用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

"我朋友陳守仁係send email去改,點知佢回番黎係取消資格law!" - 同我唸法一樣。学校始終会覺得若本校是家長的首選,家長会"犧牲"其他學校既 interview,所以改期始終会減印象分。

原帖由 princesshk2 於 09-10-8 17:34 發表
SumsumBB,
我打過去播道,佢話太多人改啦,所以唔改得...
我之前因為真光未有信,所以都唔知會撞得甘應...雖然真光話如果時間唔得可以12pm帶小朋友去,但我1.30又要in DGS,所以點都唔得. 同埋,我都希望hk island既primar ...

St Stephen (Stanley) 往年只係 in 小朋友,interview language 可選 english / cantonese or mandarin。舊年係睇 TV, 跟住問關於 TV 既問題,看看小朋友有否留心。

原帖由 princesshk2 於 09-10-8 17:34 發表
SumsumBB,
我打過去播道,佢話太多人改啦,所以唔改得...
我之前因為真光未有信,所以都唔知會撞得甘應...雖然真光話如果時間唔得可以12pm帶小朋友去,但我1.30又要in DGS,所以點都唔得. 同埋,我都希望hk island既primar ...

班主任最近有2日比左"Good behaviour" & "You well behaved today" stickers 比阿囝;今日 assembly 阿囝又成為 star of week , 我同囝囝都好開心呀!

Thank you.

原帖由 SumSumBB 於 09-10-9 18:14 發表

hi MIHO.WAH,

Sorry I haven't writing board at home.  So I just cut and paste a message to my friend at below.

我囝囝係學校扭親條頸 few days ago,睇左醫生,好彩只係拉傷佢一舊肌肉 (好似瞓厲頸咁),今個星期不可上 PE,but he recovered after 3 days.  Don't worry.  Get well soon!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-9 20:38 發表

DEAR 各位

1/ 之前我致電播道說不能改
2/ 今天真是問題來了...我囡囡一早在哭說頸部不能動 ..我立即放假帶她看醫生如我所想 "份 lai 頸" 都不知道是不是...醫生都說未見過這麼小的小朋友出現...唉 麻麻來了 ...

hi kiss'bb,

我認為英文要好,係要"浸" 出黎,即係不斷學習,並非三朝兩日可見。所以學公文英要有得着,一定要有恆心持續學習。(呢度好多小朋友都至少學兩三年架)

如果你小朋友將會入一間功課&默書測考唔多既小學,会比較適合學公文英,因為升上小一後仍可繼續學。當然課外活動量亦要注意。

原帖由 kiss'bb 於 09-10-12 23:02 發表
hi 各位媽咪
你們的小朋友在哪center學公文式?
有無小朋友在坑口新寶城的center上課嗎?
想了解這教室的老師好嗎?

如果k3先來開始學公文數及公文英,會否太遲? ...

hi MIHO.WAH,

真係要叫你囡囡小心唔好再整親。

我囝囝上次扭親條頸,好彩只係拉傷左肌肉,不過都痛左3日,我都千叮萬囑叫佢返学要小心,唔好再拉傷。

祝早日康復!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-12 22:58 發表

謝謝各位

我囡囡已好好多重可以參加到面試, 不過都要老師小心囡囡的頸部. 當晚第二個醫生說是因為頸部起了3粒林巴及剛壓到神經線. 不過就要吃很多消炎及止痛藥.
待明天才去看多一次. ...

Congraulation!!!

真係最好既禮物,"一鳥在手" 個心真係定好多架!

希望繼續聽到你既好消息。

原帖由 SumSumBB 於 09-10-15 22:11 發表
今日好開心收到優才的取錄信!

Sorry I haven't writing board at home.

Apply first (SFA) and make decision after acceptance.

原帖由 easonkinki 於 09-10-16 15:42 發表
我仔仔今年先升k2,所以出年先到我簡小學,不過而家都為此而煩惱緊,因為得老公一個做野,仲有個細女,如2個讀私校連課外活動,無一萬都唔洗諗,我老公又唔係搵幾萬銀一個月,唔想老公咁大壓力,所以只會考慮津校但心大心細緊 ...

恭喜曬你揾到一間適合你囝囝既學校!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-22 04:47 發表

咪係,阿仔如果入讀好傳统的學校想必難以生存,我就係鍾意優才小班教學,上課形式較輕鬆活潑,和較包容阿仔這類的小朋友。

pkt               K2數3AEFL 5A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A中2AERP 2A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"H"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL 'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL J
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2EAIIERP BII
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

hi pkt,

Done.

原帖由 pkt 於 09-10-28 15:20 發表
hi, Yau_Cheung

I want to seek your help.  Kindly update my daughter info.

