用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基面試
go

培基面試   [複製鏈接]

大件仔 發表於 18-1-13 22:50
慘啦,未收到,唔通第一round 已out
您交申請表係郵寄/親自交/掛号/速遞?

vivicicimimi 發表於 18-1-18 17:20
我諗是否計EDB ranking 排名來interview?
我可以好肯定講呢間一定唔係睇 EDB ranking 排名來interview, 因為3月先至出排名.

呢間, 去年我及網友親身經驗, 有唔止一位網友講佢小朋友係 B1 無得 interview, 但 B2 嘅有interview 並有 offer. 詳情請參考 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&fromuid=1539350

yvonnetsang 發表於 18-1-18 17:32
係, 我相信係睇交去的成績表+其他資料黎排.   我編號係16XX, 最後一日交.   如果真係有甘多人交, 而只見大 ...

純推測:

所以, 間直資對間小學過去收過嘅學生素質都係重要嘅參考指數俾 interview & offer. 如過往學兄姐考入後好成績嘅, 日後直資會收多幾個. 但從無前人考入過嘅, 無參考指數可睇, 咁可能真係睇天意睇緣份了. 一定係, 除非唔係.

P.S. 阿女考入依家間直資, 係間小學嘅第一個人. 但依家間直資係全 interview 然後俾 offer.
但培基唔係全 interview 係 shortlist ~800, 如第一關 interview 未被入選, 感覺係幾失望, 因為好似未俾機會考生表現又點知考生唔好呢? B1生未被入選 intervew 嗰份失望及失落, 非筆墨可以形容

今日有幸培基面試小朋友及家長能夠行到呢一階段真係唔容易,加油!今日凍咗仲会有微雨,著暖啲,記得帶雨傘。祝福大家

深深感受到大家的擔憂、患得患失的心情。

好想同大家打打氣,我自己好喜歡睇羅乃萱的文章及短句,分享一則羅乃萱 FB 上曾分享的智慧之言。

等待,已是一種被遺忘的情操。
因為,等,代表想要的,暫未得到。
對性急的現代人,就是煎熬。      ----- 羅乃萱

今年升中家長們,加油!

water55 發表於 18-1-29 22:12
小時了了,上年為女兒升中已一直留意你分享,在旁一直為你緊張,每日看你有沒有培基消息,最後培基有offer ...

https://www.facebook.com/luke54.org/photos/a.265157343431.137159.258656138431/10154622381368432/?type=3&theater

上主給我們的都是上好,世界卻永遠在「比較」。..............上主給我們的孩子,也是最好的。我們不用將孩子去與別人的孩子比較,不因孩子考試的名次,學校的排名,學系的冷熱門,就論斷孩子比較差,比較沒用,比較笨,將來會比較沒出路。如果上主是孩子唯一的路,孩子的未來怎麼會沒出路?

......... 祂知道甚麼是對我們最好的。.......因為你認為最好的不一定適合你,但適合你的就一定對你是最好的

呢篇文章陪我走過去年升中的情緒最低谷時

加油, 很多過來人及同路人一直在旁為您哋打氣加油!

heidi901817 發表於 18-2-14 15:29
回覆 chocobean11 的帖子

咁我又唔知我朋友有無攪錯學校呀,我初初聽都唔係好信, 不過佢又講得出學校名同小 ...
小瀝源附近仲有間係王錦輝直資啊!

SophieYan 發表於 18-2-21 16:50
我都冇,又要等到27號之後,我諗如果第三批都冇,就應該冇lu

為大家集集氣,打打氣, 加加油!

過了第三批 27/2 應該仲有機會及希望! 純我係呢度 EK "升中派位"觀察,報培基有好多B1同時都會報匯基(東九龍),亦有唔少B1-B2報崇真,李國實,顏寶鈴。。。

匯基(東九龍)依家仍未出 offer, 當佢出offer後會有一批被培基錄取的B1生取消註冊改去匯基(東九龍)。當崇真,李國實,顏寶鈴。。。陸續出offer,被培基取錄的有機會再走一批。。。

真的,音樂椅仍在轉仍未停,希望仍然有!

Ayeaye 發表於 18-2-21 19:07
直資學校音樂椅轉到幾時停?

最後階段時,去年有網友27/3培基早上電話call取錄,當日下午要回覆是否接受 offer.

