用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道手續費.........
go

真道手續費......... [複製鏈接]

ziyi 爸爸,

我一路睇你既回應, 一路點頭 (haha, 好似傻左咁), 係因為我都有去真道既簡介會, 好明白校長對於安排面試同埋收報名費既苦心, 可能我地今年好彩d, 面試果日唔係話好熱, 但係落雨都幾 "lei hea", 不過報到同埋排隊去面試既過程我覺得十分smooth, 同你講既都係大同小異, 一d 都唔混亂 wor, 要讚下校方安排得幾好 tim, hehe :)

可能我地唔係隨便報學校既父母, so far 我只為女兒報左真道, 因為真係好認同校長既理念, 亦對呢間學校, 呢個校長, 同埋個團隊好有信心~

至於話老師年紀大, 呢樣野我真係無乜留意, 咁即係起碼唔係話好老果d 啦, 因為無咩印象, hahaha~
再講, 年紀大唔大都好見人見智, 同埋老師最緊要有愛心, 對小朋友有責任感有承擔, 年紀就真係唔係咁重要, 要知道好學校也不及好老師呢!!

希望快d 有真道消息, 希望喜愛這間學校的小朋友都可以順利入到啦~

原帖由 ziyi 於 10-7-13 22:23 發表
可能你先入為主吧,而且唔係你心目中的首選
1. 在簡介會上,校長已經講明,第1輪面試是不會讓認識的小朋友同組,所以我理解會什麼要小朋友排隊,除非你約定了朋友一起報到,但大家一起拿到名牌後才一起排隊,還要剛好不節隊 ...

咁我都唔止報呢間既.......除非佢一早收左我啦, hahaha~
而我想報果d 未報得住.......

原帖由 ziyi 於 10-7-14 09:39 發表
不要這麼說,沒有空調是事實,負責安排小朋友分組的老師是年齡偏大也是事實 (因他一個是副校 - 如沒有記錯,是由教育署的負責督學校長轉職至LOGOS)
當然,學校可以更改進,精益求精
但我也嘗試想一下,如果安排有冷氣的地 ...

hey 唔使唔好意思wor, 大家都係講自己睇法 g ma....

我好無用, 真係無乜留意d 老師, hahaha, 只係好專心咁聽校長既講解, 仲有另一個博士 (我忘記左佢姓氏, 但係佢最近好似有出書講 334)~

原帖由 竹葉青 於 10-7-14 10:00 發表
唔好意思,我唔係話批評年紀大的老師唔好,我大女係傳統小學讀書,d老師都真係偏大,但對傳統學校係好事,因有豐富經驗當然係好事,我只係因當初好like真道係以ib國際方向教學,校長理念也很好,心想ib課程老師應該好有活力, ...

唔緊要啦, 其實都唔係咁大件事....

肉赤可以理解, 但係比我會睇成係比小朋友一個經驗, 一個磨練, 可能我未去過第二D 學校面試, (幼稚園時只見過一間), 所以去真道時會睇清楚先去排隊, 因為隔離 carpark full 左爸爸要排入去, 所以就只有我一個拖住阿女左走右走, 先發現係跟姓氏排, 我都成腳濕晒, 係好 lei hea, 不過可能學ziyi 爸話齋, 有心去申請呢間學校, 就會睇到多d 好既野, 所以真係唔覺得有咩問題既~

咁當然每個人睇法感受都唔同啦, 就當係一個經歷啦, 如果真係咁唔鍾意間學校, 咪無謂side 時間再去in 啦 (if 有2nd in 的話), 仲可以留返個位比真心喜歡呢間學校既朋友~ hehe~

乜真係無 deadline 咩? 學校website 寫明2011/2012 小一既係 6/15 ? 定19 截止報明wor~ 咁我都唔係好明喇~

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 21:42 發表
首先你眞係眞道的超級fans, 你由k1留意每一間學校, 又去簡介會, 晤知最後有無讀真道, 你講得對, 我應該晤係咁適合依間學校, 留位費比一個同晤係問題, 而我本人覺得間學校$200手續費係貴, 收生無deadline, 前兩天打去 ...

oh 係呀? 但係係真道學校入而其中一個topic, 有家長問過話今年applicants 仲多過舊年wor, 所以要安排多一日面試tim, 咁奇怪既....唔通佢地想揀d 真係好岩佢地學校既學生先收, 所以想多d 人報?!?!

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 22:00 發表
係眞, 前兩日打去職員話你可以交form嚟, 記得交$200手續費!

我都好相信 ziyi 爸爸絕對唔係教職員, 而係一個為女兒準備十足既好爸爸, 睇佢既message 我學到唔少野, 好佩服佢可以為女兒選小學一早有所安排, 自問真係好慚愧, 係呢幾個月先開始留意d 小學, 好在有 ziyi 爸爸, littlefaith 呢一類肯幫人唔計較既家長係度, 教識我地好多野, 亦比左好多資料我地~

完全唔覺有咩前言不對後語, 反而覺得佢係一直好清楚知道女兒須要d 咩, 一直係向一個方向走, 我都唔明點解會出左咁既批評......

唔好理人地既無謂批評, 做好自己就夠喇~

原帖由 ziyi 於 10-7-15 00:25 發表
我真的不知道什麼時候前言不對後語
我說的是從小囡K1,我就開始在直資/私校 vs 津貼
2大類中選擇了以直資/私校為首選
原因是我囡囡得15分,她是多說話多問題的小孩
接著從全港50幾間 (扣除男校)逐一了解,才選擇了5~6間 ...
‹ 上一主題|下一主題