用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

[quote]原文章由 tabotabo 於 07-9-20 23:30 硐表
clc_ivy,
25號又默英文啦  A-Z / a-z / ONE - TEN
記得同個仔溫書呀

dear all

妳們這麼快就默書   我未有及仍未收到通知, 但差點的我好在未開始默書, 因仔仔仍未能白天做功課而每次都是晚上才做那有時間了,連溫書機會都沒有. 我真配佩上班的媽咪如何分配時間
我仔仔學校在午餐後的下午學習分了班(之前有進行測驗), 是用生果來做班別, 有聽過聖安德肋講座仍記得他校下午是中,英,數的輔導班嗎 ? (分一,三, 五) 我仔仔 中同英文給分到" 蘋果班" 而數學就是" 橙班", 另有士多啤利 及香蕉 班
不過我又不知仔仔屬補底或拔尖 或中間  不過聽家長說應是最高的是士多啤利然后可能是蘋果皮, 我想等到29/9家長班才再了解.
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-9-21 09:56 硐表
MIHO:

你仔仔學校又幾可愛wor, 佢地用d生果名來分班, 感覺上無乜壓力輕鬆d, 不過我估學校都未必會話你知, 邊班會係較差邊班會係較好, 如果d家長一知道左的話, 一定會比壓力小朋友 ...

alkyng

妳都講得有道理的,但我不太明白下午如何教或運用.

妳們將天很搶手 很多家長都很喜歡此校,那即是學校如何多功課或嚴格都是一間值得家長信任及心儀的學校.
我想今年都很多家長首選:loveliness: :loveliness:
MIHO

DEAR ALL MAMA

我最近有問仔仔在學校如何 ? 小息做什麼 ?
及發現他的短褲耳環(穿皮帶的位置) 破壞了便問他,
他說是同班的女同學哥哥一直追他時破了 , 他都不想他追但
他就一直追他弄到風紀姐姐有說不好玩 , 他的鼻樑給這位哥哥弄傷了 昨為媽媽的我當然不開心.我有對他說小息時給予休息及吃點東西去下洗手間不是跑來跑去玩的.
可能我比較擔心 我時常怕有人蝦他 , 他很喜歡同哥哥玩但就不懂保護自己, 有些人會見你可以玩便會進一步

我想問妳們有沒有教他/她如何保護自己的 ? 我時常說朋友有分很多, 不是每個都是朋友 他好像聽不明白.
MIHO

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-24 18:19 硐表
請問各95區的媽咪

你地有冇識人讀宣基or田家炳
你地知唔知宣基同田家炳邊間好d
可以比意見我嗎,請指教

HI SHAN SHAN MA

我選宣基, 因開心及多活動.
都不錯 如妳想知多D便留意小學雜談其中有宣基小一家長在談話
或自己往參觀
MIHO

原文章由 tabotabo 於 07-10-10 23:55 硐表
clc_ivy,
我個仔都係吾知要默句子 . . . . 結果吾合格, 不過佢無吾開心, 反而我就有點吾開心, 因為其實係我地大意無幫佢溫書
今日問佢返學返成點, 佢答我上堂時間過得好慢, 成日都好累, 不過最鍾意體育堂, 最開心係 ...

ALL mama

我也是呀 ! 不知如何幫仔仔好, 唉...我老公今天又氣C為何仔仔連一個英文字都一直背不到,又同我說仔仔是否有讀寫障礙
我告訴他是你沒有耐性如他真不是太聰明, 那由我們想辦法去幫他而不是發脾氣及一直迫他懂 ,待我想了一陳我就問他如是有讀寫障礙又如何呢 ? 他他居然說那我就不用教了!

我說那由我用心教請你努力往外工作搵錢回家養我們, 我要做C9
其實我已想辦法能令仔仔盡量記得, 如他沒人聰明那用多點時間囉. 因他是我們仔仔點到要想辦法幫他 現他只是一位小一學生不想他怕讀書.仔仔今晚哭泣入睡了..... 真心痛 ,有時給老公激C我 最慘近日公司非常忙忙到連午餐也沒時間吃,晚晚回家已差不多小朋友上床.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-10-11 17:07 發表

MIHO

你老公會教下你仔仔都好啦,我老公直頭未教過呀
全部都係我自己教,我自己整份PAPER佢做同温書咋,
D男仕們真係無耐性,:cry: 不過你想仔仔記生字,不如就自己打
落張大紙到,打到"雞公"咁大隻字, ...

yeeli

妳真是好好心機  我不知如何做 另外我仔仔做功課須時十分過份用差不多3小時 晚晚都很晚睡覺唉...
我發現他不懂看文字故一大部份數學都不會做要等我們回家做, 英文的也是..... 真想叫苦.現在我仍是忙碌不能在家跟進   我自己想過要要求他每星期讀一本故事書 程度要K1-K2希望他認識多些字.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-10-11 17:11 發表

KIUKIU
我仔下星期要小測數學呀,我自己跟課本整咗paper佢做
用嚟温習,你要唔要呀,可以send比你女做下,不過你將天d數
好深喎,唔知你女用唔用得著

YEELI

可否多PM 給我
MIHO

MIHO.
咁仔仔平時有無睇圖書呀,如果睇多D圖書會好快學多好
多字架,
咁你仔做完功課咪唔夠瞓囉,

我無咗你既e-mail,你pm比我 [/quote]

yeeli

我已SEND 給妳, 請查閱.

