用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

人人有份的, 應該係每個年級有冠亞季軍咁
d學生好認真架, 帶晒成套衫返去換的
原帖由 KooKoo 於 09-3-16 04:20 PM 發表

charlotte_mom, 係全校搞定係個別班級搞架?

醒目開學勳章 王國長老

柴灣公園超-勁-多-蚊的, 記得做好防蚊措施呀
之前有一排無工返, 去接放學, 見咁曬就入公園涼亭坐下啦(我都奇怪點解個個都齋企), 坐左一陣, 好後悔 , 我平時無蚊吼架, 我估d蚊真係饑不擇食lor
原帖由 YipYip 於 09-3-20 03:09 PM 發表
iwff,
濕疹真係好困擾, 亞仔兩隻小腿都抓到損晒, 好肉赤
你個中醫係出名睇濕疹架? 有無要仔仔戒口?

KooKoo,
我未決定參唔參加English Carnival, 睇下請唔請到假先
下星期一雖然去柴灣公園咁近,我估d小朋友當去旅行 ...

醒目開學勳章 王國長老

我覺得西醫快, 但醫表面, 想"起底"始終要靠西醫慢慢黎
原帖由 YipYip 於 09-3-24 12:29 PM 發表
iwff,
我仔未睇過中醫, 唔知佢肯唔肯食中藥, 但佢都肯食龜苓膏同飲涼茶, 等我同佢傾好, 睇下佢肯唔肯睇先, 不過中醫真係無西醫甘快見效。近排我咳, 朋友介紹我睇中醫, 飲左幾日藥, 每日逐少逐少甘好, 依家都未清晒 ...

醒目開學勳章 王國長老

當然可以著運動衫啦
記得同日"加演"營養講座, 仲有敬師卡活動呀~! 應該仲有賣圖書, 同埋上次訂左貨品幫助賑災既, 都係星期六拎
嘩! 好忙呢~!

醒目開學勳章 王國長老

哈, 咁我女無運動細胞, 原來可以幫我慳錢, 嘻嘻
試過d夏季校服了, 今年有2手貨, 唔駛買, yeah~~!!
我打算黎梗俾仔仔去跟教練跑下步, 佢跑得好鬼快, 又唔識攰wor! 雖然每年7月至"收新生", 不過教練話去玩下都得wor(反正係政府運動場)

原帖由 iwff 於 09-3-27 03:08 PM 發表
Kookoo,

我覺得小朋友做多d運動係一件好事的, 難得佢仲有興趣, 唔好放棄了。我打算暑假試下比阿仔學下其他運動, 佢上完學校武術單元, 話想學武術打工夫喎。

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

我女=一d都無運動細胞, 最近至學識跳繩, 連單車都唔識踩
我仔=裝左摩打, 唔識攰架, 好恐怖

所以決定俾阿仔去跑下lor, 我爸有跑開步, 我叫佢幫我問跑步會d人(我爸70歲走去跑半馬架), 佢而家問果個o係黃竹坑運動場, 每逢星期5都有小朋友training, 不過要足6歲, 每年7月收生
所以in the meantime, 教練叫我帶個仔去玩下先, 睇下情形先wor, 本來約左上星期5不過落雨cancel左
如果我有進一步消息我post上黎丫

我都係咁話.........上2個星期"懶醒", 帶埋細仔去跟女女童軍玩毅行, 由置富行上山頂.........結果係成班細路等我一個老人家 攪到包尾!

原帖由 TomDog 於 09-3-27 06:16 PM 發表
Charlotte Mom,
邊樹搵到教練練跑步? 我都想俾個女regularly跑下, 我都試過陪佢係維園條track跑, 原來D細路好跑得, 對佢真係好好的發洩, 但係咁陪跑法我會死... ...

醒目開學勳章 王國長老

我地學校提供既校車服務都好廣泛下 , 港島區淨係一個北角都有幾條線, 中半山南區東區都有線
我住銅鑼灣, 尾站上車, 7:25am, 都好合理丫 (放學就變成頭站落車了)
聽講藍田(麗港城)其實亦差唔多, 將軍澳就要早d
我地用"佳景" 你可以打電話去問下大概時間 24013695 (不過出年轉唔轉校巴公司就唔知喇)
原帖由 luzhk 於 09-3-30 12:02 PM 發表
各位好!

小女將於今年9月入讀小一,我想差唔多是時候準備一下9月份開學的事情,

因我們家本來不是住這區的,計劃暑假時搬到這區,請問1. 那些屋苑比較方便呢?
2. 坐校車是不是要很早出門的?
3. 如果不想坐校車(怕要很早出門) ...

