用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05入小一的家長入9598啦~~
樓主: 叮噹99
go

05入小一的家長入9598啦~~ [複製鏈接]

Re: 05入小一的家長入9598啦~~

大家好,我個女都係今年入P1呀.我而家最擔心既有以下幾點:

1) Adaptablity - 希望佢會覺得番小學同幼稚園一樣開心.
2) 而家開始教佢去小便前,如何清潔toilet板又儘量唔整污糟隻手
3) 去完大大後如何清潔 (但佢一再Delay, 唔肯學 :-|   ) 大家有無高見??
4) 抄手冊 (因為幼稚園一向都唔駛 :-| )
5) 好彩佢番半日,唔駛担心午饍問題住.但其實都擔心佢小息時唔記得食茶點又聽過有小朋友小息時會攞人茶點食.呢樣野我都好擔心因為我個女身體有少少問題,如果中段唔食野可能會出事.   :-|

加上越近9月又見佢仲好"幼稚園"真係唔知佢上小一點算

Teresa, 你唔駛咁擔心. 最近我聽過一個小學校長分享如何令我們的孩子適應小一, 佢提到一點係好多家長會犯既通病就係好多時當我地既小朋友派到小學後, 我地就不知不覺中覺得佢地應該係大個仔大個女, 係一個小學生, 亦無形中又提高左一d要求佢地暫時達唔到,於是攪到親子關係差晒. 該校長話我地應該記住佢地係呢個暑假重係幼稚園生,甚至小學上半學期都唔好期望佢地突飛猛進,要比多d時間佢地. 佢話佢都成日提醒佢地自己學校d小一老師,起初時都要當佢地係幼稚園生咁,比佢地慢慢轉形為小學生,如果唔係一上學令到佢地怕左番學,以後就比較困難令佢地改變佢地既諗法喎.

重有,佢提到有幾句說話應該避免, 現列舉如下:

1)  小學生, 大個仔 / 女啦, 咁都唔識...
2)  你咁樣, 點番小學. d 小學老師好惡架, 你實比佢罰....
3)  有mug 好驚, 你呀哥 / 家姐 / 某某 果時讀一年班都係咁, 都得啦..mug 你咁差

etc....

Hope the information helps.....大家互勉....

通常去廁所我都有教佢要用廁紙舖住才可以坐上去, 再用廁紙清潔身體, 沖廁所及洗手. 如果'大''大'會叫先清潔再同佢CHECK 一次, 比佢自已看看, 之後佢便有改善.

其實我都想,但香港d公厕好多時真係好污糟..都唔係好敢叫佢自己黎清潔同鋪紙 ..試過鋪完叫佢坐上去..結果坐上去時實連埋D厕紙推埋落厕所入面    ..
大大果part我諗真係要快快train train 佢..諗起頭都大埋.    

Last year one of my friend's daughter started her P1..and she came back to tell my friend in about 2 weeks that one of her classmates was so smelly because she "poopoo" on her school uniform ah...估計佢去大大時無拉起晒條校kwan...真係好怕個女到時係學校有D mug 騎呢野發生.
‹ 上一主題|下一主題