另外妳學校有沒有上 (WEB-BASED ENGLISH LEARNING SYSTEM) 平台 ? 很好的 ! 是同香港城市大學做的網上英語學習平台,
最近才有密碼上去看, 有學習遊戲及英文唱歌及英文故事重有與大學連線之英文問題, 另原來老師會透過此其中一點來做英文默書內容的錄音聲帶, 連同堂上教才加入去給學生溫習.
我今天給了小囡看聽英文故事及唱英文歌, 她很喜歡
真好一物兩用. 不過我仔仔未開始網上功課我想都就快有了解

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-10-13 00:37 編輯 ]
MIHO

個課書重係好多字架 點解唔係默生字先架 下星期重要測數學, 我就c啦

我仔學校都係捉生字捉得好嚴架,可能我仔幼 ... [/quote]
YEELI

仔仔學校未像妳們默一課書, 我看到很得意第一次中默給範圍是第一及二課詞語 ,而他校中默是用PAPER作中默內容是有默生字 及 考聽普通話來選詞語 及連線配對筆順 ,用了一頁紙.

而剛派第二次英默都很可愛 , 有說 100% 默生字 5個(A MONITOR,A GROUP LEADER, A CLASSMATE, AN ENGLISH TEACHER, A CLASS TEACHER 及另加 20% BONUS : PEOPLE IN SCHOOL 有新意 ! 下次默5句子 , 不過我發現學校會多重會話方面, 因看默書範圍便知了,另外仔仔學校 26/10是英語日 HALLOWEEN 我有點擔心他不懂說便沒話溝.

他學校開始有獎勵星貼紙來鼓勵學生多說英語及普通話.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-10-13 17:12 硐表
MIHO.
我仔學校都有united english既每日網上英語一編,
中文都有每日網上閱讀一編,我自己覺得個編英文對小
一嚟講都幾深架.
我send咗比你啦.

係呀我今日數過我仔編中默,嘩都有成95個字架,
未計課題,都唔知我 ...

yeeli

很多生字呀 ! 如是我便慘了因仔仔資質問題
學校都有每日一編但未有密碼 !我都想看一看.
另外, YEELI 妳SEND給我的EMAIL 4個FILE 我都開不到
想看及想給仔仔都不行. 我仔仔也是 10月底測驗.

妳們說的如何教小朋友生字很好, 我會一一試下

我想問妳們有沒有人參加體操班  我想知道內容教什麼?
因我沒給仔仔報名而仔仔是想的, 由小到大我都知道仔仔骨是比較硬故我怕, 只幫他報國術班他也喜歡.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-10-14 19:56 硐表

miho

你開唔到個file呀,咁我可能用咗nextoffice,可能咁樣
你開唔到.咁我轉咗microsoft word再send比你.

我仔係都學體操,開頭係做熱身,跑步,跟住要跟老師做
一d動作,不過佢都係上咗幾堂咋.之後可能會多d野學. ...

hi YEELI

我昨天收到了thks , 本想昨晚回覆妳但不知為何一直不可回覆 !

聽妳們說體操都幾好玩不過好像又真不太合適我仔仔的骨頭.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-10-18 20:58 硐表

clc_ivy

係呀我地旅行同陸運會都好快,好玩就一般啦,
但一年班既比賽就唔係咁多,所以好多時都係坐
係到睇多, 不過連校長,老師都跑一份,都幾好睇架 ...

YEELI

這麼快便有陸運會啦  妳仔仔實好開心
妳學校都幾好有親子活動遲些是否有旅行 ?
妳做PART TIME 如何呀 ? 時間上安排趕到回家 ? 仍有時間家庭工作嗎 ? 是長期的PART TIME 或短暫 ? 我做了幾天C 9 真是不容易 因我有幾次都起身晚了引至很趕及須乘的士       
我想C9首要是習慣同小朋友一樣要早睡, 因我仍是晚上12-1:00前才睡覺 我聽一位媽媽說如做了C9像我有2位小朋友則不可能同時教功課及做家務 ....一定要請工人那都時又要搵錢
她的說話令我很怕及不知如何是好
我現在更覺ALKYNG 很捧   , 妳在嗎 ? 真是請指教妳如何控制時間 ?
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-10-21 18:28 硐表
alkyng, yeeli,
嘩...你地真係各有各忙喎!不過alkyng好似慘d... !
咁大女有無唔開心呀?:cry: 我同個女溫書都要軟硬兼施,還幸默書測驗無你地咁密,否則,我都一定好唔掂!我自問無你地咁有耐性,而家我地隔個星期英默都有 ...

