用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

想問吓知唔知幾時開生日會呀? 因parco成日問點解仲未有生日會喎!

哦! 明了! 真係唔該晒! 咁我要快d去試堂先得喇!

玩我 我都唔知喎, 佢唔會咁naughty呱!! 等我聽日再試吓佢先得.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-14 00:21 發表
Grace,

試堂首先係想睇下Parco喜唔喜歡個環境,能否接受d老師。報讀前個centre可能亦會同你亞仔做下assessment,你到時咪知Parco識幾多lor。試堂或做assessment時,你有得入去睇固然好,冇得睇咪喺門口聽下lor,再唔得咪 ...

今日同咗bosco去接parco放學, 佢好開心呀, 仲話好鐘意間學校, 好想喺度玩同返學, 哥哥仲叫佢玩滑滑梯, 又帶佢去睇音樂室, 原來音樂室個area都ok, 唔怪得會咁多班一齊上音樂堂啦. 我會再帶多bosco去幾次, 等佢習慣吓. 而家我算係淡定咗d啦.

今日終於去咗匡匡讀嗰間jolly kingdom度試堂啦, 個result係佢一個音都唔識讀, 最後我都join咗佢個course, 今日老師都教咗佢一個音"f", 走時我問佢都識讀, 叫做一個好開始啦, 希望真係教得到佢識就好喇. 11月就開始返, 返星期六15:00-16:00.

各位:
今次麻煩晒各位家長意見同幫忙...唔該晒!!

原帖由 siufo 於 08-10-14 22:53 發表
grace,
小朋友可能係唔鍾意大人成日問佢識唔識, 佢主動講固然好, 但每次都問佢教d咩對佢黎講好似check住晒咁, 所以通常都答"唔知呀!唔識呀!"就算。所以呢我會係屋企空閒時, 拎佢d作業出黎睇, 然後自言自語咁, 亞仔一定 ...

係呀! parco今日先講咋, 所以今日先同佢執.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-15 23:56 發表
亞囡噚日一朝早話要落街執枯葉,執咗成袋枯葉攞返學比咗老師。可能係為咗迎合"秋天"呢個主題。

我都ok呀! 但約幾點好? 我地見9:30呀!

原帖由 siufo 於 08-10-14 23:08 發表
食早餐我都ok呀, 大約幾點丫?

sorry! 你地係咪講緊25號呀? 咁我無份囉.

原帖由 graceshumwy 於 08-10-16 00:36 發表
我都ok呀! 但約幾點好? 我地見9:30呀!

siufo

係呀! 我地都係旺角嗰間呀, 放學可以見到你地啦, 你地返1-3, 係咪啫係一日返兩個鐘呀? 我只係知道一星期返兩堂就學一年半就可以學得晒, 返一堂就要學三年.

係呀! 今日放學去接parco時見到匡匡, 我問佢認唔認得我, 不過佢無出聲, 我話我係parco媽咪, 今日姐姐接你, 媽咪呢? 佢話返工, 之後我仲問佢幾時約我地去玩, 佢又無出聲, 跟住我就話你返去問吓媽咪幾時出嚟一齊玩啦, 佢就話好呀. 可能係咪, 所以佢就咁問你囉. 佢都幾有記性, 叻仔!

原帖由 siufo 於 08-10-16 12:44 發表
grace,
咁都係一個好開始, 你係咪報旺角果間呀?亞仔都返星期六, 不過佢係1-3, 放學未會見到你地囉!

我地嗰班原來每日都有叫學生返屋企除咗做功課外, 仲要溫習之餘寫多d字返去比老師, 因為parco話老師叫佢整一行行紙寫字番去, 我又唔係好明咩一行行, 於是今日問咗老師, 老師話係日日都要寫多d字交比我地, 等我地知道個小朋友有無喺屋企溫習...嘩! 平時已經多功課, 仲要做埋妮d比佢, 有時又要做朗文系列d書, 真係好多嘢做呀! 放學返嚟真係唔夠時間用, 太吃力, 今日阿仔都忍唔住喺度話, 仲有咁多功課做架, 我隻手做到好tired, 我唯有叫佢休息一陣再寫囉...

希望如此! thanks!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-16 15:52 發表
Grace,

之前嗰間同Parco擦唔出火花,希望今次可以啦!

各位:

今個星期日邊個有份去兒童會呀? 會幾點鐘到?

