用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

hellobaby888,
9月應該要做環保燈籠, 小朋友同家長一齊做, 做得好會有cert.o架.

早晨呀!

hellobaby888,
原來你班主任係miss cheung, 你至前話唔知係唔係miss chung做班主任, 以我所知佢今年冇再做班主任啦, 只係兼下間中上下堂. 佢以前年年都係winnie the pooh既班主任.

原文章由 hellobaby888 於 07-8-28 17:39 硐表
我小朋友係winnie the pooh class.  miss cheung 係班主任.  佢地係唔係得一個老師教晒全部subject?
係我住好近, 自己drive大約5-10分鐘

早晨!

HINONG,
我囝K1都係DONALD DUCK CLASS o架, 唔駛太擔心, 我囝K1-K2都唔係好講學校既野o架, 到K3先至好少少, 講多左少少咋, 我囝仲要係好多野講o個種喎, 但佢唔提學校既野, 都冇法, 佢係鍾意返學o架.

原文章由 HINONG 於 07-8-31 19:36 硐表
2007 K1 個區沒有了

HELLO, 我個囝囝是DONALD DUCK CLASS
班主任是MISS WAN
請問你們會不會接到班主任的電話告知小朋友的返學情況 ??
我都是自己打電話問MISS WAN .
你們的小朋友都會說返學的事,  ...

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-9-3 11:47 編輯 ]

各位,

唔知你地知唔知, 係學校既網可以睇到茶點同lunch食咩呀.

http://www.st-johannes.edu.hk/school.html

Oscarmom,
我小朋友都係K1開始返全日班o架, 佢以前既適應能力, 真麻麻, 記得N1既時候, "咸"足1個月, 先至肯返學, 但去到SJC, 1個星期到就冇"咸", 佢當時都好鍾意返學o架.

原文章由 Oscarmom 於 07-9-8 23:44 硐表
Hello! my son oscar also study in sjc k1 full day class, he is in donlad duck class and his class teacher is ms cheung. I think i choose the right school for my son, he told me that he loves to go to  ...

Oscarmom & hellobaby888,
以我了解, 佢地如果o個課係用英文, 咁就會係用英人或由外籍老師教, 除左英文既課目外, 其他都係用中文上堂(好似中文同聖經), 因為sjc始終唔係國際學校, 所以唔會全部用晒英文, 而大部份小朋友既母語都始終係中文, 所以佢地係學校接觸中文既機會都係會好多.  不過佢地既英文/程度唔會比其他學校低.

原文章由 hellobaby888 於 07-9-10 09:57 硐表
我個囡係半日班- winnie the pooh.  佢班主任都係ms. cheung.
囡囡都係同我講老師係講中文.

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-9-10 14:19 編輯 ]

以我所知, 其他都係用英文, 除左中文同聖經.
原文章由 Eganmami 於 07-9-10 13:23 硐表
Hello 新幹線

我想問佢地D書只有一本中文書及聖經是中英文的,其他書都是英文的,那麼都是用中文教的嗎?

早晨各位

做左燈籠未呀

ShanShan,
好似係19號前, 唔知你地係唔係, 我都未做, 要過2日老細飛左先至係公司度整, 因為如果唔係公司做, 跟本冇時間做, 我依家係屋企忙過係公司呀.

原文章由 ShanShan 於 07-9-12 14:33 硐表

新幹線
good question, 請問幾時交呀?  幫姐姐一個我都有d想 c 啦, 都冇嘜時間安排妹妹d野.

因為返到屋企, 先睇功課, 唔識做o個D要教, 跟住食飯, 食完飯休息一陣又要溫下書, 跟住要同仔練琴, 練完都9點幾, 又到瞓教時間law. 第2朝又要早起, 送搭校車. 你話係唔係仲忙過返工呀.

原文章由 ShanShan 於 07-9-12 17:04 硐表

thanks, 新幹線. 但 why 係屋企重 busy?  因啊仔功課? 我都係呀.  

各位,

老細今日飛左, 我終於可以做燈籠啦, 希望今日可以完成.

原文章由 Oscarmom 於 07-9-13 21:35 硐表
Hi! We already made the lantern  and will bring to school tomorrow, we use a (sha tin Yau : sorry don't know the english name of this fruit), 1st use the colour paper to wrap the whole fruit and than  ...

終於做好啦

原文章由 hellobaby888 於 07-9-14 14:32 硐表
加油

希望你囡囡快d好番晒啦:-|

原文章由 hellobaby888 於 07-9-17 12:03 硐表
我都做好.  不過, 個囡唔舒服, 冇返學, 所以我都未交

原文章由 ShanShan 於 07-9-18 09:26 硐表
各位早呀!

last night 終於都開工幫妹妹做好個燈籠, 等佢今日都叫做有得交啦, 係就係好鬼c行貨+唔靚, 但今朝佢見到都好開心重話 "嘩!  好靚呀, thank you, mommy".  攪到我幾 happy 呀. ...

暫時一般啦! 每日2-6樣左右, 係最煩默書, 雖然係幼稚園都默開, 但量多好多, 尤其中文......阿仔成日話中文係佢弱項喎.
原文章由 hellobaby888 於 07-9-18 09:53 硐表
thank you.  你個小朋友而+係唔係好多功課

你住美孚  我小朋友係美孚kid's zone學緊英文, 我覺得幾好, 幾全面. 呢度有幾個小朋友都係度返o架.

原文章由 hellobaby888 於 07-9-18 11:22 硐表
想問下你地有冇比小朋友上一d課外活動班?
你地知唔知美孚, 有冇d好learning centre
我想比個囡去學
國語/英文/drawing.....

"曾雪麗"以前BBChu囡, 都係o個度學o架, 不過後來轉左星期五係sjc學, kid's zone我冇留意有冇web, 等我返去睇下, 詳細資料聽日pm比你. 佢地星期六同日都有o架, 我囝返緊星期六o架.

原文章由 hellobaby888 於 07-9-18 12:20 硐表
唔係我, 係婆婆住係美孚,
而我個囡星期六係曾雪麗學ballet,
所以我想比佢係美孚學野
kid's zone 星期六有冇class ?
有冇web/地址?
thanks

dondonmami,
o黎緊應該有家長會, 咁你到時可以了解多D. 我地o個時都係比k1少左好多o架, 好多時都係我主動打去叫老師覆. 如果你唔放心, 可以主動D打比老師問.

原文章由 dondonmami 於 07-9-20 12:31 硐表
媽咪们, 我想問開學咁耐, 有冇老師主动揾过你哋傾吓小朋友新學年嘅进度呢?  小兒K1時老師經常與我有电話溝通, 但係上咗K2, 老師只係開學頭几日打過一次俾我咋!  

定係唔同老師唔同做法呢?  我又要返工, 唔可能去接 ...

我唔知依家係唔係都係得一位Ms. Fung, 之前我都係度提過, Ms. Fung係我囝K2既班主任, 佢係一位好用心去了解小朋友既老師, 個個小朋友都都好鍾意佢o架.  

原文章由 dondonmami 於 07-9-21 12:59 硐表
唔該晒新幹線!:   請问你哋对Ms. Fung有冇認識或者有冇評价呢?

tks!

[quote]原文章由 新幹線 於 07-9-20 14:43 硐表
dondonmami,
o黎緊應該有家長會, ...
‹ 上一主題|下一主題