用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一, 中文得6X分, 灰爆
樓主: SPA_family
go

呈一, 中文得6X分, 灰爆   [複製鏈接]

SPA_family 發表於 18-6-22 11:07
一心從BAND 2一追上BAND 1尾, 平時都係弱(7字尾~8字頭)? 今中文不升反跌,其他科就保持8字尾, 好大壓力呀 ...
分數唔係重點,科目排名先至係。

中文呈一6X分,如果其他人平均得5X,咁應該笑爆,所以先了解其他人既情況。如果其他人平均有7X,先喊爆都未遲。

SPA_family 發表於 18-6-22 17:05
請教一吓,?科目排名,意指中、英、數?中文排第一重要?
實際既計算方法其實一直都係個謎,但係根據各方面既資料推測,排名既電腦程序應該係一科科按照校內成績排名,然後同師兄師姊既PS1成績配對,所以各科既排名比表面上既成績重要。

little_yolky 發表於 18-6-22 17:16
係囉, 阿女科科都做唔到班第一果個。當佢98時, 就有個100出現。不過佢好彩勝在科科平均, 唔會有太 ...
每科第一、第二名可能當同分,因為配對時應該會封頂同封底。

SPA_family 發表於 18-6-22 17:25
唔講仲好,我個仔中文一路都麻麻哋,就算當今次係份卷深咗,都只係令佢「再」低分咗啫。如果公布名次,我 ...
其實有弱科會係大問題。

SPA_family    發表於 18-6-25 10:40

little_yolky 發表於 18-6-25 11:08
如果係咁, 級一同級二有乜實質既分別?
前幾名既成績表排名同呈分排名可能唔一樣,原因係成績表排名係計平均分,呈分排名係計標準分(簡單啲講,你當佢係科目排名)。

jaycee_mami 發表於 18-6-28 11:17
我有些唔明白, 想問多少少, 如果科目第一和第二是同ranking的話, 有些以5的倍數為基數的學科, 例如視 ...
簡單啲講,因為標準分一定會封頂(如果唔係其實最高嗰個係無限大),所以高過封頂分既人都係同一分數。

little_yolky 發表於 18-6-29 12:14
咁, 請問如果個呈分次第, 係基於(1)各科標準化分之後再加大倍數嚟排, 或(2)各科未標準化直接將個分數加大倍 ...
教育局無講清楚,但係我估應該係(1),即係呈分次第係基於各科既標準分之後,再乘以比重(倍數)嚟排。
對大部分人來講,兩者差別唔大;但係對有超強、超弱既人來講,差別好大。

little_yolky 發表於 18-6-29 13:02
咁係咪只要無超弱, 科科相對平均, 其實學校俾家長個呈分次第係(2), 都無乜所謂? 如果係咁, 我就唔捽班主任 ...
你捽個班主任都無用,佢都應該俾唔到答案你。因為學校只輸入分數,其他野係教育局既電腦做。
只要科科相對平均,其實兩種計算方法差別唔大。

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:25
如果同時有超強同超弱,會點?
如果同時有超強同超弱,如果係little_yolky所講既計法一,咁就超強科(假設係科目既第一)封咗頂(可能同第二、三名同分);但係超弱(假定係中下游,B1學生弱極都唔會係下游)無變,整體既標準分可能低咗啲啲。相反,如果係計法二,咁就超強科既高分抵消左超弱既低分,因為唔係最高,無封到頂,所以整體既標準分會比用計法一高啲。

little_yolky 發表於 18-6-29 13:28
咁斷估佢都知個呈分次第點變出嚟掛。例如, 個次第係從輸入分數個系統loop個名次表出嚟, 抑或學校老師自己輸 ...
以前小朋友讀小五時八卦問過,不過已經五、六年,唔記得詳細做法。

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:42
咁即係超強都可抵銷到超弱喎!
If and only if 教育局係用計法二先係咁。

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:51
我知我知,稍低嘛!我睇到,我心頭唔高,稍低唔緊要,唔好勁低就得!
...
差異又唔會好似坊間講得咁恐怖既。

‹ 上一主題|下一主題