用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不如分享吓3-4歲識d乜呀!
go

不如分享吓3-4歲識d乜呀! [複製鏈接]

Re: 不如分享吓3-4歲識d乜呀!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

3-4歲如果識得食、玩、睡覺就已經好好。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

twokidsmum,

其實依言的發展同同齡小朋友差不多, 只係我鍾意記低佢D進展. 我唔覺依言係資優, 佢只係講野老積同埋對文字敏感.

食、玩、訓, 情緒, 社交對依言黎講係高難度動作.

近排唔知係搬屋定係個妹出世, 食野倒退到要人餵先食, 一餐飯總要食成個鐘.

出親街玩奉旨唔同其他小朋友玩, 淨係同爸爸媽媽玩, 一坐低又話要玩Palm裡面的遊戲. 去到同學仔的生日會, 又淨係縮埋一角, 唔會好似同學仔咁出去玩遊戲.

以前一晚醒十次, 而家叫做好少少, 都醒兩三次, 仲要係起身之後發晒脾氣加失控. 午睡都係一樣. 總之佢成日唔肯訓覺, 訓醒後仲要用半個鐘先至可以平復情緒.

所以我覺得三四歲識得食玩訓已經幾好, 唔係講笑.

‹ 上一主題|下一主題