用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

我唸住一班最多40人 tim,44人一班除teacher 外有冇 class assistant?老師真係幾辛苦 wor!

開學後囝囝學校都有課外書 & label (sticker for stuffs & 布質 for uniform) 既宣傳單張,我無買 (books borrow from library, sticker from my friend, uniform 有牌可以寫名) ;捐錢就係比 $5 買 bear candy (學生會想 save a moon bear);校服就因為買足5套,所以夏季 around $1,000,冬季 around $1,500。算 acceptable!

原帖由 十月媽咪 於 09-11-4 12:38 發表
響寶馬山校舍都還濶落D, 清華街校舍著實太少地方喇! 我最不屑係佢地收生嗰陣, 就將D校車變走晒, 等家長以為KCS地方好濶落, 小朋友有好多活動空間, 到收晒生喇....整個操場就泊滿校巴, 真係...好過份!

GH一班45人左 ...

我只係 polo shirt, 校服褲, 運動衫褲買5套 (for 1 week);夏天時再加多2件開胸冷衫(cardigan)&2caps;冬天時再買1件過頭冷衫(wool)、1件2合一windbreaker& 4對socks咋!

GH既褸要$495,真係好貴!我地2合1 windbreaker 係$260;過頭 wool 冷衫 $110-150。

原帖由 十月媽咪 於 09-11-4 16:39 發表
無CLASS ASSISTANT架! 唉!

嘩嘩嘩...買足五套校服都係千五蚊咋???????????????? 好抵....超抵呀!

陰公, 我地只係運動服&校服各買一套, 就已經OVER 1200蚊, 仲要學校超老土10度以下著綠色絲棉襖OR長灰絨大褸, 我就 ...

我囝囝都係 中文433433, 英文555555 & enopi math workbooks (3  books per week)。暫時都算ok,每星期可練2-3次單黃管 & 每日reading,仲有時間玩玩具。

原帖由 十月媽咪 於 09-11-5 07:05 發表
好難講幾多張至適合, 同埋都要視乎小朋友各科做緊咩LEVEL而定....以我女為例, 都係今年讀小一...佢而家各科做緊既張數如下:

中文LEVEL BII: 六日既功課份量係...433433, 即係將一份功課拆成四張三張三張, 每星期即 ...

捐錢(買獎卷)應該係隨心,唔駛各家長一樣。

原帖由 十月媽咪 於 09-11-5 06:59 發表
SumSumBB,
咦, 你係GH校友? 阿女返唻, 無話老師規定要買幾多張OR幾多叠, 最後打去問同學仔媽咪會買幾多, 之後大家都呻, 唻緊唔知仲要買幾多呢類型既"物體" OR 仲要捐幾多錢...所以...一開波, 大家都夾定只買兩張! 後 ...

Sorry I haven't writing board at home.

Don't quit as it runs smoothly.

原帖由 十月媽咪 於 09-11-6 22:41 發表
唉...魚與熊掌....曾經有過一刻大家都想放棄, 而家RUN順左, 又唔係咁想...ANYWAY, 拎埋三個獎再作打算! 同埋都易手喇, 若然真係退學, 同新導師講, 都無乜難開口了!

...

hi Pooh_Pooh,

Nice to meet you.

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-7 12:12 發表
Hello sumsumBB!

我都好高興o係度見到你呀!~  
我地都仍然有去旅行, 但唔敢去太多喇, 你知啦, 尤其是升左上小一, 又有其他課外活動, 去完返黎又要補堂又要趕返D野....  我都怕怕! 所以有D行程plan左想去, 最終都擱 ...

我囝囝與阿十囡囡同年, 所以與你囡囡都係同年。其實10月出世唔算好細, 囝囝每年班裏都有11&12月囝囡;另外, 公文囝囡一般學術上都無問題。

我囝囝現時讀緊ERP BII, 我都想買部"字典機"比佢, 有冇好介紹?  你只否全職媽咪?  我係在職媽咪, 所以囝囝每日都係自己做公文功課&聽CD, 我放工都係同佢對下&改正。你囡囡好厲害, 仲可以每日做10頁。囝囝現時每日做5頁, 但老師上一堂建議佢減至433433。但我媬母又覺得佢唔駛減 (放學後太清閒), 所以仲未決定。

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-9 09:20 發表
Hello Yau_Cheung!

雖然我好少"發言", 但間唔中都有睇呢個topic, 所以對你地的感覺好似好熟咁... hehe..  
得閒大家交流o下~

請問快譯通MD300 Wifi 有冇英文解釋? (因為囝囝既中文程度...... )  How much is it?  你係邊度買? Thank you very much.

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-9 10:08 發表
學術方面都ok. 我都算"細女", 因為我都係10月, haha!

字典機我係幾個月前買的.  果時都有諗過, 應該買部功能最簡單, 最易用的比佢? 抑或買部新型號, 字庫最新最多的? 最終, 我都係被sales說服左買部最新的. :badfe ...

Noted with thanks.

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-9 11:31 發表
佢有英英, 英漢, 漢英......etc.  英文解釋即係"英英"啦!  我估依家好多字典機都有架喇!

我o係百老X, 唔記得幾錢, 好似3000零蚊! 果D大型連鎖電器店都一定有! 你去望望先啦!

...

