用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
go

成個人DOWN晒   [複製鏈接]

bb-blue 發表於 18-5-2 14:30
本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...
如果呈一、二係全港同區內band 1,自行間咗B1C學校,應該有一定機會。

bb-blue 發表於 18-5-2 14:40
回覆 王家爸爸 的帖子

比香港呢D教育制度玩死, 如果唔博又好似對仔女唔住, 博輸又驚唔知派左去邊, 害佢前 ...
家計會當年廣告,追得到也未必好;邊緣人升B1學校,可能搏得到未必好。

crazyhippo 發表於 18-5-2 17:13
睇過去5年, 平均名次相若的同學派左去邊? 或睇上年, 因舊年同今年用同兩年Pre-S1成績
又唔駛睇5年,5年變化可以好大,睇舊年就得,今年同舊年既banding比例唔會有大變。

mw7183 發表於 18-5-3 12:21
我估我媽都系咁睇,
我想問sls 系唔係全英文中學?
SLS係英文中學,亦都係中西區B1既最後選擇。

mw7183 發表於 18-5-3 11:38
回覆 little_yolky 的帖子

多10分8分已經差好遠..數學一份卷過的..直接X9..
一條典型數學科分數既分佈曲線大約係咁:高分嗰啲,非常分數接近。

*
**

little_yolky 發表於 18-5-3 14:51
睇唔明喎, 發生乜事?
係chi-square分佈,高分嗰啲,各人之間分數差異好少;低分嗰啲,各人之間分數差異好大。

wongtw 發表於 18-5-3 15:37
有留意過中間個堆學生,應該是全級最多人數,這批學生總分少了10分,可以向後跌10多個位,最前高分個批總分 ...
咁係因為學校收到兩個唔同組別既學生,所以有雙峰分佈。呢個就係點解話融合教育其實問題多多既原因,學生差距大,老師好難教。

Haz-mama    發表於 18-5-3 16:27
Haz-mama    發表於 18-5-3 16:26

little_yolky 發表於 18-5-4 09:19
但係, 根據你個理論, 唔係前列學生跌少分但名次會差較多嗎? 點解wongtw個講法剛剛相反? 反而前列學生跌10分 ...
數學科前列學生既差異少,因為小學數學,始終係淺,所以大部分數學叻既學生都係幾乎滿分,叻既學生被叩分多數係唔小心。我估wongtw講既係文科吧。文科既情況唔同,好難攞高分,所以叻既學生之間可以差異頗大。

bb-blue 發表於 18-5-4 12:32
講得啱, 學校都建議要睇高一線, 而家諗返轉頭都覺得一定陪跑
到底係應該睇高一線,還是睇低一線,其實講到底都係要睇自己手上既籌碼。

IloveJJ 發表於 18-5-4 13:01
你指既「一子錯」,係邊步錯呢?你覺得自行應該保守啲?介意講你自行邊間嗎?
...
自行階段就係你下既第一粒棋子,開局開得好唔好,就靠此子。

bb-blue 發表於 18-5-4 13:41
關鍵係自行由於屬B1, 當然向B1推進, 可惜呈3退步, 焗變B2, 冇得返轉頭, 變成前無去路, 後有追兵, 連將來想 ...
其實自己小朋友呈3會進步定退步,進退步幾多,機會有幾大,做家長既應該心裏有數。

bb-blue 發表於 18-5-4 13:32
太進取, 庇利羅士
女仔又派得差極有個譜。

瑩希媽媽 發表於 18-5-4 22:28

應該不是,只知間中學重視英文,朋友個女糸b1,不過弱英文 ...
講真有其中一科弱既話,因為呈分排名既計法唔同,呈分排名未必高。嗰個同學各科都比較平均,即使係同一間小學,佢排名都可能高啲。

CALVEN 發表於 18-5-5 06:55
两個小朋友不同校,没有直接呈分排名,根本好難比較,而且仲面試有英文都不會讀和讀,其他科成績幾好都無用 ...
有無得面試,已經係兩個小朋友實際BANDING差異既啟示。

瑩希媽媽 發表於 18-5-5 08:25

106人排名27,即係前25%,加上開到四班,收到100人以上既學校,都係一線學校,B1比率有40%,所以106人排名27,即係B1B水平。而76人排名27,即係排36%,加上開得三班既學校,雖然未係寶校,但係B1比率有25%已經唔差,所以76人排名27,即係B2B水平。兩人其實差距相當大。

WinnieCatCat 發表於 18-5-5 19:51
你指31/106,老師說是邊緣人?咁呢間區內較出名的學校,和你女兒的二線小學,可能水平相差並不如想像中大
...
二線小學無可能有三分一係B1,我估如果老師講31/106係邊緣人,應該係指校內。

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 09:27
27老師話系2a,而我地26名自行1c學校有2in
我建議你睇返舊年學校排名25~30既最好同最差排咗去邊,大約就知道自己既情況。

hkpapa852 發表於 18-5-7 10:19
佢間學校情況有D複雜, 唔係咁易可以知, 因為有一定人數直升龍中
明白,咁就唔可以用正常情況去分析。

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 11:05
我地好似有成三十人直升,不直升果D老師巳分成五組,每組人老師都講得好明顯要點樣選了
...
咁就最好跟足學校老師安排。

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 11:46
我自己都覺得老師都系保守的,但好多家長都聽,有D人吾敢博,部分家長吾聽都會博
...
按照你講既情況,我覺得你老師一啲都唔保守,可以話相當進取,老師進取既原因可能係因為有自己中學。
‹ 上一主題|下一主題