用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

nkd 發表於 19-3-4 22:18
//我相信除咗學懂對子女放下之外,應該幫佢地裝備好面對學習嘅各方面能力,例如學習動機、自理、時間管理 ...

正忙,稍後繼續討論以上問題。請見諒!

Moonlight819 發表於 19-3-6 11:04
其實從你的回應仍然停留在「讀不到才讀國際學校」的思維,真的沒有什麼可討論!以為人家子女讀不到本地才 ...

您先睇清楚我之前嘅討論,我從來都話IS同LS都有好同唔好嘅學校,兩種學制只係兩條唔同嘅路,唔應該將兩種學校直接比較。

上一個回覆只係針對您對有錢、名人選擇IS嘅背後原因。中文閱讀理解真係重要.....

mcl203 發表於 19-3-6 15:14
歌神個囡讀書得㗎喎,人地近年係放悠長假期等放洋啫~~~

咪信八卦雜誌咁多,如果讀得掂八卦雜誌有冇講佢去讀邊間大學?GSIS好多人都知佢點解要放悠長假期~

mcl203 發表於 19-3-6 15:23
你指邊位歌神個囡先?若係讀D果位女仔,一定唔係讀唔掂~~~

上一代歌神,個女本來讀GSIS

//我相信除咗學懂對子女放下之外,應該幫佢地裝備好面對學習嘅各方面能力,例如學習動機、自理、時間管理 ...

只係喺生活環境當中融入學習、體驗、遊戲、樂趣及其他元素令阿仔不知不覺從幼兒到成長過程中獲得各方面嘅軟實力。細節太多,並且以前喺其他帖都講過,所以難以詳細盡錄,只可以舉出些少例子。

除咗基本衣食住行,其他嘢都要囝仔盡力去爭取,不可不勞而獲,所以我地用token制度去量化對佢每件事嘅鼓勵/奬賞去換取佢渴望嘅東西。我地兩夫婦都要返工,亦反對陪太子讀書,所以要盡辦法令阿仔可以獨自做好功課我會按佢能力同功課質量去釐定需要時間玩一個「做功課遊戲」指定時間內完成
獲得token獎勵,錯誤愈少愈多獎勵,開始時寬鬆,到把握到後續步收緊,直至達到佢最高效率(其他活動都會限時得到獎勵)。買所有玩具都唔可以即刻有得玩,要儲token達到指定數量才可換取(通常一架車仔需要幾日),其他好行為都會用token代表欣賞嘅獎勵。我地有一架扭蛋機,扭蛋內有不同獎品內容,包括零食,額外遊玩時間、小玩具、貼紙等,什至一個vocabulary,如果認識呢個vocabulary又有獎勵.....囝仔亦需要儲token玩扭蛋機。當佢掌握到時間同做功課溫習等效率,漸漸反影喺學校成績從而建立自信,之後佢重視喺學校嘅表現多於任何token。之前佢房換冷氣機都用token夾錢(當然唔太多),所以佢好珍惜屋企每一件物件。

阿仔未讀K時經常同佢玩Role -Play,尤其Grocery store。當中可以學習不少中英vocabulary,買賣時找換等數學原理。我房同阿仔房門前都有小信箱,大家經常互相畫公仔同寫信。

阿仔讀K已經參加不同國籍人參與嘅活動,例如義工團或運動,其中参加Mini Rugby,當中有得玩、強身健體、
學習體育精神、群體社交...最主要可以實際學習及運用英文溝通,同教練溝通甚至同其他小朋友嗌交都要識英文,到依家仍然有幾個玩Rugby小朋友係阿仔Buddy,依家阿仔轉咗玩其他項目,不過巧合地仍然係外國人為主。

阿仔小開始玩不同類形board-games(因為內裡有大量學習元素,例如語文、歷史、科學、天文地理、數學,Strategic thinking....等等)。Monopoly係最容易入手嘅選擇,阿仔每次都需要用一本英譯英字典去拆解英文說明書裡遊戲規則同玩法(字典過程中亦都學懂大量vocabulary),教識爸爸媽媽遊戲規則先至有人同佢一齊玩。後來佢仲會喜歡更改遊戲內容增加樂趣(請看下圖)

我地每年都會去外地旅行(亦要儲token)開始時我會做好itinerary,然後用blue tape寫好,(當中有true n false) 然後同阿仔一齊編排上行程表,當中可以同佢溝通講解行程內容同學習安排時間資源,到初小佢開始自編行程, 初時梗係做到鬼五馬六,需要我糾正,例如點對點時間安排,照顧爸爸媽媽喜好(學習同理心)財務管理,到高小只要俾一個Budget佢,已經可以獨自用一本Lonely Planet,一部電腦安排機票、當地酒店、租車,一個似樣行程(
itinerary做得好又有token獎勵,通常差不多免費)所以佢會好期待每一次嘅旅行,期待佢從Lonely Planet認識嘅地方同實際有乜嘢分別,我依家係跟佢去旅行。

