收到SFA信, 真係好, 再次恭喜大家, 依家只係等睇下有冇Bonus出現。

同埋我想問, 23號係點樣知result呢?係等收信定係要返去睇皇榜?reject就冇信?

兩隻雀仔都可以兜到咁遠

呢排同亞仔玩數玩得多, 攪到佢尋晚發開口夢係度counting.

原帖由 chingchingb.ma 於 09-11-15 11:14 發表
好耐都冇將亞囡嘅攪笑對話搬上嚟.........今日一次過寫番出嚟.........希望大家喺等候消息期間輕鬆一下!!

雀仔的故事
早排同亞囡搭巴士返屋企,途經土瓜灣市政街市,亞囡見到有兩隻雀仔喺街市前嘅巴士站上蓋........ ...

this Friday, 個feeling仲慘過見工咁。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-11-16 00:24 發表
siufo should have a lot of ideas as she is always our outdoor activities in-charge.  I think she will be free to join us after this Friday.
‹ 上一主題|下一主題