用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 yeeli 於 07-11-28 22:11 發表

MIHO
你仔仔都讀得好開心 咁你就唔洗擔心囉
咁你學校都幾好喎.

DEAR yeeli

我目標清晰 仍是馮晴 :loveliness:
我仍然期待妳告訴我他的情況.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-11-30 16:43 發表

angelmumy

聽你咁講,我都有d驚第日升中好難入到好既中學,
你知中學唔好,係好容易學壞,tko想入英中我估都
無咩可能,得一間點爭呀

alkyng   MIHO
我其實都想過好唔好小二轉出去,因為我仔坐校車
都要咁早,咪同跨 ...

DEAR YEELI

說真我真有想過跨區呀 ! 因考慮升中問題 但我又想出到官塘是多些但又是多人及差的學校也多, 那到時如何呢?
我都15/16 , 如妳多看官塘的小六選升中也會留意到, 一些家長仔女是BAND 1尾或 BAND2 都會多想入將軍澳的英中(直資)或有名的中中 那她們為何會反入來 ? 相信也是競爭問題.
我們可以再多觀察今年升中情況再作決定, 因我也常看升中派位部分及問家長ops:" /> 因仔仔不是最叻但也要盡快決定自己想如何幫他及自己.
YEELI & ALKYNG 妳們兩個真不錯了從小教導,故他兩在兩所比較出名學校都能應付 我便要急起直追及自己現也多想清楚如何行 ?我仍是沒變都是考慮中學問題, 跨區真是15/16每次乘車看到小學生都很捲回TKO或天已晚了都真不想  除非他像英華能2點幾便放學會比較好 但都遠.
一條龍學校就好像是東華比較好,宣基中學及王華湘我都幾看好.重有一間景嶺( 好像) , 直資我都想了.

其實又真是好睇小朋友是否可以讀到書的, 不是妳迫他便行的.真是很看家長的EQ 及 愛子情況如何選擇.

YEELI 我沒有記錯妳好像是住調景嶺, 那其實比較近而好在油塘有兩間.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-12-1 09:34 編輯 ]
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-12-1 23:47 發表
MIHO
唔知我有無提過,小女之前正是在KlnTong就讀幼稚園,每天搭校車出去要20-30分鐘,車程唔耐;但要載晒其他小朋友就要好耐,結果可能都要成個鐘頭先返到屋企或學校 !我朋友大仔讀KlnTong X基小 ...

DEAR HAYAMAMA

是嗎 ? 車程這麼久  ? 唉不過說到車程又真是另一問題
所以選校最好是又近又好的學校:loveliness: , 我就選不中 希望下次或下年好些.

妳知道嗎 ? 妳們梁潔華很好 , 好多人説此校在TKO最好:loveliness:
最慘我比較遠及當初不太清楚此校位置

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-12-2 23:48 編輯 ]
MIHO

[quote]原文章由 alkyng 於 07-12-2 23:35 發表
tabotabo :

我同意你0既講法, 因我幫阿女選小學時, 同老公提過呢所英中, 我老公都話唔同信會咁難入, 佢仲話響佢當年選中學時, 這所學校出晒名.... .

alkyng

妳又說得幾好喎 :loveliness: :loveliness: 令我都想做妳的囡囡
其實我都有點不敢車想仔仔入英中 只希望能入到一間好中中已滿足
但此6年很重要故作為他媽咪盡量幫他補不足之處,祉幫他看長一點的路.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-12-3 22:48 發表

MIHO

你都有咁諗 我地真係日思夜想都係為咗小朋友
你仔仔學校係咪今年可以睇到升中情況?
之前聽過黃永既校長同馮晴既校長講過,
我地TKO一定係少D機會出去,
黃永校長話,如果係沙田區既小學生係未來
幾年就一定 ...

yeeli

:cry: :cry: 暫時未有, 因學校本身沒有登出.可能他當自己是新校2004年才開始計學生吧 !
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-12-3 21:53 發表
chaimum:

