用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 - 10 & 11 Oct - 1st interview ...
go

港大同學會小學 - 10 & 11 Oct - 1st interview [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

果個係何主任, 自己都係爸爸, 所以講野會sensational 一d
by the way, 好難想像interview有除數.........我女o係入面讀, 3年級至學除數的........(我仔豬下豬下, 佢都係尋日interview, 又無講要計數wor)
我知有聽音樂, 叫小朋友跟拍子慢慢行lor!
原帖由 ming88 於 09-10-12 11:13 AM 發表
In conclusion, he mainly said you, as parents, have to find a suitable school for your child.

醒目開學勳章 王國長老

考直資就係咁...........我有朋友當年放棄左直資offer, 之後自行入左喇沙 (高分不過未至於直入)
原帖由 hatfield 於 09-10-13 11:41 AM 發表
oh no~~~~  although I don't know if my son will be accepted.

醒目開學勳章 王國長老

傳言既野, 真係唔可盡信
陣間又傳不停做project份份一千幾百
陣間又話上個校長只做左一年
陣間又話上年走左廿幾個老師
今期變成2500份申請............
有時真係只可以用"啼笑皆非"黎形容

舊年數字其實無公開的, 我自己同學校8過, 約1200, 今年就校長自己講的(o係家長夜上講開新採用既sms系統, 要通知1055個申請人家長關於改面試日期)

原帖由 bobee 於 09-10-14 12:17 PM 發表
strange, rumors said is over 2500+.  but if 1055 is the fact, then it's so much less than last year.  last year was more....i guess the constant changing of principals affects quite a bit.

醒目開學勳章 王國長老

對, 任校長係由副校長升上去
錯, time flies, 我女入小一時任校長剛升校長, 轉眼已做左校長3年(06-07, 07-08, 08-09), 其間副校長的確有改變, 而家既吳副校長之前一直係主任, 謝副校長就係請返黎既(今年係第3年?)

cutekiddy,
學校話19/10會上網, 不過根據慣例, 信會早過上網, 所以我expect週5or6應該會有信..........(如果有好消息)
原帖由 ziyi 於 09-10-14 12:39 PM 發表
上一個校長係就係在"校長"呢個位置上做了一年
但是由副校升上去
所以唔可以說做了一年
雖然,校長這位置很重要,但對一間已上軌道的小學,除非面對教改等重要變更
否則其實也不是太大問題,不要將問題無限放大
...

醒目開學勳章 王國長老

ziyi,
唔緊要~! 呢方面我知得多過你嘛!

cutekiddy,
溫柔既女仔 , 你個仔真係cute呀!
好多小朋友鐘意hkuga因為interview有玩具玩
anyway, 希望小朋友interview都順順利利啦!

原帖由 cutekiddy 於 09-10-14 02:30 PM 發表
thanks charlotte mom!

阿仔見過3間學校(其他兩間係男校),佢同我講只係鐘意呢間,因為呢間有斯文嘅男仔同溫柔嘅女仔 !佢好想去再玩多一次,希望可以啦!

不過我都叫佢好好地見埋其他兩間,因為都係佢 ...

醒目開學勳章 王國長老

小一標準120個位, 早幾年多人, 試過每班突1,2個, 都係120幾個位
原帖由 shalyn 於 09-10-15 09:53 AM 發表
上次 first in 時好似聽到話 2nd in 會見4百幾人,最後會收百幾個學生....     
‹ 上一主題|下一主題