用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加 ...
樓主: Mo-Pig
go

嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

當然我知面試表現好重要啦, 但好多時小朋友既臨場表現, 未必可以控制得到
我會咁睇--俾學校睇到你培養仔女既誠意lor, 老土d講, 人地有做, 自己無做, 蝕底既係自己, 如果可以既, 同佢考多二張cert, lor多二張課外活動既assessment/evaluation, 有d野俾學校睇下, 都好應該
當然, 我唔想做到"一出世就為左考學校去信教", 或者死迫小朋友要去練習去考試, 咁樣好唔健康
但如果有d playgroup係可以輕輕鬆鬆就考到qualification (例如我個女學體操, 學左幾個月, 唔駛點用腦就考到個英國試七級章), 或者有d playgroup, 完成幾個課程就有certificate of achievement, 再唔係, 有d俾家長上既workshop, 聽完又有張cert
雖然未必一定有用, 但起碼show到俾學校睇到你既誠意
所以, 而家開始plan, 唔早架喇, 至於邊度playgroup有assessment, 有"輕輕鬆鬆公開試", 就要上bk八多d喇

醒目開學勳章 王國長老

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

Vicky, please check pm
vickycheung36 寫道:
Charlotte_mom
請問你囡囡在那學體操?可否比個地址我.

:

醒目開學勳章 王國長老

sure! 最緊要arm你用
please check pm

醒目開學勳章 王國長老

Mo-Pig
Please check pm

醒目開學勳章 王國長老

arm arm答完個媽咪, 打左一大段野, copy出黎大家分享下
(各位"專家"唔好見笑)
以前都好奇怪, 幾歲人他邊度會有幾十張cert, 而家, 經過我既"辛苦經營", 個女都叫有d野見人, 我都係黎緊暑假至開始考小一, 我都唔知work唔work, 不過數量就的確夠多既
多數既cert, 都係來自課外活動, 有d學校(eg science workshop)每上完幾個module, 就有evaluation report 同埋cert of attendance, 多數學校, 如果你叫到, 佢都會出返信話小朋友讀緊/讀過d咩course, 上堂表現等等, 有d班, 係會安排考公開試既, 有d公開試, 係有age limit既 (eg香港既體操試, ballet RAD試, 都係6歲至可以考), 有d就無age limit, 例如我講既英國體操試, 事實上真係唔駛點practise而小朋友亦無咩壓力, 但present起黎就好好睇, 市儈d講, 如果都係學體操, 我緊係揀d考英國試, 好過揀d考香港試架啦
如果小朋友有d潛能既, 例如識游水, 畫畫靚, 不妨join下比賽, 拎到獎就當然好啦, 拎唔到既, 有返個紀念金牌, 小朋友都好開心架
出面私營機構, 都有好多所謂既award, 例如恆生至多kid, 每年都有"多元智能計劃", 而家繽紛樂園, 都有個"好學生計劃", 好多時join呢d programme, 你只需要影印下d supporting document, 交張form就ok, 得就得唔得就算, 唔得又無蝕底, 但係如果好彩既, 又有張cert喇
仲有, (你問得好時候), 政府既圖書館, 每年都有兒童閱讀獎勵計劃, 由每年七月至出年六月, 係免費既, 你可以去問下
至於家長既cert, 都係bk家長教我架, 佢話有時d明愛呀之類會有d家長workshop, 出席完之後有張cert, 我囡囡學校亦有d類似programme, 年中學校會舉辦d talk, seminar, 如果出席晒, 會有cert&頒獎儀式架, 我自己就arm arm上個星期去左個jolly phonics既workshop, 聽左一日書, 又有張cert, 我係through "wisekids"報名既, 不過唔知下次係幾時喇
另外, 仲有另一類cert, 係through慈善團體既, 當然我唔係叫你地為左張cert而捐錢啦, 但的確好多慈善團體係會有張証書多謝你既捐款(我唔知要over幾耐, 因為我係regular捐款既, 咁佢寄俾我, 我咪知lor), 有d單項籌款項目, 都有紀念証書既, 例如我舊年去既癌病基金步行籌款, (講真, 一d都唔辛苦, 真係好relax同埋有意義, 好值得去--如果我而家講幾句, 真係令到多人去左, 我都好開心)
希望幫到你地

醒目開學勳章 王國長老

fafa101, heihei媽

醒目開學勳章 王國長老

笨笨媽

baoma
"小學雜談"有個topic叫"邊間直資、私校已開始收 06 小一生", 得閒留意下啦, 唔係miss左就弊喇

醒目開學勳章 王國長老

唔好意思我以為已經做左tim, 而家即刻pm俾你...

醒目開學勳章 王國長老

ichun
唔該你幫我答左個問題, 其實....我都唔識點post條link出黎

醒目開學勳章 王國長老

BoBoCute
係, 南華會都係 sportscene 體操先鋒教既
不過video入面個課室, 好似迫d呀, 我個女去南華會, 地方大好多

醒目開學勳章 王國長老

bbqueen
係呀, 南華會o係保良局附近, 行1-2分鐘左右啦

BoBoCute
係呀, 行去南華會, 有時都幾辛苦, 不過5:30-6:30呢個時間, 都唔係太曬既!

vickycheung36
我都係開始緊"做功課", arm arm 至完成左個covering letter, 跟住要update個portfolio, 好緊張呢
(多得之前呢度好多媽咪幫手就真 )
‹ 上一主題|下一主題