係黃永樹教育中心, 你可以click入去睇下,

http://www.plkwws.edu.hk/esc/

HI ALKYNG

妳們又知道有此可以參加, 真好 !
我都上去看一看.
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-12-4 21:11 發表
Hello Halaha,
介紹你去匯坊呀,我地呢到都有幾個小朋友跟佢地學畫畫。我個女之前由三歲學到今年暑假,不過上了小學要暫停,等佢習慣咗返全日先再學過。我特別喜歡蔡老師,她應該係其中的一位老板,很有耐性教小朋友,小女 ...

all

請問在那裡
MIHO

[quote]原文章由 mkwok 於 07-12-9 12:10 發表
alkyng,

想問下水墨畫同劍橋在那裏學?

ALKNG & MKWOK

劍橋是學什麼的 ? 可否介紹下 :loveliness:
因外面實太多不同的學習方式

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-12-10 13:26 編輯 ]
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-12-10 13:53 發表
mkwok / MIHO :

hehe...咁其實我地會唔會響星期日已經有一面之緣喇, 我個女都報左喇, 我報左星期六上午11:40個時間呀.

至於水墨畫, 我就響新都城一期"牧藝畫室", 就係你講新開個間. ...

dear mkwok

我都時常來這裡見朋友的, 有好多好好的家長朋友她們教我很多教仔方法及交流學校...

ALKYNG & HAHAMA & MKWOK
妳們就好啦在新都城住或近它 最重要是多學習學校, 而我尚德真的沒有最近只有往將軍澳廣場或將中但沒有多口碑
青年空間是否平D :)
劍橋有功課做嗎 ? 我想多了解及會待仔仔學完併音才學.
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-12-17 22:10 發表
Miho,
你住尚德那邊呀?唔緊要啦,我地都係搭一或兩個站地鐵去將軍澳學嘢,都唔算遠呀!
茵怡青年中心的Phonics班是一位外藉老師教授的,聽聞很好,我地都預備報讀一月的那班。

...

dear hayamama

常聽妳們說青年中心我都要留意下及去參觀下 ,
近日考試而仔仔就病到 頭痛及鼻塞... 昨天重不能入腦今天考英文及 R & W到時看他平時上課學到幾多及當時身體. ..哭, 我們學校 從17-20考試 21/12開 PARTY 後便放聖誕假了.
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-12-19 22:52 發表
Miho,
唉...連我個女都中招!今日開發有啲咳,可能係前晚同佢去脫牙,之後比佢食咗ice-cream & 可樂所以衰咗囖... 佢地星期五開X'mas party,都唔知到時好番未!
Yeeli,alkyng,
真係好耐無見你啦!你去地咗邊呀?返工呀? ...

YEELI & hayamama

我仔仔昨天都好得7788, hayama 妳都小心d 近日天氣真的不太好多飲溫水.

我仔仔從升小一至今都一直給我一個難題 , 就是要改一個簡單易寫的英文名 , 妳們可以提供一些給我嗎 ? 4-5個英文名好易上口的. 之前爸爸一直都不想改因他喜歡易叫及其發音清楚,但仔仔真是好像有點讀寫障礙 (已找老師CHECK) ,故也想選過簡單又能配合他們父子 .(原叫 " GORDON" 從小至今)
如有請提供多多也要, 多謝幫忙
MIHO

DEAR ALL

聖 誕 快 樂  !
MIHO

原文章由 Lily2003 於 08-1-7 20:53 發表
各位, 我就已知高班的新年假期了, 有兩個幾星期, 不過手冊逢星期一幼稚園收咗。而家報唔到價比大家睇。

yeeli, 真係好啦, 有對手, 其實我個囡都係勁"口水多過浪"呀, daddy 話 : 一返到屋企好辛苦, 立體聲, ...