公文中&英聽CD好重要。就算小朋友真係識曬,我都会要求每日聽2次 (標準係每日3次),令佢發音再準啲、學下速度&停頓。

聽多啲都唔會識串官字,反而學 phonic 就對串字好有幫助。

如果學校功課太多,建議 cut 公文頁數,好似最少可以每日做2頁。

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-9 13:55 發表
有問題想請教妳地有經驗的媽咪,

囡囡宜家學緊3科, 數一年多些, 英文半年, 中文個半月, 因囡囡番下午(K3), 早上做英,數, 夜晚回家就做埋中文, 如英, 她會話識講唔駛聽CD, 可照讀, 但要spell個字就唔係個個字都識寫,  ...

hi Lily,

中文我會先比佢聽 CD & 自己做 worksheets (學普通話先),晚上返屋企再視乎有無時間用廣東話讀比佢聽。所以囝囝用普通話讀課文無問題,用廣東話就.... 。不過用廣東話讀比佢聽既目的主要係加深理解。

10張中 or 英真係好多,試下減至555555;再唔得可以減至433433。我覺得做少啲頁數,但做1 至2個 round 就升班,小朋友&大人都無禁大壓力。

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-10 17:12 發表
hi, Yau_Cheung,

謝謝妳的寶貴意見, 咁我每日比囡囡多聽公交中英CD, 令她習慣聽, 講, 再串字.

其實宜家唔多字寫, 數已減了5張 (2A), 英(3A)和中(4A)各10張, 暫時寫唔多, 應該都okay, 睇下她進度點先.

thank you. ...

最近囝囝 enopi centre 加左 workbooks 比佢 (每星期由2本變3本);加上學埋 clarinet 要 keep 住練習,我已經覺得超忙。

宜家每晚放工首先同佢練 clarinet (約30-45 mins);再對公文、enopi 功課 & 改正(約30 mins);再reading (約45 mins to 1 hour);仲要食飯、沖涼已經無曬時間。最慘好耐無睇電視但現時追緊"宮心計",攪到要用電視廣告時間對功課 & 改正。

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-11 12:11 發表
我都係用廣東話同囡囡講解架!(佢的發音一定準過我!) 同佢講解一下, 再教下相關的字, 詞, 故事, 甚至叫佢抄寫/默, 會有好大幫助!
如果時間唔許可, 寧願cut頁數, 專心做好每一份, 打好個底!!

...

hi Lily媽咪,

可唔可以copy 條 link 比我?唔該。

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-11 13:48 發表
"宮心計"都係等囡囡瞓左, 之後上網煲番咋, 即時睇嘟未試過.

"如果唔洗返屋企練習, 只係在學校上堂就ok! " - 完全同意。但公文、enopi & 樂器都係要日日做/ 練習。 所以好配服同事囡囡可同時學4種樂器。

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-11 12:42 發表
係呀, 我都覺得超忙.... 好彩Kumon數cut至5張. 依家反而係英文花時間最多!

我個女又興趣多多,  除左kumon中英數&英文寫作係我要求之外, 佢要求的課外活動有英文朗誦, 普通話朗誦, 畫班, 跳舞(一星期2堂), 豎琴; 佢 ...

囝囝初初串字,都只係串到5個字母以內既英文字,慢慢會越黎越好。另外,我又教佢用發音&拆開黎串 e.g. birthday 拆成 birth & day。

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-11 13:43 發表
hi, Pooh_Pooh,

妳囡囡性格很好, 肯學肯試, 吸收又好, 我囡囡就怕羞又慢熱.

英文, 查實除了在公文上堂之外, 都學緊phonics班, 見她比以前會併到字出來, 但都係限短小小的字.mouth:" />

中文, 講其實都叻過兩個月前 ...

Thank you very much.

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-11 14:10 發表
hi, Yau_Cheung,

衣到 : http://www.xiaoli.cc/video/detail/3255

裡面好多劇睇, 慢慢揀

中文認字&寫字我都係順其自然咋,好彩囝囝學校教學語言係英文,中文認字&寫字"咋" 啲都唔會影響日常學習。同埋,我怕要佢默寫佢會抗佢 (因為佢以前讀過一間學校係北京老師,用教北京學生標準去教,10個星期就教左8課書 ,日日返學要默書 ,又會默番以前教既字/詞語,默得唔好又會要媽咪係屋企做工夫。 )

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-11 13:43 發表
hi, Pooh_Pooh,

妳囡囡性格很好, 肯學肯試, 吸收又好, 我囡囡就怕羞又慢熱.

英文, 查實除了在公文上堂之外, 都學緊phonics班, 見她比以前會併到字出來, 但都係限短小小的字.mouth:" />mouth:" />

中文, 講其實都叻過兩個月前 ...

收到曬,唔該!

原帖由 LILY媽咪 於 09-11-11 14:23 發表
係喎, 忘記左講添, 如今晚應做第18集, 妳入到最多都係 show第17集, 因第2朝先會post新一集出來, 如妳要睇番今晚果集, 要入番去打"宮心計第18集", 才會show出來, 唔知妳明唔明我講咩, 入去會知的喇.

...

原帖由 十月媽咪 於 09-11-17 19:49 發表
11月29日有頒獎禮呀? 係咪淨係你個教室自己搞呢? 抑或係公文總公司搞嗰個好大型嗰個呢?

我個centre個導師淨係話11月尾會有成績返咋!

係咪即係11月尾會收到超學年証書? (如有)

我認為小朋友既學習過程,應該係充滿"成功感"而唔係"挫敗感",有"成功感" 才有不斷向上/進步既動力。如果真係覺得小朋友唔適合(公文數),轉讀其他 (enopi math) 亦係一個出路。正如小朋友入左一間唔適合既學校都要轉校啦。

以上純粹個人意見。

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-19 11:50 發表
DEAR ALL

唉..我個人都有點沒氣了. 囡囡由K2學到現在都只是3A +5 , 而她就從不跟公文的理念注心+看時間 她由她做又慢...但不是不懂, 不過就超慢那如何可以升班 ? 我有同先生說會否更改學E.NOPI的比較有趣味好 ...
‹ 上一主題|下一主題