用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

各人需要同背景唔同,國際亦好似本地課程學校一樣有好亦有唔好,唔可以一概而論,將兩種學校直接比較。如果希望將來出國讀好嘅大學競爭亦都好大,我有家人讀GSIS,要好成績一點都唔輕鬆。讀書要有好成績係冇不勞而獲,本地名校亦唔係所有人都讀到嘔白泡,至於國際視野就真係要出國生活先至有,喺香港讀國際學校始終喺香港生活,最多咪識多幾個外國人同學。而且讀小學係建立學習嘅基礎及正確態度,若果求其讀只會白白溜走呢個重要階段,要升咗中學先至再建立呢種動力已經冇咁容易。

picamama 發表於 19-2-5 05:54
要讀得好IS都超辛苦,GSIS一年1/3人入Oxbridge/Ivy/兩大神科,不可能「輕輕鬆鬆」就入左,要付 ...

讀書唔係單單只為咗留喺一間學校,讀得冇效果,一直留喺度只係枉費時間,讀得唔好,轉校唔係一件壞事。呢個世界有錢當然多選擇,如果要求唔高,就算讀LS都可以將來輕輕鬆鬆到外國讀大學。IS同本地學校一樣,唔係所有IS都有質素,self confidence、presentation or social skills唔係所有IS都會教得好,而且有尐IS仲非常hea及校風麻麻,選擇IS同LS一樣都要非常小心。 所以LS或IS冇話邊一類學校好與壞,只係選擇路向不同而已。

picamama 發表於 19-2-5 06:14
「從學校債券(debenture)........ 3年前市場已賣到700萬,現在恐怕達1000萬以上」,連這位千億資產舵手 ...

您所講嘅弘立、漢基、德瑞同其他某尐高質素嘅IS可以考入去慳返買debenture嘅錢當然正確,不過大前提都係要睇能力同成績,咁咪又要同入讀LS一樣需要裝備好去競爭....

中產朋友兩個仔女冇買debenture讀CAIS,讀咗幾年都加Capital Levy,而且新翼仲要籌集資金發展,仲有好多未知之數,終於要投降轉校,所以讀設有debenture嘅學校而只交Captial levy,除非好似expat咁有公司包底,如果唔係亦都需要手頭鬆動,避免失去預算。

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

其實樓主呢班子女讀國際學校嘅朋友,係唔係都考過傳統名校失敗咗,而閣下又唔知呢?

我都見過一尐家長只會俾仔女讀聖喇拔,考唔到就話LS係垃圾

citygirl    發表於 19-3-19 23:56
Arabellahk    發表於 19-2-8 00:09

Kettlechips 發表於 19-2-6 22:00
因為唔夠錢繼續讀CAIS?

兩位小朋友,每人15K學費一個月,25K Levy 一年,每人每年205K,兩位小朋友要40萬,未計其他使費,仲未計每年嘅學費加幅,同埋不可預計嘅Levy。如果冇錢買debenture(讀完可以收回),只俾Levy其實對一般人負擔唔輕。

picamama 發表於 19-2-7 12:23
IS 自己有好多IS運動比賽架,有時仲會去外國出賽,數學science同debates都不少的。不過佢地的學校風氣一般 ...

IS都有參加學界比賽,不過只係某尐項目成績比較突出啫,West Island咪學界田徑賽D1嘅常客囉~

Dear-Valerie 發表於 19-2-6 17:35
取決於你偏向邊種課程, 教學模式, 功課類型, 教學語言, etc.

我一開始就打算小朋友最遲初中後出國, 所以想 ...

可否指教一下那些IS嘅中文水平接近LS普遍水平,謝謝!

picamama 發表於 19-2-8 00:02
IS佢地主要是參加自己International Schools Sports Federation Hong Kong (ISSFHK)舉辦的學界賽,所以平 ...

運動叻嘅名校因為經常有勝或負,所以校內唔會將成績放得好大,只係某尐傳媒廣泛報導同街外人更加比校內人關注而已。IS本身搞嘅ISSFHK賽事已經同本地學校分開自己玩,所以更唔需要同LS比較~

picamama 發表於 19-2-8 00:14
IS/PIS 中我相信Yew chung, victoria, ISF, CIS比較好,但應該當中亦只有部分人(家人重視肯努力又肯看中 ...

讀任何閣下列出嘅IS,就算“肯努力又肯看中文書”已經唔可以同本地中文科課程拉近,建議閣下先了解下本地中文科嘅內容~

國際學校嘅課程始終係為函接海外學校而設,唔會為咗一班本地人而將中文科嘅水平特別提高~

picamama 發表於 19-2-8 00:45

你可能不知,IB Chi A課程是給native level(包括國內)考 ...

