用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 收到信啦, 12月中比留位費
樓主: KG
go

收到信啦, 12月中比留位費 [複製鏈接]

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 15:15 發表

我都知係好,因為聖母收左,dadi就唔想個女去遠的學校返, 等我再問清楚dadi去唔去in先

puipui,

我e咗, 你又check 下啦~

你遊說下佢, am class好d嘛!!!!

其實封信要改一改d字眼..... 我見佢好似講係已經番緊pm class

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 15:36 發表

收到喇...ok 唔該晒
我試下再同dadi講下,不過我真係希望返聖母多d,近d呀麻,始終係細b,我都唔想佢去得遠
希望有機會同你女女一齊返學

yes~~~ 你係唔係返緊工ga? 其實你又係唔係响黃大仙住呢??

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 16:35 發表
我係全職媽媽呀,我地住上面慈雲山,你呢 ?

我要返工..... 住响西貢呀~ 全職媽咪依份工好唔好做呀?

原帖由 shamrock 於 08-11-25 23:29 發表
我念住找二日放學,都去兩間門口看...同D家長傾下先決定....

shamrock,
你依個方法都唔錯, 又或者可以問下學校可否參觀一下 (要上緊堂既時子), 咁可能會睇到多d野!

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 23:01 發表

嘩..原來你住咁遠,
哈...全職媽媽如有工人幫手做野主飯,咁我咪一定很舒服囉...所以你話呢............

都ok 啦, 其實我度都近彩虹, 所以我覺得都近~~

原帖由 mingming0925 於 08-11-26 13:14 發表
想問下你地小朋友有無番 playgroup, 因為我想幫我個囡報, 有無好介紹呀? 因為我問左幾間都未有班開。

mingming, 我無呀~ 都想睇下有無一d好既~ 之前玩過 身心靈 都ok既~ 你呢? 報咗咩呀?

原帖由 shamrock 於 08-11-26 14:46 發表
我朋友係TKO返English Playgroup, 佢話好...佢要求高都say Ok, then it must be Ok. But it is too far away for us.

我去柏斯...見到Music group and 拼音... for 2.5 aged up...

可否幫忙問下你朋友TKO既邊度呢? 我都想同阿囡報呢~~

原帖由 灝灝媽媽 於 08-11-27 23:33 發表
我們都有信 PM Class

Welcome~~~

灝灝媽媽, 你打算幾多號去交留位費呀?

原帖由 shamrock 於 08-11-28 12:41 發表
TKO, English playgroup called lala land (樂樂園)http://www.lalaland.com.hk

shamrock,

Thx!!

原帖由 mingming0925 於 08-11-28 15:30 發表
耀中語藝教育中
http://www.yalc.edu.hk/CN/

這間都有好多 playgroup 唔知好唔好呢?

學費平d, 就可以俾多d機會 & 留多d錢 去學其他野~

原帖由 rebeccachor 於 08-12-1 11:42 發表
hi all,

我想答下咀~

我同我老公都決定讀聖母啦, 諗住近近地, 學費又平, 如果直升小學的話, 小學同中學的成績又幾好~ 睇下我老公邊日得閒就叫佢落去交留位費, 如果我可以, 我都想自己去交, 想再睇多一次再 ...

唔好話答下咀啦, 一齊吹下水都好~~~
好似得我一個鬼咁得閒咁...... 你都係全職mami?
我返緊工, 都好hea下.....

我之前都無留意學費咁平.... 雖則要搭校車, 不過都ok!!! 小學&中學都好呀~ 不過三年後既事, 三年後先再算, 可以俾多d路自己行嘛!!

我同老公都會10號去交留位費~ 之後可以拍下拖 (請咗假)hohoo~~~ 唔知當日可唔可以入去參觀下呢....

你住邊頭呀? 黃大仙? 等我去下個web度睇下先~ 我之前只係玩過身心靈, 都ok.

phonic都好似好多有, 不過我都未正式search過.....

原帖由 rebeccachor 於 08-12-2 16:58 發表
晞晞豬,

我住官塘架~

我睇過教處個web-site 09-10年學卷係$12000, 聖母學費每年係$11500, 咁我諗係咪已經唔洗交學費啦...

我諗我都會10號去交留位費, 因為我老公果日放假, 不過我就見下可唔可以在公司鼠出來先,  ...

hohoo~~~ 真係近, 我住西貢(近彩虹), 娘家藍田, 返工牛頭角!!

咁我估聖母會多多少少都加番d學費嘛....無理由唔收掛, dont know, 開學先算~~~

我記得你好似係收上午班, 唔知大家可唔可以同班呢? 你個女叫咩名呀? 好似都有個"晞"字喎~~~ kekeee 真係啱~~~ 你囡囡幾多月出世呀?