DEAR ALL

妳們有這個約會 :loveliness: 我都想參加下, 因我們從K3下學開始至大家都上了小一仍然保持, 真是難得 .
如時間大家配合我都會帶個仔仔來相見.
我仔仔都不怕人的  
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-1-18 17:03 發表
alkyng,
退左燒就好好多囉!!!咳就應該要再等多兩個禮拜啦...
好似全世界都係2號放假
我地雖然無你地咁多測驗,但我都見呀女有好多張'小型'嘅quiz及exercise係考試前分派番出嚟,大部份都係平時係上堂時做嘅;不過都 ...

dear

很久沒見了 ! 看到妳們囡囡都很叻呀 !妳們的功勞真不少 , 我就不太懂教了, 故如有問題一定向妳們多請教及學習

看到妳們小朋友真開心 :loveliness:

不過我都想問的, 妳們覺得會否在幼稚園時讀一所嚴謹的學校會比較好呢 ? 像alkyng 讀德寶及hayamama 聖羅撒 ( 對嗎)
因我覺得像alkyng囡囡在將天這麼多測驗都沒有問題 及學習開心,是否習慣 ? 我想仔仔一定怕了, 但我自己都幾喜歡將天及他近我.我可考慮給妹妹 而仔仔的學校都不錯.
真的hayamama 仔仔都喜歡國語的.

alkyng 妳們一家好返就好了.近日天氣都會又暖後又冷真要小心.
MIHO

原文章由 kiukiubb 於 08-1-22 09:51 發表

hayamama

你地學校可以睇番d試卷咁好 , 我女間學校唔可以比我地睇 , 只係比個小朋友睇完再mark down 分數咋 , 所以我地都唔知佢地錯左d乜呀

KIUKIUBB & HAYAMAMA

我都是呀 都沒機會看考試卷,不知道是否因為大家都是天主教呢   我都好想看看仔仔問題在那 ? 我校老師同妳們一樣
都說已說給小朋友知有什麼問題 她真是說笑了 ! 如小一生這麼能明白自己的問題及改善那他們已很了得
HAYAMAMA 妳就好 起碼大約知道學校出考試卷是什麼及在常識的問題內容.:cry:
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-1-23 23:24 發表
yeeli,
你仔仔本身鍾唔鍾意上國語課?我個女就超鍾意! 佢最鍾意係邊科?之前我同個女溫國語,滿以為寫了許多個中文詞句後叫她繹出來就是,點知佢要我先把它們讀出來。我自以為是;但原來我的發音不明確或是讀錯咗,結果 ...

HAYAMAMA

妳囡囡很捧 , 能聽後併音出來這樣學習的快而準的.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-1-24 23:28 發表
Lily,
我覺得中文字型較深奧,但小朋友個腦仔其實都可以upload到d中文字,未必真係要佢寫得出,但佢地或多或少都會認得到。我都好似你咁教呀女,但主要係盡量用圖象嚟幫佢去記住英文字,例如,我告訴她,星期天唔使返工返學 ...

DEAR HAYAMAMA

又真是幾有趣
MIHO

原文章由 kiukiubb 於 08-1-25 10:08 發表
daer all

今朝好凍呀 真係要著多件衫先得啦 ! 我地下星期開始測驗一連五天 , 跟住就開始放農曆年假到15/2返學 , 你地d小朋友幾時開始放假呀 ?
     新年會諗住邊日出來團拜呀 ? ...

DEAR KIUKIU

我想問 學校有這麼多測驗及考試OKAY 嗎? 小朋友可以嗎 ?
或根本她們以為上小學便是這樣 ? 測驗密是否溫習及對小朋友好些呢?
MIHO

ALL

:恭: 喜發財!祝小朋友學業進步及大大小小身體健康
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-2-28 13:19 發表
tabotabo
我仲以為淨係我個女先至係咁tim! 佢經常係晚上苦著臉說小腿痛或是腳痺,最近又時常話腳踝痛... 攪到我地都唔知點好! 我都諗住呢d係正常小朋友生理現象,所以ignore佢,暗地裡又驚唔知有無事...不過呀 ...

dear

請問妳們有沒有在TKO學 英文併音 ? 如有請介紹.
THKS

HAYAMAMA
妳囡囡真很叻
MIHO
‹ 上一主題|下一主題