用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

今曰去交DBS表, 九點幾去到, 已經派到11點鐘既籌, 而且仲話一定要到11點先放人入禮堂, 冇取籌去左禮賢open day, 食埋飯1:00多自己再去排籌, 我夠早可以取到2:00籌, 到2:00就放人上操場, 再入禮堂, 要等所有該時段既人坐晒入禮堂, 先開始一個一個交form, 所以如果有打算交表既, 記住要預多d時間

嘩!又真係幾難喎, 你去邊間呀?咁快有2nd in

原帖由 Kangaroo 於 09-9-12 20:26 發表
My son went for a 2nd interview today,and he was asked to answer a hard interview question (I think it's hard). The question is (asked in english):

"What happened to Taiwan recently?"

My son wanted  ...

亞仔尋曰派左show & tell通告, 估唔到今年咁快就做show & tell

當然係屋企喇, 亞仔係15號, 聽亞仔講, 好似係十幾號至廿幾號既講show & tell 先。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-9-15 10:51 發表
乜咁快返到公司?定仲喺屋企?

提提你地, 小一自行派位將於25/9開始, 家長要親自交form去心儀學校, 個別學校收form時要求的文件及交form時間都各不同, 記住先登入學校網頁check清楚先, 以免白行。

高主教今日可以download表
http://rcps.raimondi.edu.hk/

chingcing,

我估你一定鍾意睇!

全天域電影《恐龍再生》 ($24 (前座), $32 (後座))
香港太空館推出最新的全天域電影《恐龍再生》,帶領觀眾走進廣闊無垠但人跡罕至的蒙古戈壁沙漠,以及美國西南部新墨西哥州的巨大沙岩孤峰,一同探索三疊紀時期最早出現的恐龍,以及活躍於侏羅紀及白堊紀的異獸。觀眾有如重返恐龍時代,近距離認識這億萬年前的巨獸。

場地:香港太空館 (何鴻燊天象廳)
日期/時間:2/9/2009 (星期三) – 28/2/2010 (星期六) 13:30; 17:00; 20:30 (逢星期二休館,公眾假期除外)

我地今個week唔使in, 但就要交兩間form, 上兩堂興趣班, very busy too.

原帖由 graceshumwy 於 09-9-22 01:18 發表
係啦! 今個星期六真係busy呀, 我都係星期六in優才, 又要走兩間交表, 仲要同阿仔學嘢...

除聖芳濟各外, 男仔仲可以去交埋st. joseph呀! 記住呀!

我都明白呢排真係好辛苦, 攪小學已經好煩, 上星期仲要比同事攪左單大鑊野, 激到我心跳加胃痛 , 所以大家都要努力捱埋呢兩個月。

原帖由 boygirl 於 09-9-21 22:51 發表
sunphoto,絕對feel到你痛苦,因為我同你情況都一樣,報名的事全部都係一腳踢,我上星期都頂唔順,醫生話疲勞過度,壓力過大,所以比左三日假要我透下,今日先番番工,唉!我諗大家都會差唔多,個個父母而家都為左阿仔阿女忙住報名,面試,大 ...

好, 希望大家christmas前已經搵到好學校, 可以鬆一鬆

想問問大家今日收到咩信?因為我今日total收到四個回郵信封, 一封九龍塘小學, 一封dbs, 一封st paul co-ed, 但竟然有一封係打開信封之後, 入面咩都冇 , 封面封底又冇no. 又冇校名, 真係唔知咩學校既行政咁亂, 俾佢玩死呀

So close. 你點算呀?會放棄其中一間?
我10:00 for KTPS, 2:00 for DBS.

原帖由 Kangaroo 於 09-9-29 13:26 發表
我地係 9/10 9:00am for DBS and 10:00am for KTPS

你地有冇問培正取表?

原帖由 graceshumwy 於 09-9-29 11:56 發表
我得間DBS咋. 你仲有考邊間? 應該係另一間學校.
你地幾時考DBS呀?
我地係 9/10. 16:30

問過幾間, 比較懷疑似係培x, 因為佢地收左信後用第一個回郵寄返張出世紙copy, 第二個回郵先係寄表。

原帖由 Kangaroo 於 09-9-29 20:43 發表
Did you manage to find out which school send you an empty envelope?

我8/10 11:00要in st paul co-ed, 所以睇怕又返唔到學。

原帖由 Kangaroo 於 09-9-30 08:24 發表
DBS and DGS both have interview on 9/10, so many students will be absent on that day.

嘩!咁好既, 不過原來要睇寫字呀, 我睇怕亞仔都係

原帖由 smilefinn 於 09-9-29 23:42 發表
[quote]原帖由 siufo 於 09-9-29 14:53 發表
你地有冇問培正取表?

差點忘記.好彩未遲.Thanks remind.

Tiffany's class teacher mentioned that if Tiffany in ...

剛剛知道拔萃男書院附屬小學停課七日, 直至8/10, interview前最好去睇下佢地復課未, 以免摸門釘。

我係8/9即簡介會果日去交表架, 聽聞佢地唔係順number咁in

原帖由 sunphoto88 於 09-10-5 02:15 發表
i cant receive st paul co-ed inf on interview wor, when u submit the form ka?

連續三日interview, 實在好倦

我只係知亞仔係DBSPD有睇故事答問題及串字, 之後全部人都落樓下另一個房睇慌失失奇兵等放人咋, 唔係人人都會睇電視咩?

原帖由 MaggieHuang 於 09-10-14 00:25 發表

we met your husband in TSL. I ask my son what is asked. He said he don't want to tell me.  What ?    Maybe he don't know how to answer teacher.  I didn't push him becuase he need to have 3 int ...
‹ 上一主題|下一主題