大件仔 發表於 18-2-21 21:52
培基收左,是否不會轉崇真呢?兩間直資應該培基較好?
相信,作為家長嘅我哋會為仔女揀最合適中學。
去年有網友崇真取錄先,之後匯基(東九龍)至出offer,網友決定留返崇真。

沒有最好,只有最適合

chocobean11 發表於 18-2-24 09:52
咁培基唔知會否最後都睇埋呈三全港排名先出信呢
應該唔會。培基去年4月8日前已將已註冊嘅小六資料表交咗俾教育局喇

yanflora 發表於 18-3-5 13:33
到今天仍然收不到任何通知,
已經冇希望了嗎?(emoji)
阿仔好中意培基,係真心想入讀的。
呈一BAAA,呈二AAAA,面試阿仔亦好有信心,點解會咁?

靜候唔知有無份嘅佳音, 真的談可容易? 家長撐住啊!  聽 EK 其他網友講, 舊年培基~1,200人報考, 今年卻激增~1,700, 競爭大好多.

根據去年 EK 資料, 培基去年4月8日前將註冊嘅學生資料表呈交教育局, 依家3月頭, 距離4月初仲有約一個月, 大家要再等埋3月呢幾個星期, 特別是當直資 "匯基(東九)", "顏寶鈴", "李國寶" etc 出 offer 又或者自行面試後, 應該會有部份已註冊培基嘅取消學位, 大家仍有希望.

唔知講咩同大家打氣, 一句: 加油! 撐住!

fifionachan 發表於 18-4-3 18:05
如果註冊了,現想玩大抽獎,咁幾多號前通知培基呢?
去年培基提前4月8日前已交教育局了,今年你自己預鬆啲好啲。建議你明天打去培基問今年日期,因為如果你有機會真係取消註冊,你都要預先電話預约收生主任邊日及幾點有時間俾你攞返啲文件,唔能夠無預約無通知培基下突然去學校攞返文件,係有機會攞唔到嘅

Elmo_MaMa 發表於 18-4-4 16:18
我朋友今日收到培基電話通知,9/4前要註冊

"....收到培基電話通知,9/4前要註冊" ---- 根據過往 EK 網友分享, 培基去到電話 call 人註冊就係表示進入放榜前最後收生階段, 昨日係 9/4 註冊日. 另外, 根據去年我親自電話向培基查詢, 培基去年提前將註冊學生人名交教育局, 去年係2017年4月8日前己交教育局, 今年如果培基仍然是繼續提前交教育局, 估計會係呢一兩日吧!

struggle 發表於 18-4-11 09:06
培基真係咁難入嘅!7月有無叩門位? 阿仔B1c, 如果下學期成績好,可能考慮叩一叩...
...

struggle, 唔好意思純個人睇法, 羅氏DSE 成績好過培基, 妳又住將軍澳, 叩培基而放棄羅氏好似好怪.....

如果您真好好好希望仔仔係基督教中學讀, 不如妳唔好放棄依家註咗冊嗰間基督教中學, 唔轉羅氏, 到7月時叩培基

培基有叩門位, EK 網友分享放榜當日早上好去叩, 下午已無位. EK 網友講過以前會 ~20個叩門位 (叩門位 depends on 有幾多個無註冊 S1位, 越多人註冊無放棄S1 學位就會越少叩門位)

struggle 發表於 18-4-11 15:37
回覆 小時了了 的帖子

Hi 小時了了,我是說「可能考慮叩一叩」,其實不一定會去叩。以DSE計,我覺得兩間都 ...
真心的, 我好想妳仔仔可以做到我女師弟. 希望妳仔仔最後收到我女嗰間 offer call. 記念

朋友被reject了

Tracy221 發表於 18-4-11 18:04
呢2年,學校聲望大左,校長希望變成b1直資,幾年前培基小學係差不多一定收,呢2年冇呢支歌仔唱喇,不過又聽聞7月的叩門會收返d培基仔

感恩, 歷盡艱辛, 好朋友仔傳來喜訊, 今早終於成功叩入培基了. 我眼淺, 哭了 (喜極而泣)!

lovebb2 發表於 18-7-10 14:18
想問是:
a) band 1生;
b) band 1 邊緣人; or
c) band 2生

C.

butterflylili 發表於 18-7-10 18:16
我都好感恩,今天囡囡叩門都被培基收了,當時真的是體會到苦盡甘來的喜極而涕。 ...

朋友與你一樣,苦盡甘來的喜極而涕,心情筆墨難以形容。
‹ 上一主題|下一主題