呢啲都係少部份生活例子,至於學習動機、閲讀興趣、專注力及其他軟實力內容實在太多亦不宜再重複.......所以我相信只要兒女擁有良好軟實力,無論喺任何教育制度,任何類型嘅學校讀書都可以有良好效果。

retriever    發表於 19-3-27 10:34
nkd    發表於 19-3-11 17:44

囝仔初小時自我製作嘅board-game

citygirl    發表於 19-3-20 00:33
nkd    發表於 19-3-11 17:44

luckybaby2011 發表於 19-3-15 23:52
謝謝分享
好勁
你小朋友係讀is?

阿仔喺一間本地課程津貼學校就讀。

真係慚愧,當年阿仔考幾間學校全部都係零offer。佢當時仲問我點解冇學校收佢

1992英语baby 發表於 19-3-15 22:43
YouTube 上有個紀錄片由一間本地學校沐恩中學和漢基國際學生聯合制作”一學兩制”去了解兩個學制分別. 好有 ...

剛睇完,幾interesting。不過用沐恩同漢基代表兩種學制始終兩校唔同級數,未能真正深入比較。沐恩仲係一間仍然係成績為本嘅普通教學效能學校(漢基係top IS),剩係聽沐恩數學老師講要追趕課程,所以沉悶,唔會教出數學家已經係佢自己嘅問題,呢尐老師喺一尐高效能本地學校未必能夠生存(分分鐘俾學生問到口啞)。結尾有沐恩學生話發揮唔到學術外嘅潛能,因為嗰間係沐恩而唔係DBS

貝珠 發表於 19-3-18 12:24
所以你的結論係最緊要top , 冇論IS , 直私,津校

我只係話做比較應該用兩間相對平等水平嘅IS及LS。選擇學校每人嘅需要都唔一樣,唔係最top就啱哂所有人。

1992英语baby 發表於 19-3-18 22:01
我第一次看這片時,第一感覺是本地電視台(TVB,Cable,Now)都從未有從學生角度看這兩個學制分別,大多只會 ...

我嘅意思係應該用兩間喺差不多collective outcome(無論係學術內或外成績)嘅IS及LS 先至可以代表本身兩種學制嘅長短,明顯沐恩同漢基處於兩個層次嘅collective outcome。

論collective outcome ,DBS / DGS 會接近 CIS 水平(大家都係top tier),若果用沐恩(只係second tier),應該搵另一間相近collective outcome嘅IS先至可以喺相對均等嘅情況下,用學生角度比較出兩種學制各自嘅優缺點。

picamama 發表於 19-3-19 00:15
Second tier 的IS教學模式也差不多,其實大部分IS也是這種形式,我覺得都反映到一般IS情況,選CIS因為佢地 ...

若果Second tier嘅IS嘅教育模式同CIS一樣,collective outcome就已經跟CIS接近。同等道理,如果所有本地學校同沐恩教學模式一樣,學校之間就唔會有高低之分。

單性學校同本地及國際制度嘅collective outcome冇直接關係,冇必要用嚟立論,DBS都只係最尾嗰兩年有部份學生讀IB啫,學校整體都係本地課程。

如果唔想用DBS比較,不如用LSC比較?一間純本地課程而且係津校,collective outcome跟CIS相若(top tier),但我見嘅教學模式比起沐恩有好大出入,老師同學生口中對本地課程嘅見解一定有分別(例如片中數學老師對教學見解,學生對學術以外嘅發展)。所以要比較,需要建基於接近collective outcome嘅基礎。

picamama 發表於 19-3-19 07:27
IS教學模式本身就係咁,唔係CIS獨有,無話second tier third tier , 其實IS本身就沒有把學校分tier分得很 ...

國際學校當然冇banding,其實LS都冇,只有學生有Banding,B1學生有優先選擇學校,不過坊間用公開試成績去區分學校banding而已。若果國際學校之間都差不多,為何要選擇漢基而唔係地利亞?GSIS、CIS嘅collective outcome好,係因為學校嘅教學質素,先至吸引到好背景同高質素嘅學生,唔係掉轉先收好學生才有好成績。因為無論收生質素有幾高,學校都可以負增值。我從來並冇話兩種制度之間誰優勝,我只係針對當做research時,取樣需要喺一個collective conditions n outcome盡量對等之下更加有代表性。

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:00
回覆 Soundervolt 的帖子

叻既小孩去邊都叻我見你教育方法仲以為你係讀IS,請問你點一邊讀LS頂住填 ...

