用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 詠斯媽咪
go

2年班家長 [複製鏈接]

大家咁話啦.  Add oil !

原帖由 芸迪 於 09-11-18 17:00 發表
聽日考試啦, 各位小朋友 + 家長 加油呀~  希望大家都考到好成績~

考完中文, 仲有三日要考 ......  今晚問阿囡關於英文  grammar 嘅問題, 10 題錯咗 5 題, 仲要係亂撞嘅.  之前錯嘅 spelling 又再錯過.  
上年第一次考試係 A, 第二次考試係 B.  今年唔好 C 呀 .....
9:00 am 叫佢訓啦, 冇眼睇啦.

今朝臨出門口, 我 check 吓佢書包有冇漏嘢, 點知 pencil case 唔見咗.  我就鬼咁心急, 佢就好似冇事發生咁 ..... 唯有攞住細囝 d 文具番學先.   
搭 lift 時我都唔想同佢講嘢

原帖由 芸迪 於 09-11-20 09:45 發表

一樣啊~  不懂串的字, 問10次也是串錯~  錯的地方, 做10次也是錯

而且錯了很多careless mistakes, 激死

Iris,

今日係油塘站見到你囝唔同咗樣咁, 我阿囡話佢換咗新眼鏡呀.

I hope so .......

原帖由 IrisCheng 於 09-11-20 11:16 發表

be confident!  
today is this year's 第一次英文考試, of course it would be A 啦

佢唔駛帶 stationery 番學嘅, 學校有嘅.

原帖由 IrisCheng 於 09-11-20 11:43 發表

so 細囝 has no 文具番學 !?

我阿囡加油去玩 .......

原帖由 芸迪 於 09-11-20 16:11 發表
考試過左一半啦~  仲差兩科就可以去玩啦, 大家加油啊~

but but but .... 阿囡 d 學科好唔掂呀.

原帖由 芸迪 於 09-11-20 16:13 發表
貓頭鷹:  早幾日咪派返d視藝作品返黎既, 我睇到後面張紙仔, 問最欣賞邊位同學既作品, 其中兩份, 仔仔都寫左你囡囡既大名

放咗兩日假, 已經冇安排出街玩.  但阿囡 total 温咗唔夠兩個鐘, 淨係係樹 hea 吓 hea 吓......

阿囡話佢普通話口試未考, 淨係學號 1 - 10 號考咗咋.  但唔知幾時考.

考埋聽日, 大家鬆口氣啦.

原帖由 芸迪 於 09-11-23 15:42 發表
聽日最後一科啦, 努力埋今日, 聽日就可以盡情玩啦~

(雖然考試期間日日都有玩 (電腦games) / 睇電視, 但唔盡情)

阿囡話今朝考咗普通話口試啦, 佢仲話用廣東話答咗 "裙子"........唔知點算喎.

佢仲話佢地自修堂太嘈, 楊老師罰佢地全班小息冇得出去, 要留係 classroom 温書.

原帖由 芸迪 於 09-11-24 09:53 發表

係喎, 你講開先醒起仔仔都未考普通話口試添~  唔理lu, 我諗仔仔ok既~

今日大家都可以relax下, 唔駛不停叫住小朋友溫書

我同阿囡去咗 Kwun Tong 行吓同埋食 lunch.  今晚 dinner 之後嘅自由活動時間係 one hour, 唔駛温習, 唔駛做功課.  She is so happy.

原帖由 芸迪 於 09-11-24 13:58 發表

係呀, 叫左婆婆帶佢去冒險樂園玩

我囡仲要做埋 i-learner 先訓.

原帖由 芸迪 於 09-11-25 10:03 發表

原來禽日自修堂考左, 唔怪得禽晚問個仔時, 佢話考左啦, 我仲以為自已記錯添~

仔仔話只係考日常考試表, 唔駛讀課文喎~

禽晚咩都唔駛做, 仔仔玩到顛左.  最後, 我都要勞氣, 哦佢去執書包, 做每日一篇 & 刷牙訓覺~  ...

係呀 ?  係你囝果班定係全級呀 ?  I am so scared ........

原帖由 浩朗媽媽 於 09-11-25 11:32 發表
今日派試卷啦.....好緊張

阿囡派咗數學試卷啦, 佢話 92 分, 佢話俾 d 題目"呃"咗佢所以攪錯咗.   但係佢反個書包都揾唔到份卷.  佢有 d 驚因為冇得簽名同埋聽日交番俾老師 .....

佢話佢改完交番俾老師, 但再問老師, 老師又話巳經俾番佢, 佢就以為係書包.  佢就係唔想欠交, 今晚臨訓佢仲有 d 擔心.

你個夢真係好驚, 但通常 d 夢係 opposite meaning.

原帖由 芸迪 於 09-11-25 16:44 發表

92, 好高分呀, 叻女 ~

唔記得帶返黎做改正 & 簽名~  試下叫囡囡聽朝問下班主任, 可唔可以即刻做返, 最多寫手冊唔記得簽名, 但就唔駛記欠交功課~

我個仔試過有次唔記得帶英文ws返黎做改正, 班 ...

可能我囡係幻覺咋, 仲未見到佢份 paper.

原帖由 satdonna 於 09-11-25 17:42 發表

92分,恭喜哂!!我囡今年就退步左lu..

我囡個 daddy 都係好多評語, 唔係對阿囡講, 係對我 comments 阿囡 d 成績 ......

原帖由 芸迪 於 09-11-26 09:26 發表

仔仔今次都微微退步, 不過我都叫做滿意, 起碼唔係夢境咁失手先啦~  相反, 佢daddy就好不滿, 因為佢做漏左其中一小部份, daddy話依個係大錯喎, 有咩理由有時間覆卷都會做漏 ...

叫阿囝下次小心 d 啦.  careless mistake 真係唔抵啦.

原帖由 IrisCheng 於 09-11-26 09:45 發表

HT’s problem is 粗心大意, all careless mistakes.
same as your son, 有時間覆卷都會做錯   

Hello, Chilli Mama,

數學係新亞洲出版社.

Agreed with 芸廸, 唔駛咁勤力同咁大壓力呀.
仲有十幾年書要讀呀.

原帖由 芸迪 於 09-11-27 09:38 發表

Hi Chilli Mama,

歡迎你加入油基既大家庭~

中文 - 啟思
常識 - 朗文
數學 - 忘記了
英文 - 我地用story book, 無教科書

我個人唔贊成咁快就同小朋友睇定明年既書, 因為太早睇/學, 小朋友上堂時就會無左新鮮感,  ...
‹ 上一主題|下一主題