原帖由 mamapeggie 於 08-12-3 01:20 發表
你好我正直路過。我大女06年畢業的,現在小女都是聖母收了。在我大女的年代是沒有外籍老師但是現在好似開始有。假如你想你的小朋友good in english 聖母不是你的choice。因為english lesson 很少,但是nearly 100%升上聖 ...

mamapeggie,

我想請教一下, 請問 "good in english聖母不是你的choice" 係聖母幼稚園? 定係聖母小學呢? 咁你小朋友响依三年開唔開心? 你對幼稚園既感覺係咩?? 可否分享一下??

我見到聖母小學d人話, 有d功課都深, 又幾多下, 請問小學既情況係點呢??

多謝你既資料~~~

原帖由 rebeccachor 於 08-12-2 18:11 發表
我個女叫晞曈呀, 係上午班呀! 希望可以做同學啦!

唉...我老公一時一様, 因為之前民生又收左下午, 但因我老公話民生太深, 所以想讀聖母, 但今日又話佢朋友話民生又唔太深喎~ 唉...惟有兩間都留哂位先啦~ 不過我想聖 ...

民生~ 其他媽咪有無俾d咩建議你呀? 我只係知道佢係一條龍, 好似好多人想入喎~

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 10:27 發表
我未問其他媽咪d 意見呀~ 民生同聖母都算係一條龍, 因為中, 小都係私校, e 兩間都聽人講係深同多功課做, 兩間個視學報告都係話佢地的幼稚園都係著重抄寫方面, 而民生k1有上下午班, k2 全上, k3全下, 我係唔想個小朋 ...

其實真係返上午班好d, 除非小朋友既習慣係夜瞓, 或都唔會瞓晏覺, 不過我朋友個仔仔今日k1, 讀上午班, 都唔係好需要瞓晏覺.  上午班d時間好似見使d (特別係在職媽咪嚟講).

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 10:38 發表
係呀~ 所以e 個都係我撰民生有保留的地方囉, 但我聽人講話聖母小學都多功課架, 不過就唔知係多功課, 但課程唔太深, 定係多功課而課程又深囉~

多口一問...你地有無諗過小學會否在聖母小學讀呀?
...

其實到小學真係又唔知咩環境 (如:教育方針係點, 自己份工既情況, 聖母小學既情況等等)

報依度係可以多一條出路~ 多一個選擇~

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 14:12 發表
我諗你係 首名子女 + 5分, 與那學校同一宗教 + 5分, 適齢 + 10 = 20分, 咁我諗都大機會既, 好似我咁, 咩宗教都無, 所以一定得15分~ 所以我到時自行分配抽到的機會好微啦, 惟有等第二輪大抽獎 or 升直原校 or 找其他 ...

你都好熟識小學既派位情況喎~~~

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 16:19 發表
ei~ 你住邊架? 幼稚園讀聖母, 小學要去灣仔既?

我聽民軒尼詩官小係好架, 同埋又係聽我家姐講呢, 有d band 1的中學會預留多些學位給官小的, 所以讀官小升到band 1 中學的機會會大些, 所以一些官小的學位都後搶手的 ( ...

教育局既網就係話一樣咁多, 不過真係唔知, 我老公都係讀北角官小, 所以其實我地之前都有唸過小學讀返, 因為佢地都派得幾多去官立學校 同派得唔錯....

原帖由 chengmic 於 08-12-3 23:35 發表
我地都收到鑽石山靈糧堂既 waiting信,我覺得樂樂表現都幾好。雖然已經決定左讀聖母,但係收到waiting信都有 d 失望。

我覺得靈糧堂都唔錯, 聖母同靈糧既教學方法係唔同, 之前藍田靈糧都收咗阿囡(am), 我地都俾咗錢留位..... 聖母未收之前, 我都同自己講 : 靈糧堂一定俾到一個好開心快樂既童年晞晞....

我估鑽山石靈糧一定多人報過藍田, 鑽要成2日先in完所有小朋友, 藍就一日攪掂!! 可能鑽比起藍既地方大d, 地點又好d, 又好似無咁邨, 所以比較多人報, 我睇靈糧website, 藍田下午班都好似仲有位.....

我又睇番聖母website, 佢今年又收足上下午班各120人 (收生編號最大係1420, 即係依位小朋友係第420個人, 當然唔知係唔係個個到, 個個in)!!

但係07/08年既學生人數量 : 上午係97人, 而下午生得番63個..... 所以其實好多mami都唔係放聖母在first choice~ 又或者同出生率有關啦....

anyway, 大家都係想俾到好既學校自己小朋友, 大家繼續細心唸下啦~~~加油呀!!!

‹ 上一主題|下一主題