我明白您意思。現在忙,稍後再同您討論呢個話題。

relaxd 發表於 19-3-19 13:46
有d人成日自high中,覺得自己仔間學校係最Top tier ,睇唔起沐恩,又成日話自己創意好勁好成功,如果真係 ...

俗語有云「新界尐牛夠勤力....」工作及學業上嘅效率、質量、成功同忙碌冇必然關係。「Essential」係創意工作其中一個principal,學業亦然。

討論要有理據去支持,沐恩嘅collective outcome的確係second tier水平(校務報告有反映),呢個唔係個人觀感,跟睇唔睇得起亦無關。莫非有其他數據去支持佢嘅collective outcome屬於前列水平?

阿仔學校好唔好自然會反映喺各方面嘅表現,理性嘅家長會自有評價。我冇能力令到一間質素差嘅學校可以硬銷成功。

上嚟EK討論都係希望集思廣益,唔需要揣測其他人嘅目的,期望更有質素嘅討論而並非無理據嘅謾罵。

safeway 發表於 19-3-19 18:16
講到尾,有些人睇唔起淋恩,覺得未夠班代表本地學制,令IS 同LS 差異擴大,被「造低」,但原來淋恩在EK被定 ...

其實應該掉轉,唔應該聚焦喺沐恩,而喺搵一間collective conditions n outcome水平跟沐恩相若嘅IS取樣做research。我反而認為沐恩喺LS嘅positioning比CIS喺佢本身學制更有代表性。

safeway 發表於 19-3-19 19:13
想請教,富貴或權貴人家,可以點樣影響到教學模式嘅不同?

片段內CIS嘅學生提及唔少事都係同資源或背景有關,反而跟學制冇乜關係,所以做factors  analysis對於research results會有好大誤差。

回覆樓主:

用鋤強扶弱嘅心態,而唔用實質理據去睇一尐所謂”比較”本身已經係bias。

picamama 發表於 19-3-19 23:29
咁如果要找一間和沐恩”collective outcome”「匹配」的IS, 找當ESF例如Island school吧,在IS中成績是AVE ...

讀得IS一般家長都俾得起錢,有資源始終往後條路都有較多選擇,呢啲毋庸置疑。LS(尤其津校)任何階層家庭都有,對一尐基層家庭升學選擇自然少,不過呢個係資源問題,跟學制無關。若然要喺所有IS當中搵一間collective outcome接近沐恩做考量性比較,因為IS學生整體公開試成績,畢業後嘅出路,升上甚麼大學亦無從稽考,而且學生流動性不少,所以唔容易做出數據上嘅比較。我從開始已經講IS同LS根本針對出路並唔一樣,所以兩種學制喺未有客觀平台之下硬要互相比較,正如你所講只係得啖笑。

picamama 發表於 19-3-21 05:51

看了這帖或正正好反映了IS vs LS家長和學生的不同心態。

上面係討論短片做對比時嘅質素,如何可以更貼切嘅比較兩種學制。而唔係聚焦討論兩間學校。

若果香港都有四百幾間IS,相信差異都一樣會好似LS咁大。不過就算IS數量少,但德瑞、漢基唔會同朗思、地利亞質素差不多啩?而家部份LS已經冇成績排名,而且分數、排名只係一個指標,我地讀書喺正值喺填鴨教育年代,本地大學更少,但一般父母都唔會太大壓力,喜歡比較都只係家長個人嘅選擇。就算子女讀IS,成績表上寫住”this is not intended for comparison with other students “喜歡比較嘅家長一樣都會周圍打聽做比較。

就算唔鼓勵比較,讀IS成績唔理想,一樣會被”勸退”,我認識一男一女讀ESF都被”勸退。男學生嘅家長最後仲要搵借口話自己個仔有身體問題,若果被”強硬勸退”會告學校歧視。

不過我同意您所講,就算讀甚麼學制嘅學校「不如先考慮下自己想做邊種人仲實際。」

applebot 發表於 19-3-21 09:00
ESF 都有特殊學校的,我唸佢唔會告得ESF入歧視。只要佢證明到佢小朋友有問題。 ...

佢讀嗰間當然唔喺特殊ESF,而且佢亦唔希望身體冇問題個仔入特殊ESF,最後出醫生紙先至留喺原校。
‹ 上一主題|下一主題