有文言文唔代表課程水準接近,文言文只係本地中文科課程一部份,而且文言文究竟有幾深亦有好大分別,仍然建議閣下多了解兩者比較。

讀IS應該接受IS本身嘅課程,硬要説成IS比LS好或LS比IS差亦唔公道,我之前有講過大家各有各好,只係方向唔同。而且IS或LS都有參差,無論選擇IS或LS學校都要十分小心~

picamama 發表於 19-2-8 01:04

其實我説這麼多不是想說IS定LS好,IS普遍中文一定弱的了,  ...

我都有了解過IB內中文科各Steam嘅水平,因為我有國內朋友子女都有考,就係貪佢容易過關~ 香港比較特別,因為我地嘅中文科係一文兩語,所以課程會更複雜~

同意閣下所講「中文要求很高就讀番local school 好了,否則多數會失望。」

picamama 發表於 19-2-8 01:27
老實說,DSE中文這麼難,部分原因是因為課程設計問題,有些閲讀理解連作者自己都不會做怎會不難,還有那個 ...

以前英治時代,報考大學可以skip中文科,依家嘅特區政府將中文科搞到叫苦連天,唔少家長為逃避中文科而逃離本地課程什至出國,惡性循環直接倒自己DSE米,亦會因為一批出國學生而流失部份好嘅人才,最近政府又放風俾大學放寬對收生嘅中文科標準,希望今次政府會做返尐正確嘅事~

Yanamami 發表於 19-2-8 09:45
禁又誇張d啩……話晒係HK出世HK大,俾佢14歲出国讀完大学番黎都唔会变左个外国人唔再习慣HK既文化同习慣啩 ...

如果十四五歲出國讀書後回港生活應該唔會有適應問題,不過呢個年紀讀到大學畢業可能已經適應當地生活環境及節奏或建立咗交際圈子,好多人畢咗業搵到工都唔願意返香港生活~

mytambb 發表於 19-2-8 11:54
香港專業人士一直是小圈子遊戲。醫學會前任會長謝鴻興位公子在英國讀醫,好像還滯留在英國,未能回港執業 ...

香港為保障本地醫科學生,所以對海外醫生申請本地執業十分刁難。剩係口試兩文三語(理由係喺香港會有講普通話嘅病人)已經考起唔少多年喺海外讀書嘅醫科學生。經常出現喺電視節目嘅莫樹X都未有本地執業資格,所以佢只係喺中大醫學院做教授工作~

ks1999 發表於 19-2-9 10:50
對。

IS:重啟發思維訓練。

相信閣下未能完全了解現時LS整體課程~

hkpapa852 發表於 19-2-11 09:05
首先, 你要清楚自己為小朋友既升學安排

如果都係中學就放洋, 其實是否Local 名小真係唔重要, 國際學校亦 ...

有錢到好似某超級富三代咁,捐間「圖書館」俾蝦記,咪可以輕輕鬆鬆直入蝦記讀人類學,煲幾年日本漫畫,畢業論文寫日本漫畫文化就搞掂~呢尐就真係有錢人嘞!

applebot 發表於 19-2-11 13:41
有錢人根本唔太在意學歴,佢哋唔會有需要搵工見工,在意學歴既只係阿爸阿媽。 ...

所以Superrich個朶最重要,唔係點解所有Superrich都咁啱,個個都咁讀到書,係名牌大學畢業?呢點不無道理。

Moonlight819 發表於 19-2-14 19:42
是,最好笑是連教育局局長子女也是讀國際學校,真是身體最誠實!

教育局前副局長囝仔讀九龍城津貼男校

picamama 發表於 19-2-15 07:42
「國際學校勁個幾間,曾經聽聞律師要升到 partner 後,其他partner先會幫手寫reference letter.」

唔好聽 ...

真正有錢人多數讀漢基,漢基比較特別,除咗有部份學生係憑能力考入去,另外亦有靠關係、捐獻(當然要買debenture)入讀嘅學生,我有生意朋友都係靠後者方法令囝女入讀漢基。漢基幾特別,入面有成績好好同好麻麻嘅學生,所以受Super Rich歡迎。

我表弟讀德瑞,佢憑實力考入去,不過佢揸外國護照,經海外人仕條隊入德瑞,本地人嘅quota非常少,本地人要非常好成績先至有機會入讀,我仔同學(級前列)升小五時轉到德瑞,讀本地學校申請德瑞,英文能力要求極高。

picamama 發表於 19-2-15 15:53
Sorry quote錯你,本來想quote hkpapa852

“現實中, 有小部份國際學校係好似D俱樂部咁, 要有會員(家長)推 ...

石門嗰間已經係,朋友囝仔成績麻麻,靠教會人仕入去。呢間IS上上下下包括教師都係教徒。
‹ 上一主題|下一主題