用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會面試2017
go

港大同學會面試2017   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

langnui1225 發表於 17-9-10 22:03
有冇小朋友都係咁? 佢話冇老師理會

呢part應該係最後自選玩玩具/畫畫等1:1講故事

有老師呀,侄女話想畫畫無紙,問老師邊度有紙拎。有老師答佢。

醒目開學勳章 王國長老

sandypink 發表於 17-9-11 00:41
港同3日就in哂??好似比往年再多左人申請

係呀,57xx申請,3日見晒,都好堅下。聽講三層樓12課室同時進行

醒目開學勳章 王國長老

rafaelbaba 發表於 17-9-11 10:15
回覆 eeyorepigpig 的帖子

一樣是合作砌隻狗(星期六interview)

侄女星期日話砌單車,佢又無話合作wor。只話隔離個男仔想要藍色就交換左塊藍色俾佢(希望老師睇到哈哈哈)。佢地砌左彩色。

醒目開學勳章 王國長老

HappiMom 發表於 17-9-11 10:22
一開始集體遊戲玩糖痴豆,你地小朋友有無講玩成點呀?

有話自己有玩囉,無講玩成點呀

醒目開學勳章 王國長老

phoebewong123 發表於 17-9-11 15:43
我仔話4個小朋友加埋的雪花片也砌唔到隻狗,咁是不是會fail ?

咁佢有無去交換?求助?我相信呢d都係測試部分

醒目開學勳章 王國長老

misseleve 發表於 17-9-11 16:41
回覆 Charlotte_mom 的帖子

是否星期日下午早段in?因為我仔偏好藍色.....佢話佢拎晒d藍色黎砌野....我就冇 ...

唔係呀,上午時段
可能男孩子都偏愛藍色啦

醒目開學勳章 王國長老

klm402 發表於 17-9-11 17:21
我仔話玩糖痴豆唔夠人所以痴落阿sir度,笑屎人

醒目呀

醒目開學勳章 王國長老

IICHENG 發表於 17-9-11 19:06
今年有沒有分中文和英文Interview? 我仔仔上年選了用英文。

我無留著,應該有掛?見有人fb post個label寫住「廣東話」

醒目開學勳章 王國長老

methy 發表於 17-9-11 20:20
我女話三個小朋友一齊砌飛馬,但得4塊雪花片,最後一塊求其砌,但老師笑著話ok。佢話有副校長(?)問佢幾 ...

4歲半咪好細囉

醒目開學勳章 王國長老

methy 發表於 17-9-11 21:45
佢11月就5歲,個女講慣左口成日話自己4歲半。教佢講就黎生日5歲,都係要話比人聽佢4歲半。
...

醒目開學勳章 王國長老

phoebewong123 發表於 17-9-11 21:48
有交換但冇求助,今次凍過水了

Hey! 最緊要交換果下老師見到架啫。祝成功

醒目開學勳章 王國長老

anpanman_baby 發表於 17-9-12 16:23
我反而覺得老師希望係小朋友之間去商量點去解難為先,一起多嘗試,好過即刻向老師求助
...

任何辦法都係辦法可能你有本事拎張紙剪個形出黎砌,老師仲like

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

港同揀人係有一手(唔知醜沾下光先
我女十幾年前相熟幼稚園校長都已經係咁講,佢話真係揀晒佢地校內最醒果幾個,反而成績好但唔係反應快果d未必跑出

醒目開學勳章 王國長老

sze~sze 發表於 17-9-12 17:39
我女玩完遊戲後,舉手同老師講佢自己個名既讀音,好擔心。。。

先舉手後發言,抵讚
講事實又唔係無禮貌,唔怕啊

醒目開學勳章 王國長老

sze~sze 發表於 17-9-12 17:39
我女玩完遊戲後,舉手同老師講佢自己個名既讀音,好擔心。。。

先舉手後發言,抵讚
講事實又唔係無禮貌,唔怕啊

醒目開學勳章 王國長老

cwtlovelkm 發表於 17-9-12 17:58
要一個5歲的小朋友,同一班互不相識的小朋友,一來就即刻一齊玩,已經不易,咁細個邊識商量,入到2nd的, ...

某程度上,性格真係天生。我女5歲時真係會咁
仲記得個女k2左右,去日本旅行,我買完野話走,我女話佢「同朋友玩緊」唔想走住。但個朋友係唔識嘅當地日本小朋友,都唔明點溝通到。我女真係呢種唔知醜嘅人。身體語言傾多兩句做埋朋友就連糖呀文具貼紙都拎晒出黎share架喇
理性認真討論當然無佢份(有咁識唸去神校啦)。但我女係毫不怕生走埋一堆就開始傾,9588唸到就講咁囉,佢唔會猶豫

醒目開學勳章 王國長老

19841984 發表於 17-9-13 00:16
同意,絕大多數港同學生有類似特質,
敢試,敢問,善於與人合作,轉數快,
開放日,我周圍望搵洗手間,有 ...

我返去做家長義工,d細細粒小朋友見到我,係會翁埋黎起我底同自我介紹(有次「好心提醒」我條牛仔褲穿左窿),好攪笑架。有機會你試下

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-9-13 08:13
我個女又啱啱掉轉喎
佢見到陌生人唔多講野
但佢就係有啲領袖才能

呢d至係高手。我女果d只係快樂的小豬

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-9-13 11:44
"十幾年前"

中六喇

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 17-9-13 16:55
我無去簡介會, 請問今年有無話如港同有offer 仲可唔可以大抽獎?

了解下小一派位制度吧,都殺到埋身了
所有有直資offer嘅學生都唔可以抽架

‹ 上一主題|下一主題