用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣區小學一問
go

青衣區小學一問 [複製鏈接]

原文章由 PinguLinusLee 於 07-8-29 13:13 硐表
想問有冇人知郭怡雅點呢?  好似好少人講起呢間,係咪太舊所以家長唔鐘意呢?

呢間學校其實唔差,不過啲人覺得佢舊同校舍細.
老師對學生唔差,有啲由政府派位到該校既新移民,老師對佢地好好,佢地有唔識就會留低教佢地,一視同仁.佢地分別二、四、五年班由英文只識A至Z到每科考到85分以上,你都米話.
我唐侄仔侄女以前都係讀呢間小學,派位唔差派band1,我親侄女讀更長亨嗰間何澤芸,好唔好見仁見智,因為佢成績唔係咁咁好.
其實唔一定要讀甚麼名校,最更要係適合小朋友既程度,唔好比太大壓力佢地,等佢讀得開開心心.又以前郭怡雅都出名嫁,不過有咗世德、主恩、青衣邨何澤芸呢d新校舍既學校,d人就各得佢地係最好,其他就不值一題.

法子,

其實好多新移民都好叻,成積好過港人.唔係話有新移民間學校就唔好,如果統一派位派咗好多去世德、何澤芸、主恩...唔通呢D學校唔好?我個人覺得,只要佢地成積好又派到去band1,讀边間又有乜所胃.
好似我表妹個女係青衣某間有名小學讀咗一年,考全級頭5名之內,但係佢覺得間學校唔掂,所以今年轉咗出去讀直資,佢自己就好心,但唔知有無為個女諗下,咁早起身返學好辛苦嫁,到時讀唔掂又要轉返入黎找學校就煩.

法子,
〝敏感〞可能係啦
其實我都想間校知點樣唔掂 如果我囡囡有咁成積唔會轉囉,因為係呢間考5名內會讀得比較舒服,轉咗令一間可能會係考最尾嗰幾個,會辛苦啲.不過佢好緊張個女,一星期有5日都要個女學琴、游水、珠心算、英文.
你話無可能band3派band1,話你知係有,4年前郭怡雅有個女仔就係,無啦啦派咗去善德,中學個班主任驚佢讀唔到會跳樓,叫佢媽咪同佢轉校.
呢幾年有幾個朋友啲仔女讀郭怡雅,派去善德、林護、李兆基、安柱,我侄女派蕭明,隔離屋兩個女前後兩年都同一樣派保祿六世

法子,
無聯絡,唔知佢重有無係到讀,應該係派位出錯,因為唔係首幾志願,後來都讀得到,不過就好辛苦.

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-5 16:28 硐表
係呀,郭怡雅以前真係好出名架,因為..........我都係郭怡雅既產品
不過事隔成十幾廿年,青衣區內又真係有啲主流名校,所以都想問番郭怡雅宜家點.  我就想個女讀一間校風好,壓力較細既小學 ...

係呀,佢以前係青衣好出名架,不過後來有咗陳溢D人就覺得嗰間好,因為係保良局喎,以為有83中學直上,事實唔係.跟着又有何澤芸同主恩呢D校舍比較大既學校,D人就覺得佢地好D.
最初主恩係大窩,跟住去咗葵盛,校舍同郭怡雅一樣,嗰時見到有啲學生走黎走去,唔係咁有禮貌,搬咗過黎青衣就大好多,而家係點我就唔知,嗰D學生亦己畢業.
郭怡雅校風ok架,讀書無咁大壓力,小朋友會開心啲.
我仔仔係仁濟讀書,貪佢無乜壓力,以前仁濟ok,後來原因同上,不過呢兩年轉咗校長,聽講口卑都幾好,校長話唔會殺校.

話你知啦,我以前係陳黎秀珍既產品,可惜己殺校,原因好間單,佢座落係長青邨,嗰條邨己人口老化and原因同上.