醒目開學勳章 王國長老

我有報歷奇呀, 其實舊年攪過2次了, 第一次星期5晚都"超額數倍認購", 不過真係趕, d家長放左工仲要返屋企接埋小朋友返學校玩, 真係飯都無時間食......唯有揀星期六啦, 會預左有小朋友要去課外活動而黎唔到, 有無其他好辦法呢?

我真笨, 原來今年english carnival即係english fiesta, 哎, 我女都算唔好彩, 一年班病左, 2年班去左一次, 今年又咁arm病左........原來今年無左cosplay比賽, 好彩無準備姐!
原帖由 iwff 於 09-4-16 09:46 AM 發表
Kookoo,

我冇放假陪仔呀, 留返d假暑假用。不過佢假期都好開心, 又學識踩兩輪單車。

我最後都唔報親子歷奇了, 因為仔仔星期六2:00要上鋼琴, 4月4日已改了一次上堂時間, 一個月只可改一次, 所以25號唔可以再改了, 希 ...

醒目開學勳章 王國長老

結業禮應該係校內學生既事, 唔關家長事架
畢業禮=週年"會"演, 遲d學校會出通告問有無人要飛.......不過我都無去睇過, 唔知詳細時間係點
原帖由 iwff 於 09-4-28 09:14 AM 發表
Kookoo,

我仔仔今日喉嚨痛但冇發燒, 所以都冇比佢返學, 留在家中休息。他說他班中昨天都有3個同學請了病假。

至於畢業典禮和結業禮, 我記得我朋友提過家長可以去睇的, 但要入場卷, 唔睇都得, 我要遲d問下我朋友再 ...

醒目開學勳章 王國長老

一年班肯定可以join水運會, 我仲記得果年熱到喊, 我又遲去到無點陪我個女(因為見工無得唔去), 佢炸晒我型呀
原帖由 iwff 於 09-4-28 09:16 AM 發表
JCSSCheng,

好耐冇見你上bk了, 有時間多d上來傾啦。

一年班是否有得參加水運會比賽, 我都唔肯定, 不如等學校通告再決定啦。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

畢業禮唔o係學校架, 今年唔知book邊呢, 試過西灣河文娛中心, 試過浸大
我問過學校, 又話hkuga, 點解唔去hku要去浸大 , 佢地話, hku無咁大個禮堂容納千幾人, 出年唔知咩咩樓起好之後就會有喇wor
原帖由 KooKoo 於 09-4-28 10:59 AM 發表
charlotte_mom & iwff, 唔該晒你地呀 , 畢業典禮家長可以去 , 咁我會預留個日放假去睇下 , 我仲想問得詳細啲, 呢兩日嘅典禮時間會係點架? 我意思係典禮完左後, 仲要唔要繼續上 ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 如果感冒, 無咁快退晒燒的, 真係要睇緊d
我都病左呀, 成個假期就o係屋企大昏迷 , 自己懶醒lor! 游完水上水就凍親, 之後又著住短袖t-shirt玩左一日, 出事了
而家好好多了, 不過失驚無神會咳一大餐, 俾人歧視架陰公 , 所以今日o係公司做蒙面超人
我都同女女講, 而家天氣變得好犀利, 朝早起身要自己決定著咩衫, 唔好靠工人姐姐呀 (佢地真係唔係好識跟天氣著衫), 帶件褸呀.......(阿媽都係長氣d)

原帖由 iwff 於 09-4-29 12:10 PM 發表
Kookoo,

阿仔打電話比我, 話已經冇燒了, 不過要睇定d, 可能只係食了退燒藥關係。佢仲一早走去做哂d網上功課, 好似好得閒咁。希望明天可以返學啦, 係屋企真係好悶。

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

我女唔夠膽唔做, 通常都有咁上下進度
我仔就膽生毛喇, 尋日放工佢打黎, 我問佢做左功課未, 佢話未, 我叫佢快d start, 佢夠膽答我"但係我而家睇緊電視wor" , 鬧又唔驚打又唔驚, tum又只work得一陣, 無晒佢符!
原帖由 JCSSCheng 於 09-5-5 12:16 AM 發表
iwff, you son is very good. My daughter came home @4pm and I came back @8pm, I really don't know what she was doing during the 4 hours, she didn't do her 網上功課 nor her homework.  

...

