用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

升小一唔係同幼稚園有好大既關係, 係要睇你住既區分. 只係有d幼稚園去考直資或者私校會有dd既優勢.

原文章由 carcar000 於 07-11-13 16:28 硐表
請問各位聖若望家長,

這間學校升小一多數會係邊間?(男仔)
請指點!

ShanShan,
都唔會c o架! 妹妹都係醒目o既. 放心! 放心!

原文章由 ShanShan 於 07-11-13 17:27 硐表

3b
今次真係好失敗呀, 冇同妹妹溫過嘜, 只係叫佢自己嚟咋, 你話 c 唔 c ?

HINHONG,
係"敬老會"既活動之一, 每年都有, 會有義賣,係由老師, 小朋友&家長整野食返學校義賣. "敬老會"每年都會舉辦, 係請一班老人家去酒店食飯, 開支由捐款及學校支付, 捐款大部份o黎自義買, 遊戲日及家長捐款. 如果係K1, 通常都會由班主任打電話通知詳情.   

原文章由 HINONG 於 07-11-14 18:56 硐表
什麼事情呀 ?? 最近都忙到沒時間上來, 有義賣嗎 ?? 要零用錢 ??? 點解我好似什麼都不知道

hellobaby888,
張notice應該會有埋幾多號評估邊課o架喎   通常K1-K3一齊評o架.

原文章由 hellobaby888 於 07-11-15 11:51 硐表
想問下k1係唔係都係呢個星期考試?
張notice 只係講有assessment, 但冇講幾時

HINONG,
敬老會係自由參加o架, 通常如果小朋友有份表演, 咁一般家長都會去. 但我小朋友係過去o個3年都冇份表演(因為阿仔唔肯表演) , 所以3年我都冇參加.

原文章由 HINONG 於 07-11-17 11:22 硐表
  我只收到有敬老會的通告, 其他什麼都沒有通知, 老師都沒打電話給我還有什麼活動,   
請問敬老會當天, 我們要不要出席....
真係要抽下空上來看下學校有什麼活動 ......以後要麻煩你們了 :ado ...

咁可能今次K1唔駛評估住.

原文章由 HINONG 於 07-11-17 11:24 硐表
HELLOBABY:

不用擔心, 因為我都沒有收到

Koala255,
我覺得中文程度同一般幼稚園差唔多, 但比某幾間會低d, 好似kv既中文, 以我所知kv既中文真係較強. 至於小一, 其實好睇小朋友對中文既吸收, 因為中文字同中文都係比較難學同難記.

原文章由 Koala255 於 07-11-20 21:58 硐表
Is SJC's Chinese standard sufficient to be competitive at entering well regarded local primary schools?

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-21 09:53 編輯 ]

ShanShan,
我仔冇得去幼稚園部支持, 咁唯有精神上支持妹妹啦

原文章由 ShanShan 於 07-11-21 12:32 硐表
all
明日係妹妹個班做食物義賣呀, 請大家多多支持.

Koala255,

以下資料比你參加下.

常見問題
英文程度如何?老師與小朋友日常是否都用英文溝通?(屋企是用母語,我怕小朋友不能應對)
我諗英文程度sjc算不錯! 除中文, 普通話, 聖經外, 其餘課堂是用英文上課的. 但k1學生, 老師可能會用中英, 因為有d小朋友未ready(屋企用廣東話), 如家長要求小朋友流利英語, 我諗讀INT'L SCHOOL會岩d.

課程是深定淺?功課多唔多?
課程算深, 但大多數小朋友都跟到, 無咩問題. 功課每日一至兩版, k1功課唔會好多, 而且都會係簡單d, 如劃線、連線、填顏色等.k2開始默書, 星期一默英文生字5個, 星期三默中文生字5個.  k3上學期默書, 星期一默英文生字5個 + 1 sentence,星期三默中文 + 一句句子. k3下學期, 星期一默英文生字5個 + 2 sentences, 星期三默中文 + 兩句句子

原文章由 Koala255 於 07-11-21 22:29 硐表
Thanks for the information. I was initially concerned that with their emphasis on English, Chinese might have been neglected. From what you saying, their Chinese education level would at least be comp ...

ShanShan,
我仔都係呀, 我唔係日日比o架, 仲要我比$20佢, 佢話要$60先至夠買埋玩具喎
你地12月有冇家長會呀

原文章由 ShanShan 於 07-11-23 11:28 硐表

HINONG
係呀, 我囡差不多 day day 都話要攞$   last night 終於比佢 Daddy reject 咗.

