用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

3b & ShanShan,
我仔參加左"童軍"

原文章由 3b 於 07-9-21 14:59 硐表

ShanShan,
囝囝又係同上年一樣, 要參加computer, 問佢轉第二樣好唔好, 佢話"no", 問佢點解, 佢話"我鍾意Miss Man教computer, 佢好好玩".

flyfly,
大囝亦或細囝? ...

通常會帶月餅, 水果(楊桃,水晶梨之類)或者係中秋既小食咁law, 通常帶1-2個左右.

原文章由 Oscarmom 於 07-9-21 23:57 硐表
what kind of food will u let your children bring to school on tuesday for the mid-autumn party?

fly fly,
吓......你仔咁都得, 求知本來係好事, 但.......
咁佢今日好D未呀

原文章由 flyfly 於 07-9-22 14:13 硐表

大果個!你話係唔係玩我? owen話係學校飲左洗手水,因爲佢話想知道未煮熟的水係乜味道! 結果就係腸胃炎!!禮拜五都返唔到學呀! ...

hellobaby888,
係半個學期轉1次.

原文章由 hellobaby888 於 07-9-24 11:14 硐表
問下先, 課外活動幾耐可以轉一次,
every two months?
係唔係k1-k3一齊學同一subject or 分開?

佢地D班好搶手o架!

原文章由 hellobaby888 於 07-9-24 12:07 硐表
thanks.  kids zone 要10月4日先有得interview

原文章由 3b 於 07-9-27 10:12 硐表
各位早晨,

ShanShan,
Daddy既努力無白費到, 佢個燈籠有優異獎. 囝囝話佢同班同學mami好犀利, 做左一隻貓, 攞左好大份gift.

HINONG,
唔係我老公勁呀, 係3b老公整既燈籠攞到獎呀.
另外家長會我次次都有帶小朋友o架!

原文章由 HINONG 於 07-9-27 23:14 硐表
新幹線:

好厲害呀  可以做到隻CAT, 同學的媽媽真有心機
你老公都好勁, 你快D給他一個KISS 啦, 表揚一下

3b,
係要等好o黎o架! 咁你交左第1輪表未呀?

原文章由 3b 於 07-9-28 13:24 硐表

ShanShan,
Thank you !! 今朝去左dbs交表, 等左個幾鐘.

HINONG,
冇所謂o架, 好多都帶埋小朋友一齊去o架  

原文章由 HINONG 於 07-9-28 13:37 硐表
因為工人仍未到, 要帶他一起回學校.
不過, 他今天返學扭計, 吊帶都未弄好就上保母車

shanshan,
今年冇得同你地一齊去啦:cry: :cry:

原文章由 ShanShan 於 07-10-3 16:21 硐表

應該會既.   你呢?

各位早

3b,
你地去親子旅行係派通告, 定係係網上睇通告o架

原文章由 3b 於 07-10-8 09:23 硐表
各位早晨 !

3b,
你老細咁好, 比你返半日, 我都想呀.

原文章由 3b 於 07-10-5 12:50 硐表
林QQ,

你真係好耐好上黎啦 ! 有無問囡囡點解唔想番學 ? 是否未適應 ? 近排是否忙於阿囝既interview ? 我耐不耐都有去你既blog到, 睇下你同你小朋友既近況, 你好似依家返半日工, 習慣嗎 ? 我11月開始改返 ...

早晨,

旅行好唔好玩呀  我地小學部27號先至去.

各位早晨呀!

我仔對"萬聖節"麻麻, 佢驚驚地o架, 所以之前都係著d得意既衫(keroro之類), 其他小朋友都著得好有心思o架. 大部份小朋友都會著o架.

原文章由 hellobaby888 於 07-10-26 10:44 硐表
下星期三萬聖節,
你地會唔會著d扮野衫?
唔知其共他小朋友著唔著呢?

Oscarmon,
張notice好細張, 會唔會你睇唔到?

原文章由 Oscarmom 於 07-10-29 19:12 硐表
will they have hellowene party on wednesday, because i didn't receive any notice from school, can they wear special clothing on that day?

早晨各位!

今朝好涼, 有冇同小朋友著多件衫呀?  新既冬季校服, 問過學校要11月中先至有呀. :-|

1) 生日會應該會有蛋糕同小食(小食係咩我就唔係好清楚)
2) 有o架,生日既小朋友係會有禮物o架.
3) 通常只係預備蛋糕就可以(o個蛋糕係比小朋友影相用, 有時可能未必會係佢地自己王班食番o個個蛋糕o架, 因為有d生日既小朋友未必會預備蛋糕, 而有d班可能會有好多個蛋糕, 所以可能會分比其他班既小朋友.
4) 生日會後通常會有1張連埋相架既生日相比番生日既小朋友.

原文章由 hellobaby888 於 07-11-2 17:41 硐表
想請問下,小朋友生日會學校有d咩食(除蛋糕)?
生日的小朋友係唔係會有小禮物?
生日個位小朋友係唔係要通常會
預備蛋糕/食物/小禮物比小朋友?
真係好想知生日會會係點
老師係唔係會同佢take p ...

我冇整野食, 只係買D現成野返去, 有一年連野食都冇買ops:" /> , 比錢, 我都唔係日日比. 每次比$20左右.  

原文章由 3b 於 07-11-9 16:10 硐表

我之前兩年都係整牛油粟米粒, 我覺得比較有益. 我無日日比錢佢, 隔一/兩日先比$30, 如果唔係我驚佢0係學校買太多零食, 由其是糖.

考試係做paper的. ...

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-9 16:15 編輯 ]

除左自己班, 第2班都會整同老師都會有義買, 咁小朋友都會想支持第2班同老師, 所以會比幾次law. 都係隨心, 唔買都冇所謂, 記得我仔K1時, 我都係比左1日錢佢. 因為o個時佢都唔係好知發生咩事, 跟住K2 & K3, 佢會主動問, 帶錢返去支持邊班邊個老師咁.   

原文章由 hellobaby888 於 07-11-9 16:50 硐表
每次?  有好多次?  
我以為只係今日?
‹ 上一主題|下一主題