用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成續表名次問題
go

成續表名次問題   [複製鏈接]

syalicelau 發表於 17-1-16 16:25
小學成績表沒有提供名次,請問有冇人知中學會如何計算校內成績?

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A  ...
點解會無名次?學校想你哋升返自己中學?

little_yolky  有,有一條龍,不過唔係一線。  發表於 17-1-16 17:30
hkpapa852  大埔好似無小學有中學喎?  發表於 17-1-16 17:19

syalicelau 發表於 17-1-16 17:01
唔係呀…我地小學冇自己中學架,五年級未呈分嘅期考都有名次出,之後所有呈分就沒有名次,我都不明白為何 ...
好少見冇自己中學既一線小學呈分試無名次,一般只係有自己中學或者寶校先會無名次。會唔會係學校啲師兄、師姐上次PS1考得好差,所以學校轉變成績表既安排?

hkpapa852,我以為佢係孫方中小學,因為孫方中小學同孫方中書院係一條龍關係。

mrs.so 發表於 17-1-16 17:23
大埔確實有好多間小學無公佈成績表名次及呈分名次, 部份小學會由老師口述呈分名次大約位置, 有部份小學只會 ...
問題係除非有難言之隱,學校點解要咁做?
因為唔講清楚,家長揀錯機會大增,一係過度進取,一係過度保守,兩種情況對學生都不利,學生派得差既機會大增,學生派得差對學校長遠無好處。

utopian 發表於 17-1-16 17:31
既然中學可知道學生的全港排名,但表格上要填五上、五下、六上的名次,請問作用是甚麼?

...

中學要你填齊每次考試既名次既主要目的係,想更清楚地知道小朋友既成績(尤其係主科)同埋成績既趨勢(係進步緊定退步緊)。

hkpapa852 發表於 17-1-16 17:44
如果係一條龍既津校, 應該幾個月前已經要決定直升與否..... 而且反而呢D學校通常見龍中唔掂都會鼓勵學生外 ...
同意,所以我睇唔到正常學校唔講既目的,尤其係突然之間唔講,唯一諗到既係間學校真係寶咗。

little_yolky,每個人對一線既定義可以好唔同。  

syalicelau 發表於 17-1-16 18:23
我自己都諗唔明,BTW 如就以上自行嘅擺位是否都正確呢?

你連名次都唔知,點可能知道選校是否正確? 間學校都好大整古喎!

cmchang0927 發表於 17-1-16 19:33
回覆 王家爸爸 的帖子

我答:吓!乜咁架咩!

個老師明顯講大話,你應該問佢根据邊條教育條例咁講,然後同佢講虚假陳述可以係刑事罪。睇佢點答你。  

cmchang0927  有人質在手,無奈要yes yes yes  發表於 17-1-17 00:21

IRENE*晴晴 發表於 17-1-16 21:12
其實呈分名次同成績表名次會唔會有機會出現好大差別,講緊十幾廿十名上落? ...

正常情况只係上落三幾名,除非係邊緣人,否則唔會影响banding

optman88 發表於 17-1-16 18:05
應該唔會, 我仔仔間, 第一至尾都有名次的

大部份無名次既都係寶校,怕啲好成績既學生攞住張成績轉校,一線學校一定唔怕你走,所以會好清楚列明,唔會隱瞒住啲家長。

mcl203 發表於 17-1-17 00:24
唔係咁點留客噃 ~~~
寶校真係一個都不能少㗎  

mrs.so 發表於 17-1-17 09:01
我仔間學校雖然唔印名次係成績表
但填中學申請表時有需要填名次,我們家長交份表回校就會代為填上
仔就好辦得多,俾100蚊報兩間直資就試到小朋友既BANDING。男仔我每次都建議先報SPC加港同,兩間都有得見,一定係B1;如果只係一間有得見,最少都係B2A。
一來可以試到小朋友既BANDING,二來增加自己選擇既彈性。試過有小朋友面試之後鍾意間學校,註冊咗,仲讀得好開心。

b3410  good suggestion!  發表於 17-1-17 10:53

little_yolky 發表於 17-1-17 09:33
你哋學校平日計咁少科既? 我哋P1-P5計中、英、數、常、音樂、視藝、聖經、中文書法、英文書法、體育咁多科 ...
中文書法、英文書法都計?你最好問清楚老師。  

little_yolky  係計的。我肯定。  發表於 17-1-17 11:26
YmOra  有些學校係有計書法考試分數.  發表於 17-1-17 10:18

ivyscyip 發表於 17-1-17 10:33
我女學校都無名次的,P1-P6都無,名次透明度極低。不是寶校來的,因為升中就有列晒中學名同有幾多人去每間 ...
八卦一問,如果「唔like呢個安排」,點解當初揀佢?

Cherilam 發表於 17-1-17 12:13
王家爸爸我女女都是大埔小學六年級,但是二線小學,我地學校都沒有公佈名次,呀女上次小六呈分好彩考第三 ...
呢個問題好解決,問老師舊年頭五名去咗邊幾間讀,基本上估到小朋友真正既BANDING同埋知道自行階段應該報邊兩間。

mcl203 發表於 17-1-17 13:21
港同和SPC都要睇係來自那間小學,唔一定係收B1生, 所以測試係會有偏差,但一般來說係有參考價值~~~ ...
偏差一定有,不過無更好既方法之下,呢個都係唯一比較準既。

sunshine0613 發表於 17-1-21 11:03
現在的Trend, 多數小五開始不公佈名次

其實現今世界好多嘢都兩極化,好既學校透明度越来越高,寶校越来越唔透明(美其名為唔想小朋友互相比較)。 原因係客路唔同,一線學校多kiasu parents,學校唔敢做任何對學生不利既笨决定;相反寶校既家長比較buy開心校園概念,所以學校連成績都唔講,大部份家長都唔覺有問題,唔會投訴。
‹ 上一主題|下一主題