係呀! 我仲唔快d搵, 我下堂要再join十堂嘛, 所以咪想快d決定仲返唔返tko嗰間囉.
我同你都唔同, 你又係職業女性, 我只係一個湊仔婆, 全部嘢都係圍住d仔做, 所以咪快囉.
你又真係會好辛苦, 又要照顧小朋友, 又要返工, 我都鄧你慘. 最唔好就係d工人話走就話喇, 真係激死. 我個工人11月中就走, 希望新嗰個趕得切黎啦!

原帖由 boygirl 於 08-10-17 08:13 發表
Grace,
哇!乜你D行動咁快架!已經試埋堂啦!其實我都想報phonics,但未有時間住,之前chingchingb同siufo都比左資料我,但我仲未有時間去詳細問問!所以好佩服你可以坐而起行!

我尋日先收到agent通知,話工人到入境處已有回覆,但可能 ...

吓! 佢無打比我喎! 咁我點好呀? 我係咪要打去問吓呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-17 19:03 發表
我收到兒童會電話,今個星期日cancelled,延期至Nov 30同一時間。

又幾可愛喎! 咁佢都講得有道理呀! 而家d小朋友真係估佢唔到架!

原帖由 v.lo 於 08-10-17 22:42 發表
thank you ar! 你唔講,我真係唔會掀去下一頁! 等阿女做功課時睇下阿女有無記性,識唔識得做埋下一頁先!

阿女呢個星期每朝都仍然跟我七點幾起身,就算我出左門口返工,佢之後都無再瞓番,所以近排放學返黎沖完涼就要瞓一 ...

今日去完parent day話阿仔對數概念唔夠清晰, 有時會調轉個數字寫, 要多d比佢寫, 但唔好成日就咁寫就算, 要用玩遊戲方式比佢做多d, 等佢唔好覺得咁死板好悶, 其他嘢都ok, 仲話佢讀書好大聲, 好鐘意答問題添, 終於佢都好過上年喇, 由上年唔願講嘢唔願同人玩, 到而家已經可以應付, 我都算係安慰囉..

chingchingbma, siufo

你地就好啦! 收到電話同e-mail, 但係我兩樣都收唔到呀, 最後我地今日照去...結果當然同你地一樣講法, 改期去11月30日, 時間一樣無變, 真係比佢玩c . 改咗期我都可能唔得呀, 如果真係唔得到時先比人去玩囉.

原帖由 siufo 於 08-10-19 09:38 發表
我都收到電話改期, 因為佢center近日有小朋友出現過腸病毒, 為免傳播及安全起見, 所以改係11月, 不過30/11我可能撞期黎唔到。

阿仔嗰張都仲喺書包個file度呀, 嗰時老師都有講過話用一年架, 我諗你要問清楚老師喇.

原帖由 siufo 於 08-10-19 09:47 發表
係呀, 有後頁架, 今個week都幾多功課架, 又要drawing, 不過就少左本math囉, 同埋我想問下, 你地有冇張A-Z之前過左膠張溫習咭呀?我翻轉個書包都唔見, 我都唔知佢係跌左定係老師收左, 我問佢就話老師已經教完A-Z, 唔使 ...

ngo ngo媽

我想問你攞多次攬球資料同電話呀! 我唔見咗呀, 阿仔話好想學球類活動, 我想再問吓, 可能可以夾到時間. 唔該晒!

或者你pm比我呀!! thanks!!

Ngo爸爸

唔該晒你呀! 我仲想請問除了大坑東之外, 仲可唔可以選擇第二區呢? 有無d近觀塘架? 或有無電話可以比我查詢?

原帖由 sunphoto88 於 08-10-20 17:38 發表
Graceshumwy
星期日早上9:30- 12:30 在 大坑東play樂場 , 在界限街及棠蔭街中間, 近office.  可以試玩2堂先, 後入會,

http://tht-rugby.org.hk

check PM.

Ngo Daddy

咁咪好囉搵得番! 叫佢以後要小心d放好喇

原帖由 siufo 於 08-10-20 21:53 發表
搵返喇, 佢真係收左係屋企, 放學返到屋企係sofa到跳跳下, 先睇到原來攝左係sofa既cushion後面, 好彩搵得返, 而老師又冇發覺佢今日冇帶咋!
‹ 上一主題|下一主題