用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢?
樓主: linwailin
go

想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢? [複製鏈接]

Re: 想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢?

linwailin,

我昨天也問我仔教練相同問題.  我話想買件Aeroskin比阿仔(其實想搵佢"撻朵"   ), 點知佢話依家呢件(Goma)得嫁啦, 到時d水又會再熱d ....    比佢激C ... 咁後尾佢見我半信半疑個樣, 就話如要買Aeroskin就買短袖厚身woh ...   

佢都話防曬衣再加一件背心潛水衣真係重凍.

linwailin,

阿仔一直都係普通泳衣加件Goma短袖衣連褲, 昨天都係咁穿, 下次唔加普通泳衣lu.  我每次同佢沖身都摸下佢背脊, 係暖的.  佢只係上次落水話d水凍, 咁昨天同佢做下熱身至落水, 又冇乜野.

遲些再凍啲, 我都打算比Aeroskin佢著, 睇下係咪暖d.  就算差不多暖又貴, 都好過比左去醫生丫  

除左穿著較麻煩外, 聽講著短袖比著長袖應該游得好d, 手臂伸展好d.  我仔教練議買短袖, 大家有何高見  

TINGMUM & other mums,

愈看愈頭痕   咁TYR暖嗎?  浮嗎?  我仔件Goma one-piece也是拉錬在後面的.  另我見Aeroskin有隻叫Neoprene, 據稱係最好的heat insulator, 但好似得vest ...   

教練話冬天d水溫會相對提高, 問題係上水果下.  睇下佢學成點同天氣.

yuetmama,

Thank you so much for the useful info.  For point 5, I am told that it is better to use 風褸 instead of towel.  It is because when the towel absorbs the water, it makes the body much colder.  Please correct me if I am wrong.

yuetmama,

Thank you for your explanation ar ..  

My kid is nearly 5 and his size is 2.  I bought 前面拉鍊 at $434 and the pants at $280 from Diving Adventure.

Yes, 前面拉鍊係貴d, but is convenient to take off for my big head kid.
‹ 上一主題|下一主題