用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-10-4 09:33
好似係AA珠……DD女子温柔柔,而唔係豬同扮温柔~~
可能我老啲,唔同年代,唔同版本?

2jkidsfather    發表於 17-10-4 09:55

Soundervolt 發表於 17-10-4 09:19
讀喇沙經常都洗腦式話自已係LaSallian,甚麼承傳,甚麼brotherhood,屋企飲水隻杯都用校杯,幾十歲人仲成 ...

我都係用緊學校既水杯

IloveJJ 發表於 17-10-4 09:37
係?多數唔係級三內咩?但我識嗰個係 級一喎!仲係年年級一添喎
港島既中游聖公會學校都係咁,佢哋講嗰啲勁校唔同。

mcl203 發表於 17-10-4 09:47
我小朋友當年有同學仔表示,佢爸爸一定要佢轉去家姐果間,佢成績未算係頂,其實亦配合學校風格,只係,佢 ...
嗰位老豆有啲獨裁。

mcl203 發表於 17-10-4 10:01
所以話,當子女讀完6年,父母另有睇法亦唔奇吖,我仲識D為興趣,唔去試所謂1A中學,亦唔上自己直中,去左D ...
近兩年都聽多咗啲唔去試B1A學校既B1A學生家長,例如去TSK。啲同學無咁勁,應該讀得輕鬆啲。雞頭牛尾之選,各有所好。

mytambb 發表於 17-10-4 10:21

以我所知,SPCCPS唔多收插班。
會收小二至小五插班生,但係好搶手,大約半年之後開始留意學校網站。

Hellomimi112 發表於 17-10-4 10:37
我哋學校年年考级一果個SPCC冇收,反而收咗3個其中兩個级五、级十內,级十二果個仲有獎學金,但三個都冇運 ...
可能面試時啲科學題答得好。

mcl203 發表於 17-10-4 10:29
友情又唔只喇沙獨有既,我小朋友當年6人組,5位留係原校喎,話題我都想佢地少D,可能你囝未升中,亦無打算 ...
無可否認,友情呢樣嘢唔係喇沙獨有,一般單性別學校都係咁。

Soundervolt 發表於 17-10-4 11:19
剩係睇校友為學校食飯吹雞,籌款能力就略之一二。
又唔係咁簡單既灣仔某女校想轉直資,啲畢業生反對既齊心程度都可以體現到,絕對齊心過WYHK。

Soundervolt 發表於 17-10-4 11:41
您又去左為拗而拗......就當LSC係大校,打個五折都會人山人海。您愛人日日用把口話愛您,但係撳住個荷包, ...
其實你哋兩個各有道理,觀點與角度問題。同男校既籌款活動比較女校大部分未必有得揮,但係都有唔少例外,例如英華女校重建校舍既籌款都好成功,又「重建路.赤足行」、又音樂會、又私房菜。又例如協恩校友合唱都係,資助清貧師妹讀書。

jessimm 發表於 17-10-4 12:00
SJC 學生及舊生反對以喇沙會的歌曲《We are Lasallian》(我們是喇沙人),取代唱校歌都很齊心.  ...
喇沙其實係聖若瑟既九龍分校,如果當年好似華仁咁,唔叫耶穌書院,叫九龍華仁,咪無事。

Soundervolt    發表於 17-10-4 12:13

Soundervolt 發表於 17-10-4 12:17
其實呢件事就算係SJC舉辦喇沙會活動都應該用SJC校歌,無謂令兩間兄弟學校有誤會。
...
其實係新加坡方丈唔太了解香港既文化。以前兩間學校同DBS或者其他學校比賽時,會互相打氣,現在反而少咗。

jessimm 發表於 17-10-4 12:29
只知道名校secret講有人將聖若瑟當成喇沙香港分校
聖若瑟歷史長好多,喇沙(其實之前既華仁都可以算)係聖若瑟既分校(或者分支)。 陳瑞祺書院又係喇沙書院既分校,所以其實關係都幾複雜。所以呢幾間學校有好多類似既地方,自由度都比較高。

Sherry_mom 發表於 17-10-4 17:35
回覆 Soundervolt 的帖子

LSC中二走了一個去Co-ed. 讀了7年中途跳船. 又要買止痕膏?
中途跳船間間都有,其他區唔知道,灣仔、中西區其實好正常,QC有、WYHK有、KC有、SPC有,SJC幾乎年年都有人轆過對面馬路,中途跳船又有嘜奇怪?

siden 發表於 17-10-4 17:55
如果你有用心閲讀上面的討論, SPCC並不列入擦止痕膏範圍。

SPCC單是成績已經贏LSC一個身位,仲要係男女 ...
到咗發情期,男女校對部分讀開男校既學生,其實吸引力都幾大下,仲要係SPCC,唔駛等聖誕球先識到女仔,當然誘人啦。

2jkidsfather    發表於 17-10-5 19:43

rubycourt 發表於 17-10-5 19:47
都見過,不過始終係小數。

hkpapa852 發表於 17-10-5 20:05
去天后男校open day, 就見識到咩叫進擊的女生。
舊年我都有去幾間男校既open day,見識過,不過通常啲目標男仔都唔多睬佢哋,唔知道係怕醜,定係覺得佢哋未達標。

retriever 發表於 17-10-6 08:18
SPC 同 SPCC 男仔都出名踢西瓜波喎。
好多男校都出名踢西瓜波,男仔踢波時會好用力,西瓜波既破壞力無咁強,所以用西瓜波代替足球。

jessimm 發表於 17-10-6 10:35
唔會為一棵菜放棄未來的白色森林
仲要係一棵普通菜。

hkpapa852    發表於 17-10-6 10:47
2jkidsfather    發表於 17-10-6 10:44

jessimm 發表於 17-10-6 10:53
白菜唔一定係通菜
靚既小白菜,一啲都唔普通。

‹ 上一主題|下一主題