用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

哈囉!咁多位...

我都幫仔仔黎報到先!     

今年小一預備班由30/7至17/8 (2個星期), 8:30 - 12pm.

早晨呀! 安安!

ben 哥講左咩比你聽呀?可唔可以話埋比我聽呀?   

原來收小d女生架?我見我地呢道多d女仔,以為opposite添!

Ben2003 寫道:
到了暑假,有些地方要留意,有時間再講。 :

Thanks a lot! Waiting for your sharing!!

Every P1 parent,

Remember to go to the parent talk this Sat 2:30-4:40pm, with the yellow ticket ah!!

Me & my husband will go, but not sure he can go in or not!!   

不如統計吓現有幾多個入KTS小一的bk mum/dad:
1) 春卷
2) Helen

I can also went in with my husband...because we are LATE! He He! We almost 15 minutes late ah! Have traffic jam with raining! But when we enter the school, all the 亞姐 are smiling to us. And 1 teacher gave us tissue to dry up our body. Then they let both of us went in.

I really appreciate their attitude & politeness.:)

Everyone,

Remember to pay the school fee today 11/7 ah!!

But what will the parent do after arrive the school? Stay there for 4 hours? or go back home by ourselves??

我會試下訂飯盒先...因帶飯驚唔夠熱,送飯路程又較遠...

Sorry...getting busy last week. Anson also belong to Group 4!

1) 春卷 (第1組)
2) Helen(第4 組)
3) Data (第2組)
4) ivyko (第1組)
5) Kinma (第4 組)
6) chun媽 (第5組)
7) Sandra_100 (第2組)
8) Maysun(第2組)
9) crystalss (第1組)
10) bebe1217(第4組)

bebe1217,

我都有呀! 不過唔知邊個係你...呵呵!

原文章由 bebe1217 於 07-7-30 13:09 發表
我今日都有送我仔返學, 你地其他mami 有無送d 小朋友返學ar???

我個仔話要帶返全部喎!

原文章由 msbmum 於 07-7-30 16:05 發表
個仔講吾出明天駛吾駛帶書返學, 請問有無 Mami知道駛吾駛呢? 謝謝!

you are right...after I check his time table...the whole 1st week is only teaching Chinese. So I think they only need to bring Chinese textbook!

原文章由 Sandra_100 於 07-7-30 20:22 發表
應該一星期一科
阿仔話今日第一樣教坐同企姿勢, 如果佢真的可以做倒就好, 我教足幾年都唔得阿!

不如寫埋小朋友個名啦...容易認d...

1) 春卷 (第1組)
2) Helen(第4 組) Anson
3) Data (第2組)
4) ivyko (第1組)
5) Kinma (第4 組)
6) chun媽 (第5組)
7) Sandra_100 (第2組)
8) Maysun(第2組)
9) crystalss (第1組)
10) bebe1217(第4組)
11)babykin (第4組)

[ 本文章最後由 Helen 於 07-7-30 21:39 編輯 ]

又唔洗咁擔心...佢唔係教晒成個第一課...有幾頁係未教架!

原文章由 data08 於 07-8-3 00:08 發表

Me Too ,

我只是叫她讀了便算,提她已是P1寫字不可再“馬虎” (D字被老師全圈)   但阿女話已教了第二課,一日一課,九月後是否更快呢?

零用錢等正式開學作利誘. ...

bebe1217...

我懷疑個同學仔就係我個仔...
佢有講過請同學仔食紫菜,$6一包. 之後我老公起supermarket買左d紫菜比佢帶返學校食,佢就無日日買野食喇...好彩佢識自制咋!

原文章由 bebe1217 於 07-8-10 09:58 發表
亞仔仲話有d 好咸既紫菜賣架(係同學仔請佢食), 食完都話好thirsty , 佢仲話有d 小朋友帶20元返去, 買d pizza糖請人食, 而家佢都成日話要比 $佢買糖請小朋友食......:-|

無入來睇一排添...嘩!今晚放工返來寫回條都寫到手軟...

1A
- Kinma : Byron Au (boy)
- Helen : Anson Ngai (boy)

1C
- Sandra_100 (boy)
- Annie163 (boy)
- ivyko : Ares Lin (boy)
- JJBaBa : Jason Wong (boy)

1D
- bebe1217 (boy)
- 春卷 (girl)

嘩!咁多男仔既...!

哈囉!大家晚安!

剛剛上網睇完通告對書...我放工回來亞仔已經唔見左張通告,好彩上網有得睇咋!

亞仔話呢2日買唔到小食,因為條隊太長,排得黎都打鐘了...好在有其他班既朋友仔請佢食佢至愛既紫菜...

有無人會參加"新聞精讀計劃"呀?我覺得for小一可似深得滯...唔知報唔報好?

大家比d意見丫!唔該!
‹ 上一主題|下一主題