用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
樓主: 小時了了
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

akys 發表於 17-12-5 15:38
但用咁高成績讀咁TOP嘅學校,出來後入外國領事館做,可以做到乜嘢位?幾年後同學聚會,呢個大使,呢個一級 ...
難道讀鯨魚大學,幾年後同學聚會,個個做碧瑤,你做羅氏會好受啲?其實係心態決定命運。

brother4 發表於 17-12-5 15:39
有人報國内名大學但最後入讀有幾人?國内名大學收得有很多其它選擇,如歐州可能入籍
...
報國内名大學,入讀到既當然唔會太多人,好多系都係一個起,兩個止。

小時了了 發表於 17-12-6 09:40
真心感激大家提供好多內地大學有參考價值嘅資料

First Choice (頂級) (阿女要 DSE 考到26分以上就有機會 ...
需要注意,國內好多課程都係中文教,香港人未必掂。

小時了了 發表於 17-12-6 10:42
嘻!嘻! 中文教呢樣應該唔擔心 (但擔心簡體字). 阿女暫時鍾意中文, 佢講過吓高中選科佢應該選中國文學, 中 ...
北京大學既考古學系出名!

小時了了 發表於 17-12-6 12:52
去欧美升學?? 認真及坦白講我無錢呀! 去欧美升學聞說要港紙百幾萬 budget, 我唔會賣樓賣身家咁樣供阿女去 ...
歐洲大部分大學唔駛錢,分分鐘平過國內。

小時了了 發表於 17-12-6 13:50
你講笑定講真架? 歐洲大部分大學唔駛錢係咪真架? 可唔可以講多啲資料呀? 如果唔洗錢可以考慮俾阿女去啊? 不 ...
但係如果讀大學本科,需要學歐洲語言。
試過問一間西班牙大學,有獎學金,如果慳家既,獎學金足夠生活費。

小時了了 發表於 17-12-6 19:47
重點係"獎學金"先至免費嘛! 獎學金DSE門檻低嗎?
大學係免學費既,獎學金係生活費、機票等用。

小時了了 發表於 17-12-19 08:34
中央俾香港人有國民待遇愈來愈多!
但係未可以係自動售票機買高鐵飛。

kwunpa 發表於 17-12-20 17:00
新加坡是亞洲期貨中心,期貨大王來亞洲,唔去新加坡去邊?而且大陸仲有外匯管制,國際炒家點會常駐大陸。
...
講得啱,國際炒家根本無可能駐大陸。

chun媽 發表於 18-6-7 12:04
大仔想讀電腦,現在是中五,但成績麻麻,3大機會微,8大或有機會,中文好危,如果往外國升學,知道 最好是 ...
讀ICT都可以考慮愛爾蘭。
‹ 上一主題|下一主題