新幹線
Nevermind 啦, 就星期日保數啦.

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-23 12:24 編輯 ]

小學派位主要係睇你報既區份, 同幼稚園真唔係有好大既關係, 如果係派位, 都係睇你好唔好彩同夠唔夠分.

至於捐款, 每年都會有敬老會, 資料可以參考下面:
係呢幾年除左敬老會期間既捐款外, 就只有"若望之光"係第3年捐, 所有捐款都係隨意捐. 以我所知都有家長係從未捐過.  

每年十二月敬老會活動
前兩年敬老會是在洲際酒店舉行,今年先改左去馬會。學校大概會請多過200幾位長者去免費享用午餐。午餐期間學生會有再歌再舞既表演。我們作為家長見到自己小朋友經過老師既教導,能站在台上表演,真的很感動。同時見到老人家很開心地渡過,妳就會明白這個敬老活動是很有意義的。  如小朋友有份參與表演,家長係需要交$300作訂做表演服裝(有餘款, 會退回給家長), 表演後服裝是會交給家長.  另外家長如參與午餐, 餐券大概成人$350,小朋友$260.
- 每班會輪流帶食物返學校義賣. (家長可給小朋友二十元, 作為講買食物之用)
- 每個小朋友買一盒COOKIE送給老人家
- 自由捐獻
- GAME DAY 通常星期六(要買遊戲卷參加都係捐款既活動之一, 自由參加)

蛋糕方面, 以前問過學校係會有提供(但冇小朋友既名, 應該大部份部幼稚園都會係咁), 不過通常家長都會買1個有埋小朋友名既蛋糕返學校, 學校會幫小朋友係自己既蛋糕影相, 之後會連埋相o架送返比小朋友. 小朋友帶返去既蛋糕, 可能一次生日會會有好多個, 所以如果自己班多, 會分比其他少蛋糕既班. 咁老師/校長佢地有份食都唔奇. 其實帶左返去, 如果係我, 我就唔想小朋友帶番返屋企, 分享左, 係唔係會d呢?  

不過學校既活動真係幾多o架, 每年有2次旅行, 敬老會, 老師既annual dinner, 天才表演, 仲有每年既畢業禮等等, 當然全部都係自由參加啦!

原文章由 SkyPenguin 於 07-11-23 16:06 硐表
Hi all SJC mums,

My son was accepted to SJC kindergarten, I am considering whether to register. Could you pls. tell me what primary schools SJC's graduates usually go to?

Also one friend told me tha ...

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-23 17:07 編輯 ]

3b & ShanShan,
小學部都係12月1日呀, 我12:10呀, 你地呢, 希望見到你地啦!

原文章由 ShanShan 於 07-11-23 16:47 硐表

3b & 新幹線
我哋都係 12月一日家長日, 唔知會否見到呢?

K3既家長比你地參考下:

小一自行收生成功率微跌 (星島) 11月 24日 星期六 05:30AM
(綜合報道)

([url=]星島日報
[/url]報道)小一自行分配學位結果將於下周一揭盅,今年參加派位的小一學生人數大減約二千五百人,但由於下學年小學每班人數削減兩人,令自行收生學額減少約二千八百個,故今年自行收生的成功率不升反跌。全港逾二萬二千六百餘人獲派小一自行分配學位,成功率約五成二,較去年微跌近一個百分點,當中獲派「世襲位」約佔四成三。

今年「世襲位」約9700人

教育局昨公布,今年有四萬三千六百多名學生申請自行分配學位,結果約五成二人獲派學位,較去年減少約一千六百多人。在獲得學位的學生當中,約四成三、即九千七百多人屬有兄姊在校就讀的「世襲位」,餘下一萬二千八百多人則按計分辦法獲小學取錄。

教育局提醒家長,須於下周一或周二帶同小一入學申請表的家長副本,前往申請小學查閱結果。獲派學位的學生,須於下周三或四前往有關小學辦理註冊手續。家長若因要事未能在指定期間辦理註冊手續,必須先與學校聯絡作出適當安排,否則將視作放棄學位。

未能獲得自行分配學位的學生,將於明年一月中旬接獲當局通知,並於一月底前往指定的統一派位中心,辦理選校手續。

資助小學校長會主席張志鴻昨表示,今年升小學生人數減少二、三千人,自行收生的成功率本應上升,但教育局早前宣布調低小學每班人數,令各校減少約十個學位;加上不少家長的選校策略較進取,明知分數不夠亦報讀名校,令成功率較去年下跌。