Maths: 3A
EFL: 5A

Thanks!

hi carina,

Long time no chat.  Nice to hear you again.

原帖由 carina246 於 09-10-29 21:10 發表
princesshk2,

真係替你開心呢!你囡囡係細女但有得second in DGS,佢一定係叻女,加油呀!
聽講DGS今年嘅面試形式改哂,所以唔一定跟去年,try your best吧,要否in父母呢?我想父母衣着及對應得體便幫到囡囡喇!
Btw, St Stephen ...

pkt               K2數3AEFL 5A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A中2AERP A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"H"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BII
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL 'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL J
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2EAIIERP BII
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

邊個話"十女"無學校收,"十女"最後入左"十媽" 最心儀既其中一間學校 ---- GH。

原帖由 十月媽咪 於 09-10-30 15:30 發表
fyeung,

關咩事吖, 佢d同學仔出去考小一, 衰極都有一兩個offer響手啦, 係得佢全軍覆沒咋嘛!
不過我都好識安慰自己, 正因為佢全軍覆沒, 所以我慳番唔少留位費, 亦都少左好多選擇既煩惱 (事關無野揀, 反而唔駛煩!)

...

"慳番唔少留位費" --- 我都係咁唸。hehe !!

原帖由 十月媽咪 於 09-10-30 15:30 發表
fyeung,

關咩事吖, 佢d同學仔出去考小一, 衰極都有一兩個offer響手啦, 係得佢全軍覆沒咋嘛!
不過我都好識安慰自己, 正因為佢全軍覆沒, 所以我慳番唔少留位費, 亦都少左好多選擇既煩惱 (事關無野揀, 反而唔駛煩!)

...

恭喜 princesshk2! 希望繼續聽到你既好消息。

原帖由 fyeung 於 09-10-30 13:44 發表
princesshk,

恭喜,恭喜!!
等你再報喜!!
上年無second in.架,只in.一次,入去睇圖片,小朋友形容下,發揮下想像力.校長問小朋友幾條問題,如:父母做咩工作,有問到囡囡有關游水架野....大約8 - 10分鐘,跟住出黎.記 ...

阿十,

記得舊年apply year 1時,我最心儀係 ESF Kennedy School;不過宜家我最心儀係 KCIS。唔係因為"吃不到的葡萄是酸的",而係因為ESF 既中文語境真係唔夠 (純粹個人要求),而KCIS中文(mandarin)語境唔錯,我又好滿意KCIS 英文既語境;當然KCIS其他各方面我亦好滿意。所以話"焉知非福"!!

原帖由 十月媽咪 於 09-11-2 18:31 發表
Yau_Cheung,
其實我最心儀既, 係唔駛錢又口啤好既st. mary, 可惜丫, 無宗教分, 無關係, 又唔係舊生, 真係....發夢都未輪到我哋呢!

至於GH, 回想當日個女2ND IN嚇人既表現, 至今仲係汗顏呀!

...

"校長既包容又有愛心" - 完全同意。雖然唔熟識 GH (因為唔係 HK Island) ,但因為阿+既經歷,GH係我心目中加左好多分!

原帖由 princesshk2 於 09-11-3 11:34 發表
阿十,
聽你甘講真係一額汗...mouth:" />
不過要小朋友乖乖甘坐半個鍾又真係有d難度!
過程唔重要,最緊要係結果姐!  但係校長既包容又有愛心, 你應該高興囡囡入到GH!
甘係咪同fy_yeung囡囡同一間? 同班 ...

佢宜家 year 2 (KCIS 都係叫 P2),所以係寶馬山校舍。

GH 一班幾多人呢?  宜家趨勢係好既學校唔少仲係"大班"(因為太受歡迎),反而有啲無咁受歡迎既學校可以行"小班"。"大班"雖然老師照願(教學上)無咁好,但最重要係小朋友適應又做到學校要求。

公文仔女 academic 上一定無問題,我覺得我地反而要着重德育&群育,當然體育&美育亦好重要。所以除左教品德&點同人相處外,亦要比多啲機會佢地接觸運動、美術 & 音樂。

點解GH要家長開 cheque?  except lunch fee, bus fee & 書簿費,仲有咩要比錢?  GH 多唔多功課&默書測考?

原帖由 十月媽咪 於 09-11-3 19:47 發表
Yau_Cheung,

如果學校少d要家長開cheque, 我會更加鍾意GH! 不過真係既, 個女衰到貼地既表現, 校長最終都收, 真係要感恩....亦好慶幸個女既程度同GH課程好配合, 唯一美中不足係一班太多學生, 老師改簿都多過人呢!

K ...

‹ 上一主題|下一主題