HAYAMAMA

我同妳真是差不多對住仔仔溫書真想 是自己..唉真給他打敗

YEELI

妳仔仔在馮又幾開心:loveliness: 聽妳說又好像不是太多功課及學校壓力, 希望我可以在下年做同學

ALKYNG

我看到妳又要默書及溫測驗 真是很忙明白妳為何沒時間上BK , 好我為妳打氣 .
我工人要放2星期假故我須請假一星期囉 !
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-10-24 17:32 硐表
MIHO

你有無買到LONGMAN EXPRESS 套CD呀??

YEELI

有買
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-10-25 23:47 硐表
ALL:

阿女小學第一次測驗成績出左喇, 結果都好滿意呀 , 五科都合格...中文78分, 兩科9x, 兩科100分, 仲算有個好0既開始, 可以比到阿女有滿足感及信心, 希望佢下個月尾考試都可以有咁好成績啦

而我自己就覺得 ...

dear alkyng, yeeli

妳囡囡很叻 有這好成績, 希望我仔仔都有不錯成績.
妳如何幫他溫習常識 ?
我仔仔在星期三開始測驗... 很緊張, 最慘是電腦壞了, 又不可上網找練習做...唉.
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-10-30 09:34 硐表
YEELI:

你仔仔都好叻wor , 繼續努力啦.

上星期五返左學校開左個家教會0既會, 有機會比我地d家長同老師傾下小朋友響學校0既野, 點知問開老師考試d野, 發覺原來d範圍都好多, 而且考試又要考音樂, 宗教, 資訊科技. ...

DEAR ALKYNG

thks及明白, 我會試下叫他默默
妳們學校都很廣  , 近日同仔仔溫書我自己有一種奇怪想法
就是我有點認同多測驗及多評估習作做, 因一來家長可早點知道小朋友那處有問題及多測就即是給我 保持多些同仔仔溫書習慣 . 不知道我這樣想法是否對. 因我現在同他溫書很吃力 .
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-11-5 22:03 硐表
clc_ivy,
我地成績都唔錯,國語滿分,數學98,英文同常識就分別低兩分,總算係一個好開始; 如果你覺得仔仔的英文能力須要提升,試試找一些英文學習班幫助吓。其實我個女都唔叻,只係佢以前幼稚園嘅程度較深,有好多 ...

all

可能我們都一樣呢 , 我仔仔剛今天派了測驗成績就沒妳們好了, 不過我自己覺得OK 因為他他中文同常識都是比較差, 重點是默字及認字問題, 不過他回來都有7字頭我已很開心. 數學同英文比較好些.

我想問妳們英文及國語是如何給分 ? 我仔仔是分3部分各自給分數的, 如中文有伶聽 (未派) 中文+句子+配詞+閱讀 等(7字頭) 寫作 (7字頭) , 英文同樣是伶聽(未派)不過仔仔說自己100分 ,另外一般英語測驗, 寫作 (未派)只有數學同常識是個別一SETS測驗捲
我怕中文伶聽成績如何 因之後聽老師說是播放機用普通話說故事然後問問題作答.
另外, 第一次測驗各科會有老師讀題目給學生習慣下之後便沒有了.
MIHO

原文章由 tabotabo 於 07-11-8 00:35 硐表
clc_ivy,
我依家至睇倒你message, 我多數臨訓前至上網, 睇怕我覆得你黎你已經訓左啦
你講得啱, 係數學書P.9-11 + 工作紙12A, 不過我個仔都做漏, 聽朝早D的佢起身做返至得, 我個仔都開始烏下烏下, 有時打俾佢 ...

hi tabotabo

我都想知道 在那買? 因我仔仔同妳仔仔很像
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-11-21 18:46 硐表

haya

你唔好唔開心啦,呢d人到到都有,為佢唔開心唔值得架
有時喊出嚟重會鬆d架,總之要加油唔好比佢搞壞心情,
我返工都好開心,不過日日都唔夠用咁
好彩我老公幫我手做家務同洗碗 咁就無咁累.
仔仔呢 ...

HI yeeli

見到妳真開心 看來妳都好忙 , 妳老公又幾好 !

HAYA

妳都不用唔開心, 有些人就是喜歡罵人不理錯與對, 咪當他透明
重要是妳上司明白妳及同事之間好便OK,其他又真是不可以理太多. 回家向老公嗲吓 等老公呵護吓看下自己的優良結晶品(囡囡) 便會開心晒
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-11-23 16:55 硐表

MIHO

我見到你都好開心, 我一得閑少少就會共上嚟八下,
你仔仔返學開心嗎?

YEEL

聽他說都好開心,近日不停練歌 是唱聖經歌因老師叫他星期五週會時唱, 不過話時話現在的聖經歌真好聽特別是快歌可比現時流行曲還好聽, 有國語, 英文, 講東話.
近日學校籌款買 5部電子白板(smart board)是多功能智慧板幾好玩的,可應用在日常教學,校長重同幾位老師往澳門參加國際馬拉松籌款 , 作為家長我們都出少少$$力:loveliness: :loveliness: , 我都有問仔仔校長如何? 他說校長好好人我們全班都很喜歡他喎 , 不過就時常比老師罰企囉 因在小息走來走去...
MIHO
‹ 上一主題|下一主題