籲填第二志願作保險

他提醒未獲學位的家長,統一派位時須小心填寫選校表,若心儀小學屬區內學校,應在選校表甲部及乙部的首志願均填上該校,並把甲部的第二、三志願留空,乙部則盡量填滿。

若家長心儀他區學校,除在甲部首志願填寫該校外,應在第二志願填報一所區內的心儀小學作為保險,「即使家長只有一所心儀小學,千萬不要『從一而終』,只填一所學校很危險。」

津貼小學議會主席鄧貴泰則認為,成功率下跌不足一個百分點,不算明顯跌幅。他又建議家長,即使子女最終未能入讀心儀小學,應以平常心面對。

記者 謝家穎

3b,
我呢個星期都冇比啦, 我同仔講我冇晒錢, 冇得比

3b, ShanShan & flyfly,
遊戲日你地去唔去呀

原文章由 3b 於 07-11-30 15:44 發表

Hi Hi !

死火, 唔記得比錢囝囝回校買野食 , 佢話今日要支持miss xxx.

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-30 16:20 編輯 ]

3b,
我諗我地會2點左右去, 希望見到你啦!

ShanShan,
你去唔去呀

原文章由 3b 於 07-11-30 17:11 發表

新幹線,

遊戲日下午要去interview, 如果完左之後有時間, 我地都會去, 因為就係對面.

Oscarmom,
希望你囝囝快d冇晒事啦.

原文章由 Oscarmom 於 07-12-5 00:19 發表
My son in K1 and he got the hand,foot and mouth disease 10 days ago and didnt go to school for one week. I called the school last monday and told them the case and the class teacher told me that there ...

Oscarmom,
你囝囝搭幾多號車?

原文章由 Oscarmom 於 07-12-6 00:00 發表
Thank you 3b and shan shan, I called the class teacher today she told me that there were total 3 students got the same disease and in the same school bus, so maybe the disease was transferd from the s ...

FungFung1103,
我囝係直上小學部o架, P1得2班o架咋, 我地班有24人, 大約10個左右係由幼稚園直上, 而另外1班都有幼稚園直上既小朋友, 但實際數字就唔係好清楚.
至於其他小朋友, 有部份參加派位既或者入到心儀既直資學校, 咁當然唔會再繼續留係小學部, 因為始終係私校加上sjc冇中學部, 同埋每個人既要求同期望都唔同, 每間學校都有佢既缺點同優點. 咁有人接受, 亦會有人唔接受.
原文章由 FungFung1103 於 07-12-7 10:17 發表
How come not many SJC kindergarten students go to SJC primary?  Do you know if all SJC kindergarten students are allowed to promote to primary section directly without interview or test?  

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-12-7 12:10 編輯 ]

FungFung1103,
我囝就係因為好鍾意SJC幼稚園, 所以升小一, 我都只係同佢考左一間直資同參加派位, 但派唔到心儀既學校, 所以直升番SJC小一, 其實依家問佢, 都係話好鍾意返學, 老師同同學, 只係功課比以前辛苦, 因為係SJC K3既時候, 好多時係學校都已經做晒功課, 但依家既功課好多時都要返屋企做, 所以我囝覺得比較辛苦(當然都要睇小朋友, 每個小朋友都唔同), 佢地依家平日會有3-6樣功課, 而星期五會有4-8樣功課, 而英文同數學係用緊2年班既書. 其他課就係用1年班既書.  而默書一星期會默3次, 中, 英同eng. reading(reading唔係個個星期都默), 但中同英就係每星期都會默. 測驗一年會有4次, 而考試會有2次.
至於佢地既小學係好定係唔好, 其實真係見人見智,  每個人要求唔同, SJC每年都會有好多不利既傳聞,  在於我只要阿囝讀得開心, 課程又OK, 咁就已經夠. 至於升中, 真係好難講, 我諗冇一間學校可以保證一定入到好既中學, 同埋政策成日都改, 真係要慢慢睇.   
原文章由 FungFung1103 於 07-12-8 09:42 發表
Dear all Primary section mummy,

My son is very happy at kindergarten section. How do you and your childs feel about the Primary Section?   

係呀放12點呀.

原文章由 3b 於 07-12-15 23:23 發表

ShanShan,
原來星期四放半日, 唔該晒你 !
‹ 上一主題|下一主題