原文章由 法子 於 07-9-5 21:16 硐表

要講"以前"的話~葵青區 top3 係 仁立 主恩 主愛 ,相信冇乜街坊唔知 依家就冒起左好多新學校,揀學校唔好人云亦云,最好親身睇下,了解清楚需要~

人云亦云,親身睇下
乜我無話你知我住過葵盛嗎,主恩就係附近,仁立米係囡囡讀間幼稚園格離囉
我係青衣長大無走過,不過有三頭住家

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-6 09:30 硐表
::" /> ::" /> ::" />  你讀陳黎繡珍架,真係估唔到呢到有人同我差唔多輩份個喎.....

郭怡雅唔知會唔會有開放日咁既呢,可以入去參觀下,又可以舊夢重溫.  我就係想搵間校風純撲,但係又唔會好以啲名校咁迫到啲學生同 ...

我想我輩份還比你高喎
可以幚你問下有無開放日,遲啲話你知:
如果有開放日,你就好啦可舊夢重溫,我就無機會,佢執之前有叫舊生返去,不過無叫我地,可能我地老啦己無資料:cry: :cry:

PinguLinusLee,
我都有睇報導,希望快啲知道.

原文章由 法子 於 07-9-6 09:34 硐表

係呀~唔好人云亦云,要親身睇下架!~
"乜我無話你知我住過葵盛嗎,"

〝人云亦云,親身睇下〞睇吓係边個 我自出生己來一直住在青衣,青衣係我既根,係呢到己30多年,你估我有無親身睇過以我所知你搬入青衣只不過幾年時間,你有無行晒啲學校啊
雖然05年我搬咗出去九龍,但個仔係青衣住同讀書,剛剛升中一,咁你話我會唔會人云亦云呀

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-6 09:30 硐表
::" /> ::" /> ::" />  你讀陳黎繡珍架,真係估唔到呢到有人同我差唔多輩份個喎.....

郭怡雅唔知會唔會有開放日咁既呢,可以入去參觀下,又可以舊夢重溫.  我就係想搵間校風純撲,但係又唔會好以啲名校咁迫到啲學生同 ...

你可以舊夢重溫啦:: :
郭怡雅係下星期六15号,有個小學巡禮10:00開始你到時可去睇睇.又可打去學校問下電話係24951922

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-10 16:45 硐表
oh~~實在太好了,唔該你呀....你會唔會去睇下呀.

唔冼客氣:loveliness: 不過我唔得行去:cry: 我要夜晚6:00至返去.
我以前逢星期五返去住兩晚,星期日晚走,但個女而家星期六學琴,所以星期六至返,如果有機會大家約一齊出來見見面.

原文章由 Jennie 於 07-9-22 13:58 硐表

聽街坊講覺得何澤芸英文淺, 但d 人鍾意山上o既何澤芸, 讀得愉快, 仲有資優教育, 聽落都唔錯. 主恩響島上叫做好好o既學校. 但都係比較谷.

而島上o既保x局小學比人睇落太商業化, 好成績學校會關心, 其餘都唔太理會 ...

我侄女係山上何澤芸讀,佢之前己同我講話功課做錯咗,比老師拎耳仔,拎到紅晒,(唔只佢一個),佢呀媽不知幾心痛.
今日呀嫂同我講話老師睇唔起佢.
原因係侄女唔參加牙科同健康檢查,佢一至四年級都無參加,所以今年都無,老師就好惡問我侄女做乜唔參加,係唔係窮得咁更要連廿元都比唔起,跟住就打电比佢媽咪,話出面睇牙好貴,檢查身体又好貴,呀嫂話佢爸爸公司有免費身体檢查,咁老師又話睇牙好貴每次幾佰要佢參加,呀嫂話佢比得起,三個仔女從來無參加過,重乜係要佢參加.我個人覺得,人地搵到錢又唔使交租你理得佢參唔參加.都唔知b老師點解會咁.
‹ 上一主題|下一主題