用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 油尖旺聖芳濟書院討論區
go

油尖旺聖芳濟書院討論區   [複製鏈接]

各位家長好,
請問你們的仔仔讀得開心嗎?? 功課和測考辛苦嗎?
如有舊油天的家長, 我想再知, D仔仔頂唔頂得順, 會否讀得好辛苦, 但成績都是一般, 未接觸過的科目會不合格嗎? 希望你們答到我, 我小兒P.6. 謝謝.

點解咁多日都冇人答, 係咪我問得太直接, 懶得理我呢??

terencemak ,
多謝你的回覆, 我明白升中學後成績會是新境況, 不會像小學咁輕輕鬆鬆可能次次高分, 但求合格都萬幸了, 我因何表明校名問係有原因的. 不過都知在此提問只是多餘, 校友作風如此, 見慣不怪. 望各方可提供多些資訊讓其他家長可了解多些啦. 謝謝.

jimjimjim 發表於 12-3-25 14:39
回復 vincentchiu888 的帖子

被辭退的近年好少,自己走的老師更多!

jimjimjim, 我都覺得你好怪, 你說"昨天校方話近年多合約老師", 昨天是指24/3 面試日, 而校方話是在禮堂, 唔通你在場? 唔通你就係果位"青年人"?

請問各位師兄/家長, 有冇中一2手書可給或出售呢?
請PM 留言, THANKS

回復 nicholasmom 的帖子

thank you, 請以後多多指教, 小兒今日返迎新日, 都幾開心. 請問四社邊個社最勁, 波鞋係咪全年都可著, 唔駛買黑鞋囉.

我係問題MAMA, 希望唔好怪太多問題和太無聊啦.
謝謝

nicholasmom 發表於 12-7-17 23:20
千奇唔好買黑鞋, 無人着Ka.
真的好彩有你這些前輩提點,
我都原本考慮緊買唔買黑鞋, 我仔是運動形, 比佢就一定會日日著波鞋, 母親只擔心會否有些埸合或拍照(班照/大活動合照之類)就要求黑鞋, 好似小學咁, 影班照要校褸, 但果件校褸又唔暖, 又阻訂, 我之前冇買, 點知要阿仔四處問人借來影相..  咁我要買2對波鞋比佢交換著, 係咪鞋身多花色都唔怕嫁?

又想到D問題 :
我要買定D boxfile 嗎??學校派的paper 用F4 OR A4多, 係咪各科都好多NOTES
咁我要買2對波鞋比佢交換著, 係咪鞋身多花色都唔怕嫁?
學校有LOCKER 可, 係1人1個, OR 2人1個LOCKER, 要買鎖嗎?
學校係咪分2班精英班, 咁入唔到的話, 老師/教材會否不同 OR 差D嫁?
問住咁多先, THANK YOU

各位好, 我再次入來打招呼, 請問有冇今年的中一同學仔呀? 想識定D同學仔, 有咩不明白都多個人問下, 當然F. 2以上都可做朋友啦. 多多指教!

第一問題, 早前派的MATH 作業, 其實要做嗎? 是否全本做晒呢?? THANKS

開學都差不多一個月, 你們的小朋友適應成點? 功課量多嗎, 好似已測過幾科, 又dict. 幾次. 這星期有2日陸運會. 希望佢學校生活愉快啦.

我真係希望有人同分享下, 學校的事情. 希望有人回下我啦. 多謝.

回復 terencemak 的帖子

多謝你的回覆呀, check pm

今日大雨去唔到旅行, 大家都好唔開心呢, 希望學校補番一日去咋.

回復 大頭玲 的帖子

大頭玲 你好, 有個F.1 啦, 太好了. 可否以後多上來交流, 我好擔心. 今日都找學校社工約會面.

考試啦. 你仔仔溫習未?

回復 大頭玲 的帖子

我仔都係唔識自動波, 溫書和做功課. 比佢激到我死死下, 聽日24-25號仲要返學校玩通宵呀, 這幾日個心只掛住果2日, 我諗玩完都未有心機溫書做功課. 係呢, 你仔有冇得參加"通宵camp". 我仔連書都冇帶回家, 有d 放左在locker. 我未問佢知唔知考試範圍, 齊料未之類. 總之就係未知死.

回復 crazycat 的帖子

[size=15.199999809265137px]請問學校對學生的要求會很高嗎? (學業及品德方面)~~有要求, 但不算很高, 適量啦, 話晒都是F.1 .
[size=15.199999809265137px]欠交功課會否罰留堂?~~欠交3次罰一次[size=15.199999809265137px]留堂
[size=15.199999809265137px]橾行不好會[size=15.199999809265137px]否處罰或見家長?[size=15.199999809265137px]~~應會[size=15.199999809265137px]處罰或見家長, 學校都會打電話同家長溝通先, 同鼓勵家長多打電話同老師, 社工了解, 溝通學生在學校的情況

回復 crazycat 的帖子

[size=15.199999809265137px]請問學校多功課嗎?~~比網址你自己睇, 我都唔知, 因我不跟功課的媽媽(係咪好衰呢)

[size=15.199999809265137px]http://www.sfxc.edu.hk/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=2&Itemid=48

[size=15.199999809265137px]是否需要補習才可追上?~~我小朋友有[size=15.199999809265137px]補習, 因小學已開始(英/數), 暫時不想停, 另一原因係我學歷低, 我以前讀職業先修中文中學. 大女同細仔D 科目我冇麥點學過. 我幫佢地唔到.
[size=15.199999809265137px]不過我個人想是要睇個別小朋友, 同家長有咩要求, 家庭負擔到否. 小朋友又願意合作地上補習,

回復 terencemak 的帖子

試就考完, 這星期派卷D分就返, 真係中文全軍覆沒, 但我真係唔知點幫佢呀!!

Congratulations! 恭喜恭喜~~~!!!

請問暑假時, 學校會安排暑期活動嗎??不論要錢 OR 不要錢. 學術OR 運動等. 請F.2以上家長告知, 好等安排出面暑期活動. 謝謝

請問各位師兄/媽咪, 可有二手書F.2 全套, 轉讓/送給我, 可以嗎? 請PM 留言thank you
‹ 上一主題|下一主題