用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教!聖保羅書院選定觀塘瑪利諾書院好? ...
樓主: chanting0111
go

求教!聖保羅書院選定觀塘瑪利諾書院好? [複製鏈接]

chanting0111 發表於 16-4-13 16:37
各位高人,剛收到聖保羅書院電話有位入,但阿仔亦心儀觀塘瑪利諾書院,入的機會也大,唔知點選好?救教!:u ...
兩間都有唔少差距,如果唔嫌遠,當然係揀SPC啦。

moon.ng 發表於 16-4-14 11:55
奧數比較深,起碼可以知道玩奧數的同學腦筋比較靈活。聰明的小朋友中,通常女子喜歡寫作男仔喜歡奧數.

...
係坊間誤解,其實無幫助,所以我啲小朋友都放棄玩奧數。

moon.ng 發表於 16-4-15 10:34
這樣的話,請問學校對鋼琴和奧數哪個更加看中呢?因為人家說鋼琴也不看!明年我們要選校了,請多多指教!

...
老實講,我唔太贊成為升中而去學任何野,但係有時形勢比人強,無辦法。

學鋼琴(基本知識,唔需要好叻)雖然對升中無用,但係對學其他樂器有幫助,所以都值得學。

奧數同鋼琴好唔同(雖然我覺得都係機器式訓練),其實奧數係篩選工具多過學習工具。玩奧數有兩大類人:第一,數學邏輯強既人,奧數好容易將呢啲人篩選出來,一般都唔駛操(或者好少操)已經可以有金獎;第二,奧數係數學學習工具既人,狂操奧數,狂操之後可能可以有銅獎,一來希望對升中有幫助,二來希望學奧數可能幫助改善數學能力。奧數操練其實係重複做類似(甚至相同)既問題,將邏輯分析變成機器式反應動作。大陸同台灣都有研究,發現「奧數熱」反而令社會同埋學生對數學產生厭煩情緒,對小朋友學數學反而不利。

moon.ng 發表於 16-4-15 10:55
奧數也一直都是金獎一等獎全港首六十名,普通話朗誦冠軍,
如果唔駛操(或者好少操)都有金獎(一等獎),當然係唔好放棄奧數啦。其實好多學校都想要呢啲人。

moon.ng 發表於 16-4-15 11:13
五年級,以前沒有留言關心中學的資料,不太懂,現在開始要煩惱學校了,請多多指教!

...
老實講,去到五年級,最好唔好搞咁多野,專心考好呈分試最實際。
‹ 上一主題|下一主題