醒目開學勳章 王國長老

聽講之前summer camp九龍區無校巴tim呀, 唔知今年有無改善呢
講開上門補習, 講我個"血淚史"你聽(真唔知好嬲定好笑), 小一時, 我老公搵左佢summer job同事黎教(讀緊u既, 佢話好有經驗wor)
有一次, 功課要搵"虫"字部首既字, 之前果晚我已經搵左d, 到我第2日放工返去, 我女show本簿俾我, 又搵左一堆, 我仲話, 幾叻wor, 你o係邊度搵出黎架(你知虫字部唔易搵), 點知原來個補習老師, 剪爛晒我女本圖書(係68大元既圖書!)黎做搜集 , 我真係即時嘔血! 用補習既時間黎做搜集簿已經夠嘔, 剪爛本圖書真係嘔上加嘔! 6歲唔識叫你剪姐, "老師"咁大個人都識分串掛.......真係嬲到我死死下, 幾乎想即時炒鬼左佢!
原帖由 TomDog 於 09-5-5 02:13 PM 發表
我都覺得學校個summer camp好吸引,  但結果都無係報到, 始終個schedule都幾困身, 不過我都會join屋企附近小型補習社的 Half Day Summer Camp, 再加其他活動。

醒目開學勳章 王國長老

前年女女join summer camp時係有校巴的, 不過當然要預左遊好耐至到(因為一架車載晒咁多區)
九龍就聽講無了, 今年唔知呢
我都等梗學生份CR, 點解咁耐架........

原帖由 JCSSCheng 於 09-5-6 11:38 AM 發表
Anyone knows if there is school bus available for summer camp ? we live in HK side .... but I also have a 1 year old daughter, it will be a nightmare if there is no school bus. I have signed her up fo ...

醒目開學勳章 王國長老

Comprehensive Review report is now available
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7318/hkuga_pri_sch.pdf
我而家去睇先

醒目開學勳章 王國長老

小一二係持續評估, 即學完就做埋練習, 學kookoo話齋, 只有默書會預早知
小三有考試, 第一term&第三term, 中英數only, 輕輕鬆鬆過關

原帖由 KooKoo 於 09-5-9 03:40 PM 發表
GIPW, 平時上堂會有工作紙做(中, 數, 常), 但會計時間, 大約每個月就會有個folder派返黎, 內會夾住佢地堂上做嘅工作紙, 仲會有分數, 我諗個啲就可能係test卦, 做呢類test係唔會預先通知幾時做, 只有中/英默就預早 ...

醒目開學勳章 王國長老

嘻嘻, 我都係而家至知term2無考試......
係呀, 我地都話好彩唔駛考常識咋! 好多野要溫呢....

我女p3剛做完tsa了(教統局既全港系統性評估.....好似係咁名), 原來有d卷係要抽籤做, 我女中左要做中文.....有家長話我知, 出面有d學校, 為左要提高學校tsa成績, 會叫d唔叻既同學果日請假(請左假就唔駛佢做lor!).....真恐怖

原帖由 KooKoo 於 09-5-11 09:51 AM 發表

charlotte_mom, 剩係第1和第3term只有考試咋(我以為要考3次 ), 仲係得中英數添呀, 真係好

醒目開學勳章 王國長老

唔怕! 我女果件羽絨係粉紫色的
亦有件寶藍色夾棉褸, 一般凍既時候著, 出年我都唔打算買校褸了........
冬天可以著一般寶藍冷衫, 冷外套, 冷背心.....夏天既"冷氣線衫"亦係寶藍色呀

iwff,
你真勁! 有jot notes呀, 記得咁清楚既?!
不過果晚真係一個好有趣同informative既presentation, 尢其是何主任果句"早d返屋企親子", 同埋副校果句"身心疲累", 真係深入民心
講真的, 一路睇 presentation見d學生video confernce講molecule果d, 我自己都o晒咀 , 咩d高年班學生咁犀利!
原帖由 iwff 於 09-5-29 03:01 PM 發表
small_cc,

深籃色背心或有袖冷衫就得了。15度以下可以著羽戎, 都係要深籃色的, 但我見有學生著其他顏色學校都冇話學生, 不過若要買都係買返深籃色最好。

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

學校100%用普通話上中文, 即係一星期5日都要講普通話, 我夠膽講, 比香港絕大部分既學校都要多, 而學校係用校本課程, 由"普通話人"老師自己編制, 其中採用唔少內地既題材, 比起用local書教, 又勝一籌
英文老師有net, 亦有外國回流既中國人, 佢地共通點就係o係學校唔會講廣東話, "呃"到唔少小朋友架(有d家長都俾佢地"呃"埋tim!)

唔好話我地賣花讚花香 , 俾份視學報告你睇, 花d時間慢慢消化下, 應該唔會令你失望
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=7281
原帖由 catca 於 09-6-1 11:55 AM 發表
iwff
看來學生接觸英文和普通話的機會不算多。依你看,學生的英文和普通話水平如何?高年級會不會遂漸多用英文和普通話?到中學也不是用英文教授嗎?
我住坑口,請問你孩子幾點上校巴?坐地鐡行嗎?
謝謝。
catca

...
‹ 上一主題|下一主題